+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

115+60 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Фитнес, колоездене и плуване – близо 92% от IT специалистите спортуват

*Резултатите са на база проведена от DEV.BG анкета със 150 отговорили

В Job Board-а на DEV.BG забелязваме, че все повече компании предлагат не само интересни технически предизвикателства за IT специалистите, но и спортни такива. Физическите активности заемат все по-сериозно място в културата на организациите, но дали интересът към тях е наистина голям? Спортуват ли изобщо програмистите или имат други приоритети, които не включват тренировки и посещение в залата?

Направихме малко проучване по темата, а дали резултатите ще изненадат някого, вижте сами.

75% от IT професионалистите тренират редовно, 55% предпочитат фитнеса

Според данните, които получихме от Бенефит Системс България, над 600 работодатели в IT сектора предлагат на служителите си MultiSport карти, а най-посещаваните активности са фитнес, йога, плуване, функционални тренировки, народни танци и кросфит. Това ни подтикна да ви питаме какво и колко спортувате вие, а в анкетата ни се включиха над 150 души.

Освен умни, IT специалистите са и атлетични, тъй като 92% от участниците са посочили, че тренират, а 75% от тях го правят повече от веднъж седмично. IT хората не само се раздвижват редовно, но и близо 35% от тях комбинират в практиката си различни спортове. Най-често срещаните съчетания са между фитнес и колоездене или фитнес и плуване.

Бенефит Системс България споделят, че фитнесът е най-предпочитана активност, като има значителна преднина пред останалите възможности за спорт. Това забелязахме и ние – 55% от IT специалистите избират да тренират във фитнес залата. След него се нареждат по предпочитание колоезденето с 19% и тениса на маса с 14%. С по-малки и приблизително равни резултати са плуването, бойните изкуства, йога/пилатес и футбол.

Макар и с най-ниски резултати, се откроиха някои интересни активности като планински преходи, конна езда, кану и unicycle или по-точно карането на велосипед с едно колело. Някои от анкетираните включиха като спортна активност и ремонтните дейности, а ние няма как да противоречим – това си е тренировка не само за нервите, а и за цялото тяло.

Спортът се оказва едно от предпочитаните хобита и занимания за IT специалистите, но нека видим какъв е приносът на компаниите в сектора за подтикването към по-активен начин на живот.

Личен бюджет за спортни активности

VMware е една от компаниите, която инвестира в поддържането на добро физическо и психическо здраве, затова и насърчава служителите си да се движат повече чрез създадената от тях VMware Wellness програма. Тя включва личен годишен бюджет, който всеки служител избира как да използва. Това може да е за карта за фитнес, групови тренировки, екипировка за спорт или друга дейност, която подкрепя физическото и емоционално състояние.

Новият офис, в който се мести компанията през 2020 г., също предлага много възможности за спорт. Той включва открити зони, зала за волейбол, баскетбол, футбол, басейн и спортен център.

Специалистите в София имат достъп до велосипеди за споделено ползване, маси за тенис, дартс в офиса. „Голяма част от нашите колеги упражняват различни спортове. Това се вижда и в множеството спортни общности, които имаме, обединяващи колегите ни по интереси: бегачески клуб, клуб по тенис на маса, джаги, колоездачи, ски и сноуборд, скуош, бадминтон. От няколко години насам правим wellness събития с множество дейности, в които се включват и децата на служителите ни. Редовно каним спортисти и специалисти по здравословен начин на живот и споделяме с колегите добри практики“, обяснява Сабина Христовa, Program Manager в компанията.

Освен това се оказва, че голяма част от хората на VMware участват в маратони по бягане, трекинг и зимни спортове, както и в спортни състезания за подкрепа на каузи. „Стартирахме и програма, водена от нашия Sustainability ambassadors екип, с която да насърчим колегите да се придвижват пеша, с колело или електрическите автомобили за споделено ползване“, допълва Сабина.

