+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

108-42 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Пътуване в бъдещето: Иновативната програма на Luxoft България за обучение на автомобилни инженери

*Текстът е предоставен от Luxoft

Днес имаме удоволствието да разговаряме с представител на Луксофт България за новата програма за повишаване на квалификацията на младежи в областта на автомобилния софтуер, която стартира преди няколко седмици в София.

Тази програма има за цел да предостави на младите специалисти необходимите умения и знания, за да се усъвършенстват във висококонкурентната област на разработката на автомобилен софтуер, с особен акцент върху софтуера за автомобилни информационно-развлекателни системи (IVI).

На въпросите относно тази вълнуваща инициатива, отговаря Козмин Копаеску. Той ще ни сподели повече за структурата на програмата, учебния план и очакваните резултати. И така, нека да започнем с първия въпрос.

Какво е значението на тази програма за бъдещото развитие на Луксофт България?

В края на миналата година в България Луксофт отвори нов мащабен софтуерен хъб. Компанията планира да разкрие до 200 нови работни места в развойния център за автомобилен софтуер в София през следващите две години.  Фокусът на работата в България ще са такива ключови компоненти на софтуера в информационно-развлекателните системи като технологиите за актуализации по въздуха, системи за използване на човешката реч, тестване и валидиране. Дефицитът на добре подготвени специалисти в тази област, както и нуждата от специфични умения, отговарящи на изискванията на клиента, за който работим, налагат създаването на тази своеобразна IT академия.

Как бяха подбрани кандидатите и какви критерии бяха използвани за оценяването им?

Основните критерии за избор измежду впечатляващия брой кандидати бяха академичната подготовка, наличието на специфичен опит в областта, но най-вече личната мотивация, способността за бърза адаптация в условията на бързопроменяща се среда и интереса към овладяване на нови знания.

Какво прави тази програма иновативна и по какво се различава от други програми за повишаване на квалификацията на софтуерни разработчици? 

Проектът, по който работи новият софтуерен хъб в София, обслужва нуждите на премиум автомобилен европейски бранд. Обучителната програма е насочена към специфичните нужди от иновационни разработки за този клиент.

Ние избираме младши специалисти с известен опит зад гърба си и ги подготваме за конкретната работа, свързана с разработка на автомобилен софтуер за този голям клиент.

В този смисъл ние предоставяме общи и много специфични технически познания, така че при влизането си в проекта младежите да могат да внесат добавена стойност и да се чувстват уверени.

Какви конкретни умения и знания ще придобият кандидатите за периода на обучението?

Програмата обхваща няколко категории знания, структурирани в 3 етапа:

  • На първия етап имаме курсове за общи технологии, като C++, C embedded и Python, където учениците се запознават с най-разпространените езици за програмиране и научават как да ги използват в бъдещите си дейности.
  • На втората фаза включваме специфични за автомобилната индустрия обучения, в които покриваме теми като методологии за автомобилната индустрия – SPICE/ASPICE, стандарти за автомобилна софтуерна техника, функционална безопасност, CAN, киберсигурност в автомобилната индустрия. Тук целта е да се повиши нивото на знания от общо към специфично и да се запознаят учениците с методологии и технологии, често използвани в автомобилната индустрия.
  • По време на третия етап процесът на учене става по-сегментиран и учениците се съсредоточават върху специфичните знания, свързани с различните технически специализации, като същевременно започват да работят по реален проект, за да могат да приложат на практика всичко, което са научили на предишните етапи.
Какви технологии и инструменти ще се научат да използват кандидатите в рамките на тази програма?

Започваме обучението с основите на дадена обща технология, а след това се фокусираме върху по-нишови технологии (Android, Autosar, Telematics и т.н.) в зависимост от нуждите на проекта. В същото време предлагаме на участниците възможност да използват редица инструменти, специфични за проекти в областта на автомобилостроенето и извън нея.

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …
Колко време ще продължи програмата и какъв е очакваният резултат за кандидатите след завършването ѝ?

Програмата е с продължителност 3 месеца. Нашата цел да подготвим така  младшите програмисти, че да са в състояние да извършват уверено и самостоятелно ежедневни дейности по високотехнологичния проект.

Ще имат ли кандидатите възможност да работят по реални проекти по време на програмата?

Да, работата по реален проект е част от учебния им план и това се случва на последния етап от програмата за обучение.

Как ще бъдат оценявани участниците, за да се гарантира, че те напредват и отговарят на поставените изискванния?

Постоянно поддържаме връзка с всички отговорни лица, ангажирани с обучението.  Следим много внимателно развитието на всички участници. След края на всеки етап от програмата правим оценка на усвоените знания.

Успоредно с това провеждаме ежеседмични разговори с всички курсисти, за да събираме в реално време обратна връзка, свързана с програмата за обучение. Това е нашият начин да  оценим адекватността на самата програма и да открием евентуални  проблеми или блокиращи фактори. Курсът на обучение се усъвършенства в движение. Това ни дава възможност на поддържаме постоянна и ефективна комуникация между новопостъпилите и настоящите служители с цел улесняване на професионалния старт на курсистите.

Каква подкрепа ще бъде на разположение на кандидатите по време на програмата, като например наставничество или коучинг?

Всеки новопостъпил има назначен ментор при постъпването си в компанията, човек, който има за цел да го подкрепя от административна и техническа гледна точка. Обучението се води от доказани експерти с богат международен опит и това е изключително голямо предимство за тези, които успяха да се включат в програмата.

Как програмата ще се адаптира към променящите се нужди на автомобилната софтуерна индустрия и ще гарантира, че кандидатите ще усвояват подходящи и актуални умения?

Програмата е в синхрон с променящите се нужди на автомобилната софтуерна индустрия, още повече че студентите се учат да работят с технологии, които в момента се използват в нашите проекти за големите производители на коли.

Ще има ли възможности кандидатите да посещават професионални събития по време на програмата?

Курсистите имат възможност да участват в различни  вътрешни събития, които се провеждат на месечна/тримесечна база. Могат да се включат и в технологичните ни общности, да участват в дискусии и да обменят опит с колеги от цял свят.

Какви са следващите стъпки за учениците след завършване на програмата.

След като програмата приключи, курсистите ще се включат към реален проект. Въз основа на обратната връзка, която получихме от предишните издания на програмата, мога да кажа, че за повечето от тях това е най-чаканият момент – да използват натрупания опит, за да работят в автомобилната индустрия, прилагайки знанията си, и по този начин да бъдат част от развитието на тази свръхатрактивна индустрия.

Разгледайте всички отворени позиции в Luxoft Bulgaria в Job Board-a на DEV.BG и започнeтe своето ново кариерно пътешествие с най-новите технологии от IT сектора.