+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

71+18 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Топ 10 езици за програмиране на бъдещето

*Текстът е предоставен от Lemon.io

Има общо убеждение, че бъдещето на света принадлежи на IT сектора. Не знаем за цялото бъдеще, но настоящата ситуация в секторите на технологиите и услугите ясно ни показва полезността от богата база от знания в различни области на програмирането. Със сигурност ще ви помогне да намерите практическа работа и да останете на върха.

Всеки ден се появяват тонове уеб приложения. Всеки ден все повече области в икономиката осъзнават своята неадекватност без силна IT база – машиностроенето, уеб разработката или дигиталните хуманитарни науки също се нуждаят от опитни инженери, които ще им помогнат да бъдат в крак с напредъка.

IT светът е пълен с неизследвани възможности. Обоснованите предположения и съзнателният избор ще помагат да избегнете безпокойството, докато мислите за бъдещето. Кои езици за програмиране са най-обещаващите? Кои от тях ще станат популярни скоро  и кои трябва да научите, за да си намерите работа?

В тази статия ще назовем и опишем накратко десетте най-популярни езика за програмиране, като ще посочим техните предимства. Тя ще ви бъде полезна, независимо дали търсите работа за разработчици или се стремите да наемете.

1. Clojure

Clojure е функционален и динамичен език за програмиране, създаден от Рик Хики. Смята се за диалект на Lisp (използващ платформата Java). Подобно на други диалекти на Lisp, Clojure възприема кода като данни и има своя собствена макро система. И до днес се ръководи от самия г-н Хики, който продължава развитието на Clojure. От 2022 г. Clojure се използва широко в изграждането и предоставянето на търговски услуги и системна администрация. Той непрекъснато укрепва позицията си на подходящ език за утвърдени фирми и млади стартиращи фирми.

2. F#

Уеб програмистите използват F# (произнася се F диез), за да създават ефективен, кратък и бързо работещ код. Няколко IT организации (F# Software Foundation и Microsoft са сред тях) и множество сътрудници се включват в разработването на F#. Той е с отворен код, кросплатформен и оперативно съвместим. За много уеб разработчици F# е добър избор за развиване на умения за функционално програмиране (върши по-добра работа от C# или Java) и изграждане на мощни функционални абстракции. Това е перфектно въведение във функционалното програмиране, което ви отваря много пътища към други езици и технологии.

3. Elixir

Elixir е функционален език за програмиране с общо предназначение с ниска латентност и висок паралелизъм. Той се появи през 2011 г., а негов автор беше разработчикът на Ruby Хосе Валим. Работи на виртуалната машина BEAM, която изпълнява езика за програмиране Erlang. Много предприятия използват Elixir за разработване на уеб софтуер, вграден софтуер, приемане на данни и обработка на мултимедия. Най-добрите компании, които използват Elixir, са Discord, Pinterest, Ramp, PagerDuty, PepsiCo и The Financial Times.

И последно, но не по-малко важно е, че непрекъснато нарастващата общност на разработчиците на Elixir постоянно провежда световни събития като CodeElixir, ElixirConf или LDN. Благодарение на енергичната група от сродни души, програмистът на Elixir има много възможности да задава въпроси и да изучава десетки онлайн уроци и ръководства за обучение за начинаещи.

4. Erlang

Erlang помага на професионалните уеб разработчици да създават високодостъпни, мащабируеми системи в реално време. Използва се в телекомуникациите, банкирането, бизнес електронната търговия и незабавните съобщения. Компанията Ericsson разработи Erlang през 1986 г. с помощта на Джо Армстронг, Робърт Вирдинг и Майк Уилямс. По-късно е пуснат като безплатен софтуер с отворен код (1998). Erlang се поддържа от Open Telecom Platform на Ericsson. Днес езикът се използва успешно от Facebook, Goldman Sachs и много други технологични компании.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …
5. Ruby

Ruby е интерпретиран език на високо ниво, поддържащ множество програмни парадигми. Японският разработчик Юкихиро Мацумото създава Ruby в средата на 90-те години. Основните цели на неговите създатели са простота, продуктивност и елегантен синтаксис, който е лесен за четене и разбиране.

