+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

77+31 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Какво се случи в IT сектора през септември?

DEV.BG подбра новините от месеца със значимите събития и новостите в IT сектора в България.

Инвестиции и придобивания

Plan A привлече 27 млн. долара
Plan A, немската софтуерна компания в сферата на въглеродното счетоводство, декарбонизацията и ESG отчетността, основана от Любомила Йорданова, привлече 27 млн. долара в рунд, воден от Lightspeed Venture Partners, в който се присъединяват и Visa, Deutsche Bank, Opera Tech Ventures (подразделение за рисков капитал на BNP Paribas), основатели на еднорози като Supercell, Aiven, Zalando и Wolt, както и настоящи инвеститори, като HV Capital, Keen Venture Partners, Demeter IM и opcarion. Със средствата компанията ще удвои броя на служителите си до 240 и ще разшири пазарното си присъствие в Европа, с фокус Франция, Великобритания и Скандинавските държави. Технологията за обработка на климатични данни и декарбонизация на бизнеса има над 1500 клиенти и отчита над 600% ръст на приходите от продажба на софтуер на годишна база в периода декември 2021–2022 г.

Nortal придобива Questers за 8.5 млн. евро
Nortal, мултинационална технологична компания, придобива българската Questers (с 300 служители в София), дъщерно дружество на базираната във Великобритания TPXimpact Holdings, за 8.5 млн. евро. Основаната през 2007г Questers се слива с pwrteams, дъщерно дружество на Nortal и звено за аутсорсинг на софтуерни услуги. Questers разработва софтуер, изграждайки и управлявайки екипи в различни технологии и индустрии, а с това сливане ще се подсилят позициите на Nortal в САЩ и Обединеното кралство. Pwrteams има клиенти в Европа и САЩ, както и центрове за предоставяне на услуги в Украйна, Полша, Сърбия, Литва, Мексико и Естония. Nortal засилва присъствието си в Северна Америка и Европа, а компанията е партньор и в дигиталната трансформация на естонското правителство – e-Estonia.

Бианор Холдинг придоби GotoAdmins
Бианор Холдинг придоби 100% от българската софтуерна компания GotoAdmins, специализираща в областта на DevOps, миграция и управление на облачни услуги, дигитална трансформация, персонализирани инфраструктурни решения за стартъпи и малки и средни предприятия, с партньори като Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google Cloud и Digital Ocean. Собствениците на GotoAdmins се очаква да станат акционери в Бианор, като компанията запазва своя бранд, стратегия, мениджмънт и екип. GotoAdmins ще действа като независима компания в холдинга, подобно на другите дружества в групата – Bianor Services, ITIDO и Databreathe. Придобиването ще разшири капацитета, експертизата и предлаганите услуги на групата и ще позволи диверсификация на търговските канали.

Vitosha Venture Partners инвестира 1 млн. евро в 8 компании
Vitosha Venture Partners инвестира 1 млн. евро в 8 нови компании – 6 компании на по-напреднал етап на развитие, както и 2 компании, част от последната Акселераторска програма на фонда. Това са: Fabrico (облачна система, организираща процесите по поддръжка в производствено предприятие – 300 хил. евро инвестиция за разработка на продукт, маркетинг и продажби); Taylor & Heart (онлайн продажби на разработки на диамантени пръстени по дизайн на клиента – 200 хил. евро инвестиция в комбинация с допълнително финансиране от други източници, за увеличаване на капацитета и продажбите, техническо развитие, маркетинг и продажби); Modern Energy (инсталация за употребяване на неизползвана електрическа енергия от фотоволтаични централи за генериране на криптовалути – 200 хил. евро инвестиция); Ivory (разработване на малко електрическо превозно средство за доставка на храна и малки пакети в градски условия – 50 хил. евро инвестиция за финансиране на производство на първи прототипи); CashLend (white-label решение, предоставяно на кредитни институции, което им позволява да набират капитал директно от индивидуални инвеститори чрез собствена peer-to peer lending платформа под бранд на клиента – 70 хил. евро инвестиция за развиване на продукта и разширяване на бизнеса); AIOT Cloud (решение за мониторинг и управление на енергия в реално време – 100 хил. евро инвестиция); стартъпите от акселераторската програма на фонда: Vodoraslo (първи биологичен пречиствател за въздух в България, използващ микроводорасли и фотосинтеза – 30 хил. евро инвестиция за разработка на нов дизайн и осигуряване на компоненти); D Aerospace (проектиране и производство на индустриални дронове – 50 хил. евро инвестиция за разработка и валидация на първите търговски бройки). Общият брой, подкрепени от фонда дотук компании, е 70.

