+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

85+43 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

За жените в IT сектора и техните кариерни възможности и предпочитания

*Текстът е предоставен от Manpower Bulgaria, автор Ирена Стоянова – Team Lead IT Recruitment

За присъствието на жените в IT сектора със сигурност се е изписало много, особено след последните проучвания, показващи че има напредък в утвърждаването на дамите в IT сферата. А фактът, че сред държавите от ЕС най-голям дял на жените сред заетите специалисти по ИКТ се наблюдава в България (28,9 на сто) си е повод за национална гордост вече години наред.
И въпреки че сме първенец на дами в IT сектора, това все още е леко чувствителна тема за българския пазар, а и не само.

It’s a man’s world – но така ли е наистина?
Ирена Стоянова – Team Lead IT Recruitment

Скорошните проучвания показват, че само 47% по-малко от половината жени в трудоспособна възраст участват в световната работна сила, а в някои страни тази цифра е дори по-ниска. Това означава, че на всеки двама наети мъже се пада само една жена. Проучванията показват, че освен това жените печелят по-малко пари от своите колеги мъже и е по-вероятно да бъдат подложени на дискриминация, основана на пола.

Разликата е толкова съществена и дълбоко вкоренена, че кандидатстващи за определена роля в IT сектора имат очакване за заплащане между 30 и 40% по-ниско от това на мъжете за същата роля.

В днешната реалност се смята, че тех сферата и като цяло компютърните науки са област, доминирана от мъже, но жените имат дълга и важна история в тази област. Всъщност много от първите компютърни програмисти са били жени, изиграли изключително важна роля в развитието на технологиите по време на Втората световна война и са управлявали една от първите компании за компютърен софтуер.

И така, какво се промени?

Ето както показват фактите по темата – във вече сравнително далечната 1984г. пазарът на видео игри, таргетиращи главно мъжката аудитория, бележи феноменален скок. Той от своя страна води до повишаване на интереса на „силния пол“ към технологиите и спад от отлив на интерес от страна на дамите. Като резултат фокусът и интересът на мъжете от хардуер се измества към софтуер и така се увеличава тяхното присъствие в сферата.

И въпреки изключително интересната професия, с непрекъснатото овладяване на нови умения, възможности за вертикалното израстване в кариерата, доброто заплащане и все по-интересното бъдеще на индустрията, то все пак жените си остават малцинство в сектора.

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …
А как да върнем баланса?

Като професионален IT Recruitment консултант и жена, ежедневно се питам на какво се дължи това? Дали зад това неравенство се крие етикетирането на „мъжки“ и „женски“ интереси още в ранна възраст? Дали липсва подготовка, насърчаване и ориентиране към тази сфера на младите момичета в образователната ни система. Или все още се робува на стари стереотипи и има дискриминация по полова принадлежност. Или се приема, че просто жените нямат интерес в тази област?

Добрата новина е, че има развитие и се работи все по-усилено за привличане на млади момичета в сектора на информационните технологии. Важна роля в процеса играе и осъзнаването на важността на половото разнообразие на работното място, в комбинация с усилия за насърчаване на повече жени да избират IT кариери.

Какво търсят дамите в IT сектора?

Опитът ни показва, че най-предпочитаните роли за нежния пол са в сферата на осигуряване на качество и автоматизация в софтуерната индустрия, следвани от Front-end, Java и .NET и Scrum роли.

Забелязваме и тенденцията, дами, които се присъединяват към технологичната индустрия на по-късен етап от живота си, с вече професионален опит зад гърба си, различен от IT сектора, но с ясно съзнание и мотивирано решение, водени от желанието да научат повече за програмирането и тестването на софтуер.

В ICT сектора има голям брой възможности за развитие и добри специалисти продължават да се търсят, като заема все по-важна роля в икономиката и създава 120 000 работни места всяка година в Европейския съюз. Паралелно шансовете за кариерно развитие и на жените, които искат да работят в сферата на технологиите се увеличава.

А има ли дискриминация в IT средите? Равнопоставени ли са мъжете и дамите?

А в ролята ни на консултанти на редица компании в IT сектора, ние от Manpower сме щастливи да установим, че организациите и хората са се преборили, или работят усилено в посоката предразсъдъците и дискриминацията в тех сектора да принадлежат на миналото.

Независимо дали търсите допълнителен формат, с който да балансирате половото разпределение в екипа си, или сте млад талант от женски пол и имате нужда от кариерна консултация как да се развиете напред – ще се радвам да продължим този разговор лично.