+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

115+60 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Книга за ИТ сектора в България

Има доста литература с насоченост към това как да се държим на интервюта, как да съставим автобиографията си и много съвети за това как да намерим най – добрата работа. Но почти всички ресурси са от общ характер и се опитват да помогнат на всички хора търсещи работа. Някои неща са полезни, но в общия случай как да намерим подходящата работа като програмист или QA специалист е доста по – различно от това как да си намерим работа, като счетоводител, монтьор или зидаро-мазач-кофражист.

ИТ индустрията е различна и интервютата в ИТ сектора са различни
В ИТ индустрията важат различни правила, различни са процесите по наемане на кадри и съответно подхода, към търсене и намиране на работа е различен и за това четивото с обща насоченост може да не помогне на кандидатите или даже да предложи грешни подходи и грешни препоръки. Например, за разлика от повечето индустрии, в за ИТ позиции заплатите се договарят и се очаква кандидата сам да каже

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …

каква сума би желал.
Какви ресурси има, които са специално за ИТ специалисти
Разгледахме съществуващите книги, online ресурси, документи и като цяло литературата, която е в помощ на ИТ специалистите търсещи работа. На английски език има няколко книги, които са специализирани за ИТ индустрията и помагат на ИТ специалисти да намерят правилната работа, да подготвят автобиографията си и да “заковат” интервюто. От тези книги само една е преведена на български през 2002 година и вече е с изчерпан тираж (става дума за книгата “Интервю за програмисти” от авторите Джон Монган, Ноа Суджанен).
За съжаление без значение дали книгите са преведени на български или не, тези книги не представляват реалността в България. Много от примерите, фактите и подходите не отразяват това как се случват нещата в България. Също липсват много от важните подходи, които са характерни специално за намирането на работа в България, особено търсенето на работа извън София.
Намиране на първата работа
Също забелязахме, че почти никъде няма информация за начинаещите кандидати без опит. В почти всички книги и статии пише как да се покажат уменията на интервю, но никъде никой не съветват как да се натрупа опит и как да се излезе от омагьосания кръг и да се намери първата работа като програмист или ИТ специалист. Най – голямата глава от книгата сме посветили именно на намирането на първата работа. Даваме идеи за това как да се натрупа опит преди още да сте си намерили първата работа. Показваме какво е важно на първото интервю за работа, когато не сте работили преди това.