Seedblink въвежда Community Stars
Платформата за финансиране и управление на собствен капитал за европейски технологични стартъпи Seedblink въвежда Community Stars – нов вид инвестиционен рунд за стартъпи в ранен етап на развитие, завършващи технологични и бизнес акселератори, целящи инвестиции в размер от 50 хил. евро до 300 хил. евро. Пилотният проект на „Community Stars“ е стартъпът Unison (веган снакове). Стартиращите предприятия ще могат да се справят и с проследяване на капиталова структура, управление и комуникация с инвеститори, набиране на средства от най-ранен етап на развитие и др. SeedBlink има опит в съвместно инвестиране в над 100 технологични стартиращи предприятия, в повече от 15 държави, с подкрепа на мрежа от 75 000 инвеститори (бизнес ангели, рискови фондове и стратегически партньори) в 92 държави, и повече от 250 млн. евро набрани средства.

UPASS (URBO Studio) привлече 1,2 млн. евро от ББР
UPASS, българска софтуерна компания привлече 1,2 млн. евро от Фонда за капиталови инвестиции (ФКИ) от Групата на Българската банка за развитие (ББР). Компанията оперира в сферата на туризма, събитията, развлеченията като предлага софтуерни решения за управление, продажба и контрол. Софтуерният продукт на създадената през 2015 г. компания – URBO Studio, се предлага като SaaS решение, което позволява на бизнеса да повиши приходите си, да постигне по-добра видимост, да увеличи каналите си за продажба. Средствата ще се използват за експанзия на UPASS в Централна и Източна Европа и Близкия Изток, както и за разширяване на екипа и технологично развитие на URBO Studio. А дигиталните решения на компанията вече се използват и в общините София, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Габрово, Казанлък, Кърджали и курортите „Албена“ и „Слънчев бряг“.

Нов рекорд в DEV.BG job board

Седмичен рекорд с 4834 кандидатури в DEV.BG

Популярността на платформата и активността на кандидатите продължават да нарастват през септември. В резултат през изминалата седмица DEV.BG регистрира нов седмичен рекорд с 4834 кандидатури.

Разрастване

Devision откри офис във Великобритания
Българската софтуерна компания Devision откри офис в Лондон, Великобритания с цел да разшири присъствието си в Европа, да създаде нови партньорства и да укрепи съществуващите, както и да изгради връзки с локалната общност от предприемачи. Пламен Вълчев ще бъде CGO в Devision в Лондон. Откриването на офиса се случва след като компанията създаде свое представителство и в Амстердам, Холандия.

Digital Lights отвори офис в Пловдив
Digital Lights, софтуерна компания, създаваща продукти за мобилност, бизнес приложения и космически решения, отвори офис в Пловдив. Компанията планира да си сътрудничи и с академичната общност в града, с Технически университет – София, филиал Пловдив, и Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, а новият офис ще се включи в разработването на софтуерни решения, покриващи целия жизнен цикъл на превозните средства – разработка на модели, верификация, диагностика, свързаност между различни превозни средства и пътната инфраструктура.

Stormwall в България
Stormwall, разработчик на облачни услуги за защита от DDoS атаки, идва в България, като това е седма локация в света и ще бъде в центъра за данни Telepoint Sofia Center в София (най-големият център за данни в страната). През 2023г България е един от най-атакуваните региони в Източна Европа, а новата точка на присъствие ще увеличи капацитета на глобалната мрежа за филтриране на StormWall и ще предложи на компаниите в България и съседните страни надеждна защита на TCP/UDP уебсайтове и услуги, както и на мрежата по BGP.

