+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

115+44 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Преквалификация от една технология към друга?

*Текстът е предоставен от Manpower Bulgaria, автор Поли Петрова – IT Recruitment Consultant

Обмисляли ли сте промяна на програмния език, на който пишете? Превключването от един
програмен език на друг може да бъде предизвикателство, но не е невъзможно.

От опита ни в Manpower България, част от причините за миграция от една технология към друга, които споделят талантите, са свързани с интереса към конкретен тип компания и проекти, възможността за развитие, както и финансовите параметри спрямо пазарното търсене.

Пресен реален пример от практиката ни е за кандидат, желаещ да мигрира от PHP към Java. Дори с една кратка справка в по-популярните платформи за публикуване на обяви, можем да видим, че търсенето на Java специалисти винаги е едно от най-популярните и е винаги в топ 3 на търсените back-end технологии.

От PHP към JAVA

Тези два езика имат сходства и разлики, които се пресичат. Java е един от най-разпространените програмни езици и е използван в различни области, като уеб разработка, мобилни приложения, настолни приложения, сървърни приложения и дори вградени системи. За разлика от други езици, посветяването на една или две години на учене на Java няма да ви направи експерт. Това е дълъг път, и ще трябва да бъдете настойчиви и търпеливи.

За разработчик с добър опит и основа в PHP, Java ще изглежда по-организиран, подробен и директен. Мигрирането към Java може да отвори нови възможности за разработчиците в различни области и този програмен език е известен със своята висока производителност и способност да се справя с големи натоварвания. За приложения, които изискват бързина и ефективност, мигрирането към Java е предпочитано за специалистите и компаниите.

Java разполага с обширна екосистема от библиотеки, инструменти и рамки, които могат да улеснят разработката на сложни приложения. Това може да се окаже привлекателно за PHP разработчиците, които искат да имат по-широки възможности и ресурси.

Много от компаниите започнаха да предлагат възможност за миграция от една технология към друга с цел да привлекат качествени кандидати и да покрият нуждата от таланти, работещи върху проектите им. В нашата всекидневна работа, често получаваме запитване от кандидатите дали биха получили възможност за мигриране или развитие и с друга технология, тъй като по този начин придобиват допълнителен опит.

Как преходът да бъде плавен:

Даваме няколко насоки, които могат да ви послужат като ориентир и можете да предприемете, за да направите тази преход по-лесен:

• Научете основите на новия език – Това може да включва синтаксиса, основни данни и общи библиотеки или рамки. Онлайн ресурси като Codecademy, Coursera и Udemy, различни IT академии предлагат безплатни или бюджетни курсове, които могат да ви помогнат да започнете.

• Създайте портфолио – Това ще покаже на потенциални работодатели, че имате опит в работата с новия език. Можете също да допринесете за проекти с отворен код или да създадете собствени проекти, за да представите вашите умения.

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …

• Свържете се с други професионалисти – Участвайте в срещи, конференции или онлайн групи, фокусирани върху новия език. Това ви предоставя възможност да се свържете с други професионалисти в областта, да научите за работни възможности и да получите обратна връзка за вашето портфолио или да ви дадат насоки и препоръки.

• Инициирайте разговор с вашия настоящ работодател – Ако tech stack-а на компанията, включва езика, към който искате да мигрирате, изразете вашия интерес за промяна на програмния език. Компаниите са достатъчно гъвкави, за да успеят да покрият нуждите за сходно обучение и да ви помогнат в кариерния път.

• Търсете нови работни възможности – Следете обяви за работа, в които е упоменат новият език като изискване. Свържете се с професионални консултанти като Manpower България, за да ви насочим и консултираме, както и с компании, за които бихте искали да работите, и да изразите интереса си да научите новия език.

Ще се съгласите, че миграцията между програмни езици може да бъде сложен процес, обвързан с време, ресурси и трябва да бъде обмислена внимателно. Истината е, че това не е никак лесно.

Най-добрия съвет, които бихме дали на нашите кандидати е да учат паралелно няколко езика и да се специализират най-задълбочено и професионално в този, който би бил най-полезен и приятен за работа. Решението за цялостна миграция следва да се основава на конкретните нужди на разработчика и/или организацията, както и на план за обучение и адаптация към новата технология.

Важно е да имате предвид, че може да се наложи да приемете по-ниска заплата или часова ставка, когато започнете да работите с новия език, докато изграждате опит и умения. Въпреки това, ако вложите време и усилия, след време трябва да можете да достигнете същия месечен доход.

IT сферата се движи с ускорени темпове, и в този контекст, миграцията от една технология към друга става все по-актуална. Голяма част от компаниите изпитват затруднение да открият определен тип специалисти, с набор от знания и възможността за миграция на езика е чудесна опция за градация и за двете страни.

Пожелаваме ви успех във вашето приключение, а ако имате нужда от консултация и съдействие в търсенето на най-правилното място, ще се радваме да продължим комуникацията в LinkedIn.