IT фитнес
Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …

SiteGround също включва в своятa философия активния начин на живот, като насърчава специалистите си да спортуват редовно. За това помага и последната им инициатива за откриване на собствен фитнес в софийския офис. „По проект този фитнес е най-големият по рода си, от гледна точка на налично разнообразие от уреди. Ще осигурим на колегите пълен достъп, по всяко време, което ще им даде още една възможност да спортуват преди или след работа, без да се налага да се съобразяват с трафика или натовареността в други обекти. В бъдеще възнамеряваме да разширим тази политика и в офиса ни в Пловдив“, разказва ни Виктор Фачев, HR Director в SiteGround.

Освен всички нужни уреди, фитнесът ще разполага и с квалифицирани инструктори и зали за организирани йога, HIIT и пилатес групови занимания. В допълнение, за служителите във всички градове компанията осигурява напълно безплатни MultiSport карти, даващи достъп до различни обекти и локации.

Спортът се оказва основна част от културата на компанията, тъй като повече от 70% от служители тренират и се включват в различни спортни инициативи през годината. Традиционно пета поред година SiteGround организира вътрешно GetFit предизвикателство, с което стимулира хората да спортуват повече и да се мотивират взаимно в екип. „GetFit се провежда е в три различни категории – Workout & Exercise, Cycling, Walk & Run. Всяка година имаме записани над 30 отбора от по 4-ма или 3-ма човека. Състезавайки се, освен, че сме по-активни и здрави, подкрепяме добри каузи – за всеки регистриран участник SiteGround се ангажира да дари определена сума за избраната благотворителност. През 2021 подкрепихме каузата на фондация Autism Today, а през 2022 за всеки участник закупихме бандана в подкрепа на организацията Заедно в час“, уточнява Виктор.

В края на предизвикателството най-добрите отбори получават награди като домашно фитнес оборудване и персонализирана екипировка. А повечето от участвалите запазват придобитите вече навици и водят много по-активен живот.

Предизвикателство за крачки

SAP отчитат спорта и движението като ключови елементи за постигане на физическо и ментално благосъстояние, затова и грижата за здравето е техен основен приоритет. Компанията предоставя онлайн тренировки с инструктор, видео ресурси, включващи йога практики и няколкоминутни видеа за кратко раздвижване по време на работния ден за предотвратяване на болки или скованост от прекараното време в седнало положение. Компанията организира и разнообразни сесии и семинари със специалисти, които са фокусирани върху здравето и благосъстоянието. Работещите в офиса, могат да се възползват от оборудван фитнес, както и зала, подходяща за различни тренировки.

Ежемесечно в SAP се провеждат предизвикателства за крачки, чиято цел е да мотивира служителите да се движат повече. Освен това, насърчават участието на колеги в спортни събития в подкрепа на хора с увреждания, корпоративна щафета и други. Наскоро SAP въвежда гъвкаво работно време и Pledge to Flex концепция, която дава възможност на всички специалисти допълнително да имат гъвкавостта да упражняват спорта и раздвижването, което им е необходимо, без това да пречи на работния им процес.

Не на последно място, като част от Vehicle политиката на компанията, любителите на колоезденето, например, имат възможност да си закупят велосипед, изцяло покрит като разход от компанията, и да разнообразят спортните активности в ежедневието си. „Стремим се да предлагаме разнообразие от спортни инициативи през цялата година. Част от тях са вече споменатите предизвикателства за крачки. Голямо спортно събитие е Спортният ден, по време на който се организират интересни игри, различни спортни състезания и тренировки с инструктори“, допълва Кристина Шолева, SAP Health & Well-Being.

Смело можем да заявим, че компаниите в индустрията все по-фокусирано развиват различни стратегии за спортна активност, а това определено е част от нещата, които привличат внимание.

Ако търсите не само вълнуваща работа, но и среда, която подпомага физическото ви здраве и спортна страст, в нашия Job Board можете да разгледате всички компании, за които спортът е част от културата на организацията.