+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

70-34 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Polkadot Prodigy хакатонът отвори за регистрации: какво задвижва един от водещите блокчейн протоколи?

Текстът е предоставен от LimeChain

Polkadot е един от водещите протоколи в света на блокчейн технологиите, особено по отношение на разработките на приложения за бързо разрастващата се Web3 екосистема. Иновативна мултичейн инфраструктура и удобни инструменти за разработка са основните фактори, които спомагат за растящата популярност на Polkadot и осигуряват необходимите условия за създаване на иновативни Web3 продукти и услуги. Поради тази причина, Polkadot се превръща и във все по-атрактивна дестинация за Web3 инженери.

Ако имаш желание да станеш част от тази дев общност, имаме перфектната възможност за теб – Polkadot Prodigy Hackathon. Предстоящото събитие има за цел събере талантливи софтуерни инженери и да ги въведе в сферата на Polkadot разработките. Всичко това, подплатено с награден фонд от над 58000 щатски долара, който ще бъде разпределен между най-добре представилите се участници. За успеха на участниците ще помага и звезден екип ментори, в който блестят и експерти от топ Polkadot парачейни като Moonbeam и Gear Protocol.

Регистрацията за хакатона вече отвори. Посети сайта на Polkadot Prodigy Hackathon, за да се запишеш за участие и за да научиш повече за програмата и формата на събитието!

Междувременно, нека ти разкажем малко повече за това какво е Polkadot и какво прави този блокчейн протокол толкова интересен!

Как работи Polkadot?

В основата на Polkadot стои подход, познат ни от традиционните бази данни – така нареченият sharding. Това е разбиване на голяма база данни на по-малки части, с цел по-бърза обработка и управление на данните. Polkadot използва тази генерална идея, за да създаде функционираща екосистема от паралелни вериги, които наричаме парачейни (parachains).

Всеки отделен парачейн функционира самостоятелно и автономно, но може да комуникира с останалите посредством “сърцето” на Polkadot мрежата – така наречената Relay Chain, която действа като свързващо звено между различните парачейни и обезпечава цялата мрежа откъм блокчейн консенсус и безопасност.

Функционирането на Relay Chain се обезпечава от три вида нодове – validators, nominators и collators. Основната функцция на валидиращите нодове е да удостоверяват, че данните в отделните парачейни са верни, както и да гласуват по въпроси, касаещи бъдещето на Polkadot протокола.

Ролята на номиниращите нодове е да избират надеждни валидатори, които да обезпечават мрежата. Валидаторите, които се ползват с по-голяма подкрепа от номиниращи нодове, имат по-голяма тежест при вот.

Collators нодовете, от своя страна, събират данни за транзакциите, протекли на отделните парачейни, и ги обработват до вид удобен за проверка от валидаторите.

Именно тази архитектура прави Polkadot благодатна среда за изграждане и поддържане на децентрализирани Web3 приложения. Индивидуалните парачейни могат да бъдат оптимизирани спрямо целите, които преследват, докато Relay Chain осигурява основа за цялата мрежа. Този модел стимулира развиването на блокчейн иновации.

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …
Какво е Substrate?

Другото основно предимство на Polkadot са мощните и лесни за употреба инструменти за разработка, с помощта на които всеки, притежаващ съответните технически умения, би могъл да създаде функционираща “паралелна верига”. Този стремеж към улесняване на разработчиците и подпомагане на тяхната способност да иновират е водещият мотив за създаването на Substrate.

Substrate е дев фреймуърк за създаване на къстомизирани парачейни за Polkadot екосистемата. Инструментът е изключително мощен и гъвкав, използва модуларен подход за разработка, като предлага богат набор от функционалности за различни нужди на всеки парачейн. С помощта на Substrate, разработката на парачейни става далеч по-опростен процес. Не по-малко значимо е и, че създадените с помощта на Substrate вериги са съвместими една с друга, тоест могат свободно да си обменят информация посредством Relay Chain.

Explore more

Виж
Swift обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
UML обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Grafana обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
SignalR обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Топ парачейни

Потенциалът на гореописания модел е най-добре илюстриран от сериозното разнообразие от парачейни, които вече функционират и набират популярност в екосистемата на Polkadot. Една от тези вериги е Moonbeam – амбициозен проект, който цели да въведе смарт контракти в мрежата на Polkadot. Moonbeam е съвместим с Ethereum и поради това може лесно да изпълнява Ethereum смарт контракти върху Polkadot.

Acala Network е парачейн, специализиран в децентрализираните финансови услуги (DeFI), и поддържа атрактивни приложения като децентрализирана борса за крипто търговия и собствен стейбълкойн.

Gear Protocol пък е насочен към това да улесни още повече разработването и пускането на приложения в Polkadot екосистемата и по този начин да спести допълнително време и ресурси на дев екипите.

Друг интересен проект е Efinity, който е фокусиран върху НФТ гейминг. Efinity започва съществуването си като децентрализирано приложение върху Ethereum, но мигрира върху специално проектирана Polkadot верига, за да се възползва от по-ниските такси за транзакции, които предлага мултичейн протокола.

Това разнообразие от приложения е впечатляващо, но не и изненадващо, предвид възможностите на Polkadot технологията. В тази екосистема възможностите за Web3 иновации са практически неограничени. Нещо, в което ще можеш да се увериш, като участваш в Polkadot Prodigy Hackathon!