+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

87+19 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

„Какво искат IT талантите“ през погледа на един IT recruitment консултант

*Текстът е предоставен от Manpower, автор Ирена Стоянова – Team Lead IT Recruitment

IT индустрията в България претърпя значителен растеж през последното десетилетие, привличайки голям брой квалифицирани професионалисти и правейки задържането на талантите основен приоритет за IT компаниите. За да работят с най-добрите IT специалисти, бизнесите в България се стараят да използват разнообразни практики за задържане и мотивация, които да кореспондират с очакванията на IT специалистите.

Въпреки че предпочитанията относно допълнителни придобивки, модел на работа и културата в една компания могат да варират при всеки човек, в ежедневната ни комуникация с IT таланти откроихме няколко основни тенденции в очакванията им през първата половина на 2023 г.

Няма да е изненада, ако споделим от нашия опит, че конкурентното възнаграждение е важен фактор и е в основата на всяка ефективна стратегия за задържане. Корекции на заплатите са обичайни практики, както и преразглеждането на възнагражденията на 6-месечна и на годишна база, за да се гарантира, че възнагражденията на служителите са в съответствие с пазарните стандарти и с техния принос.

Предизвикателствата идват, когато очакванията за заплащане и ситуацията на пазара не винаги кореспондират със заложените бюджети на компаниите. Конкуренцията е голяма и разнообразна, за това допълнителните финансови стимули биха могли частично да компенсират едно по-ниско основно стартово възнаграждение.

Практика на IT компаниите в България е да предлагат performance бонус, 13-та заплата, entrance бонуси, парични стимули при лични събития, ваучери за храна или гориво, опции/акции на компаниите.

Важно е да отбележим, че допълнителните придобивки вече не са толкова привлекателен фактор за кандидатите. Пред допълнително здравно осигуряване, карта за спорт и удобства в офиса, кандидатите често предпочитат да бъдат компенсирани във финансово изражение или да имат възможност сами да избират придобивките си според текущите си нужди.

Все още интересни опции за талантите остават акции или опции на компанията, еквиваленти на програмата 401(k), спонсориране от компанията в закупуването и изплащането на нов автомобил за лично ползване на служителя и други не толкова разпространени придобивки. Но тук следва да подчертаем, че задържането на талантливите професионалисти изисква комплексен подход и е грешно да се смята, че само с висока заплата и бонуси един човек би се чувствал добре оценен и щастлив за дълго време в компанията, ако например липсват други важни условия като екипен дух или култура.

Голям процент от талантите, с които работим, споделят също така, че възможностите за професионално развитие са водещ фактор при избора им на ново работно място. IT специалистите в България са амбициозни и търсят възможности за растеж в своите кариери. Затова съветваме партньорите си да предоставят ясни пътища за кариерно развитие, обучителни програми, сертификации и възможности за менторство. Добре структуриран план за професионално развитие доказано води да повишаване на лоялността и ангажираността сред хората, а липсата му често има обратен ефект.

Друга разпространена практика сред IT компаниите е да предоставят финансиране на служителите си за участие в конференции, семинари и придобиване на сертификати, свързани с tech stack-а на проектите. Инвестирането в обучения, свързани с преминаване от една технология към друга, също вече е често срещано като инструмент за подсигуряване на кариерния прогрес в една организация.

Подобни инвестиции в личните технически умения са високо ценени от IT специалистите, тъй като им помагат да са „в крак“ с технологиите и да придобият нови умения, с които да бъдат конкурентоспособни и търсени профили и в бъдеще. Затова предизвикателността и разнообразието в проекти и технологии на дадена компания са привлекателни за талантите. Като консултанти срещаме най-много въпроси и интерес по тези направления, за да може всеки индивидуално да добие яснота за възможностите за развитие на компанията и на човека в нея.

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …

Гъвкавост в работния ден и възможност за отдалечена работа се превръщат в стандарт в IT средите. Глобализирането на пазарите и възможността за работа по проекти от всяка точка на света прави гъвкавите, хибридните и дистанционните модели на работа важни инструменти за задържане в IT индустрията. Интересна тенденция, която наблюдаваме в първата половина на годината, е преобладаващото търсене на хибриден модел на работа, който позволява работа в офиса и социализация с екипа. Изцяло remote форматът през тази година остава една идея по-малко търсен от нашите кандидати.

И за финал отново се връщаме на може би клиширано звучащата вече „Позитивна работна култура“. Опитът ни показва, че именно тя е изключително важен фактор и липсата и е една от основните причини за напускане на компании. Добрият екип и добрата работна среда са от съществено значение за задържането на професионалисти в България. Компаниите, които насърчават екипната работа, отворената комуникация и подкрепящата среда, създават чувство на принадлежност, което води до по-висока работна удовлетвореност. Възможността за work-life balance е част от културата, която включва и политики за допълнителен платен отпуск, допълнителни почивни дни за лични празници или за годишнини в компанията – практики, превърнали се в стандартни в IT сектора през последните години.

Във високо конкурентния пазар на IT труда в България, компаниите следва да прилагат ефективни стратегии за мотивиране на екипите си и да предлагат атрактивни предимства, за да задържат най-добрите IT специалисти. При търсенето на нови кариерни възможности и разширяването на IT екипи в Manpower залагаме на индивидуалния подход. Вярваме, че всеки човек е различен и се стараем да откликнем и насочим талантите към най-правилната компания, а компаниите – към най-ефективните стратегии за управление и мотивация на екипи.

А ако искате да споделите какво търсите и да разберете какво предлага текущо IT пазарът и нашите партньори, нека продължим разговора лично.

Каним ви също да се включите в нашето проучване, за да разберем и вашата гледна точка относно важните фактори в избора на ново работно място или какво търсите в една компания, за да продължите дългосрочно професионалния си път в нея.