6. Scala

Scala ви дава както обектно-ориентирани, така и функционални предимства. Неотдавна функционалните езици се смятаха за твърде сложни за ежедневна разработка, но това вече не е така. Функционалните аспекти присъстват все повече във всеки език за програмиране. Това е силно статично типизиран език, който помага да се избегнат грешки в сложни приложения. Използвайки неговите JVM и JavaScript среди за изпълнение, можете да създавате високопроизводителни системи с достъп до огромна библиотечна екосистема. Нещо повече, Scala е идеална за елиминиране на софтуерни грешки и тестване на рамки. Подсказка: както синтаксисът, така и семантиката на Scala приличат на тези на Java.

7. Rust

Производителността на Rust е сравнително висока, подобна на C и C++, като се набляга на безопасността на кода (между другото, безопасността на кода е най-слабото място на тези два езика.) Други причини, поради които добре известни софтуерни компании използват този език за програмиране, включват неговата пригодност за обработка на големи количества данни, поддръжка на паралелно програмиране и ефективен компилатор. Големи корпорации като Dropbox, Firefox и стартиращи компании използват Rust в разработката си. Сред другите бонуси не можем да не споменем преносимостта, пригодността за различни платформи и оживената професионална общност, която може да отговори на всички ваши въпроси.

8. Go

Робърт Гриземър, Роб Пайк и Кен Томпсън проектират езика за програмиране Go в Google през 2007 г. Синтаксисът му е подобен на C, но има допълнителни функции като безопасност на паметта, структурно статично типизиране, паралелизъм в стил CSP. Go (известен също като Golang) трябваше да бъде прост, високоефективен, четим и ефективен.

Използва се не само за backend програмиране, разработка на игри, облачно програмиране и data science, но и за създаване на инструменти за команден ред. Google, Dropbox и Netflix използват Go в своето програмиране.

Според проучването на разработчиците, проведено от StackOverflow през 2021 г., Go се превърна в 14-ия най-популярен език за програмиране. В същото време 62,7% от респондентите предпочитат програмирането на Golang. Много удобни рамки за уеб разработка (Beego, Revel и т.н.) правят Golang още по-примамлива опция.

9. LISP

LISP е вторият най-стар език за програмиране. Джон Маккарти го е създал доста отдавна, още през 1960 г., в Масачузетския технологичен институт (MIT). LISP се основава на математическата теория на рекурсивните функции, която се промени значително. В момента LISP е пълно семейство от езици за програмиране с много диалекти, разработени през неговата история. Тъй като е един от най-ранните езици за програмиране, LISP въвежда много идеи в компютърните науки, например автоматично управление на паметта, дървовидни структури от данни, условни изрази, динамично типизиране, функции от по-висок ред, рекурсия, самостоятелен компилатор и REPL(Read-eval-print loop). Според IT специалистите всички съвременни езици за програмиране копират LISP от самото начало и могат лесно да продължат да го правят и в бъдеще.

10. Python

Python с право се нарича един от най-популярните и лесни за използване езици за програмиране. Създаден от Guido van Rossum и подходящо кръстен на Monty Python Flying Circus, той е обектно-ориентиран, динамично въведен и интерпретиран език за програмиране на високо ниво. Едно от основните му предимства е голям брой различни библиотеки и модули, които значително разширяват функционалността му. Какви са другите бонуси? Първо, всички Python-исти имат големи възможности за кариера, тъй като много компании използват Python в своето развитие (Amazon, Netflix и Google са сред тях). На следващо място, Python е страхотен за цифрови хуманитарни науки, наука за данни, роботика и разработка на приложения. И накрая, той поддържа няколко рамки за тестване, които са много полезни при отстраняване на грешки и QA.