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …
Назначения

Генади Сергеев е назначен за вицепрезидент „Софтуерно инженерство“ в Progress
Генади Сергеев е назначен за вицепрезидент „Софтуерно инженерство“ в Progress, като в новата си роля ще ръководи 140 специалисти екип, и ще отговаря за стратегията и изпълнението на продуктовата линия за създаване на приложения с .NET и JavaScript, включваща Progress Telerik и Progress Kendo UI. Той започва в компанията преди 15 години като младши програмист, а до момента на назначението е старши директор „Софтуерно инженерство“. Ръководи разширяване на съществуващи продукти, както и пускане на нови технологии на пазара, сред които Progress Telerik UI for Blazor и Progress Telerik UI for .NET MAUI – първите и най-големите на пазара UI библиотеки за framework системите на Microsoft – Blazor и .NET MAUI.

Програми и обучения

Започва записване за Bosch ECS Career Camp Vol.3
Започва записване за Bosch ECS Career Camp Vol.3 – трета безплатна инженерна академия на Бош Инженеринг Център София. Програмата съчетава придобиване на знания и приложни технически умения за работа по проекти за цялостни решения, свързани с мобилността – системи за автономно шофиране, инструментални клъстъри, интелигентни дисплеи, централни компютри за автомобили, електрически велосипеди, камери и Computer vision, системи за автоматизирано паркиране, проекти за дигитализация и други. Програмата е отворена за младежи в началото на своята кариера, за хора, които търсят нови кариерни възможности, за студенти, завършващи или изучаващи информатика, компютърни науки или софтуерно инженерство. Кандидатстването продължава до 17 ноември 2023, а обучителните програми за одобрените кандидати започват през януари 2024 г. Учебният процес включва онлайн занимания по 2 часа дневно, а курсовете за обучение са в четири направления: C++ Application Programming for Automotive; Embedded C Programming for Automotive; Testing for Automotive и Systems and Requirements Engineering. Успешно завършилите курса могат да получат възможност да станат част от екипа на Бош Инженеринг Център София.

Стартира Sirma Venture Lab 2.0
Sirma Venture Lab 2.0 стартира за втора поредна година, търсейки перспективни тех стартъпи в областта на изкуствения интелект, роботиката и автономните летателни устройства. Кандидатури за инкубационната програма, която се случва в партньорство с фонда за рисков капитал Innovation Capital, се приемаха до 30 септември, а финалистите ще бъдат обявени на 19 октомври. Размерът на финансирането, с което Sirma би участвала, е до 400 000 евро. Сред менторите в програмата ще има опитни мениджъри, а на избраните финалисти ще бъде предложена помощ в реализиране на идеите от специализиран екип професионалисти на Sirma – главният технически директор Тихомир Тотев и неговият екип ще съдействат на стартъпите за изграждане на MVP и валидиране на пазарния му потенциал. Ангел Ангелов, Програмен директор и Явор Гочев, Програмен мениджър на Innovation Capital, ще са ментори в посока развитие на устойчив бизнес модел, счетоводство, законодателство и др.

Събития, състезания и награди

SEE ITS Summit 2023 се проведе в София
SEE ITS Summit 2023, (SEE INNOVATION, TECHNOLOGY AND SOURCING SUMMIT) най-големият форум за иновации и технологии в Югоизточна Европа се проведе под мотото „Югоизточна Европа – двигател на растежа“ в края на септември в София. Над 20 лидери на български и световни технологични компании споделиха тенденциите и прогнозите си за развитието на високотехнологичния бизнес – Индустрия 5.0, ESG принципи, киберсигурност, AI инструментите. Форумът е платформа за обмяна на опит в сферата на иновациите и технологичния трансфер в региона. Организатори са Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) и Българската стартъп асоциация (BESCO). Събитието оповести и доклад за развитието на високотехнологичната индустрия в Югоизточна Европа по държави и потенциала на всеки пазар. В рамките на събитието са връчени и международните награди SEE ITS Awards за най-добре представилите се компании в региона, добри практики, проактивност на местните власти, избрани от международно 10-членно жури, в категории „Paбoтoдaтeл нa гoдинaтa“, „Texнoлoгичeн cтapтъп нa гoдинaтa“, „Инoвaция нa гoдинaтa“, „ИT пpoдyĸт нa гoдинaтa“, „Haй-добра coциaлнo oтгoвopнa инициaтивa“, „ЕЅG лидер“ и други.

Проведе се Robotics Strategy Forum 2023
На 19 септември се проведе пето издание на Robotics Strategy Forum 2023 в зала “Джон Атанасов” на “София Тех Парк”. На форума 25 панелисти, сред които лектори от България, САЩ и Германия, се представиха с 12 теми в областта на киберсигурност, изкуствен интелект, технологични иновации в производството и др. 10 екипа във втори сезон на PARA Robotics Incubator участваха за награди на стойност 5 хиляди лева, участие в инкубатора на Founder Institute (най-големия инкубатор за стартъпи основан в САЩ), и възможност за участие в програмата на Столична община – Пясъчник за иновации. В експо зоната бяха представени над 40 робота (бионични, колаборативни, обучителни), мини-модел на умна фабрика и други образователни проекти.

4 бронзови медала спечели България на Международната олимпиада по информатика
4 бронзови медала спечели националният отбор на България на Международната олимпиада по информатика в Унгария (IOI 2023). В 35-тата Международна олимпиада се състезават 360 участници от 90 държави. Илиян Йopдaнoв (ИMИ БAH) – Члeн нa нaциoнaлнaтa ĸoмиcия пo инфopмaтиĸa, pъĸoвoдитeл в Шĸoлa “Oлимпийци” и Eнчo Mишинeв – дългoгoдишeн члeн нa нaциoнaлния oтбop, нocитeл нa мнoжecтвo мeждyнapoдни IT пpизoвe, са ръководители на отбора с учениците от 10 и 12 клас – Aтaнac Димитpoв, Beceлин Mapĸoвич, Бopиc Mиxoв и Aлeĸcaндъp Гaтeв, от Coфийcĸa мaтeмaтичecĸa гимнaзия „Πaиcий Xилeндapcĸи“ и Maтeмaтичecĸa гимнaзия „Πeтъp Бepoн“, Bapнa.

Постижения

EnduroSat в партньорство с НАСА
EnduroSat ще си партнира с НАСА и Калифорнийския университет – Бъркли в мисията PolArization and Directivity X-Ray Experiment (PADRE) за изследване на Слънцето, за по-добро разбиране на слънчевата активност, слънчевите изригвания и космическото време. Мисията е сътрудничество между Лабораторията за космически науки – Калифорнийски университет – Бъркли, Центъра за космически полети Goddard, Югозападния изследователски институт (SWRI), Университета по приложни науки и изкуства на Северозападна Швейцария (FHNW) и Центъра за ядрени изследвания Saclay към Комисариата по атомна енергия (CEA-Saclay). На сателита 12U на EnduroSat ще бъдат разположени научни инструменти (рентгенов поляриметър и сензор за насоченост), планирани да бъдат изстреляни през 2025.

INSAIT стана част от ELLIS, мрежа за развитие на изкуствен интелект
Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) стана част от European Laboratory for Learning and Intelligent Systems (ELLIS), мрежа за развитие на изкуствен интелект, а България ще е първото ѝ звено в региона. Членове в ELLIS са само изследователски организации с глобални резултати в AI областта, в които работят учени с доказан принос, а до момента в мрежата има само 39 европейски участници (сред които Оксфорд, Кембридж, Немския аерокосмически център (DLR), EPFL (Лозана), ETH (Цюрих), Макс Планк (Тюбинген), Technion (Тел Авив), TU Munich (Мюнхен), Сорбоната (Париж)). Българската кандидатура на INSAIT е разглеждана повече от година. Създаден в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и швейцарските ETH Zurich (Федерален технологичен институт в Цюрих) и EPFL (Политехнически университет в Лозана), INSAIT е първият по рода си институт в Източна Европа, а държавата планира да инвестира в него около 170 млн. лв. в рамките на 10 години.

Има ли нещо, което смятате, че можем да добавим? Пишете на [email protected]. Информирайте ни и за всичко интересно, което се случва в IT индустрията в България.