+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

74-24 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Какво се случи в IT сектора през май?

Пропусна ли да разбереш за нещо ново, случило се в IT бранша в България през месец май? Тук можеш да го откриеш – DEV.BG прави обобщение на изминалите събития и любопитни новини от сектора.

„Черният лебед“ на Dronamics извърши първи успешен полет

Dronamics, българската авиокомпания за товарни дронове, извърши първи успешен полет на товарен дрон. „Черният лебед“ (Black Swan) е останал във въздуха около 10 минути, управляван от двама пилоти от земята, на летище Балчик. Изминатата дистанция е 21,5 километра със средна скорост 140km/h, и височина над 600 метра. С този тест основателите на компанията, братята Свилен и Константин Рангелови валидират успешно лиценза на компанията за търговските полети на безпилотни товарни дронове в Европа, които трябва да стартират по-късно тази година.

Инвестиции и придобивания

Endurosat набра 10 млн. долара финансиране от серия А

Endurosat набра 10 млн. долара финансиране от серия А, а рундът се води от европейската инвестиционна компания CEECAT Capital, чийто фокус са пазарите в Централна и Източна Европа. Компанията, оперираща в сферата на нано сателитните технологии и услуги, ще използва инвестицията, за да увеличи дела си на пазара на сателити, както и да разшири екипа си. В следващите 3 години Endurosat ще подкрепи десетки космически клиенти в орбита, а следващите 5 мисии са изцяло ангажирани. Компанията е с нова централа в Люксембург, инженерна и производствена инфраструктура в София и офиси в Берлин, Тулуза, Неапол и Делауеър, с екип от над 130 професионалисти.

AIOPSGROUP е придобит от Valantic

AIOPSGROUP, българският стартъп за разработка на решения за онлайн търговия, създаден през 2019 г., е придобит от Valantic, базирана в Германия IT компания. AIOPSGROUP се превръща в мултимилионен бизнес за малко над 2 години, а сред клиентите ѝ са брандове като Puma и Rossignol. Не се съобщава цената на сделката. Valantic ще разшири присъствието си в e-commerce сферата в Европа, а AIOPSGROUP ще допринесе за това със своята експертиза в консултиране и предоставяне на B2B и B2C решения за електронна търговия.

AlfaStar Capital ще вложи поне 25 млн евро в компании в начална фаза на развитие

AlfaStar Capital е нов фонд за дялови инвестиции в България, планиращ да вложи поне 25 млн евро в компании в начална фаза на развитие. Фондът е в стадий набиране на капитал, а активният инвестиционен период, започващ в края на годината, ще бъде около 5 години. Основатели и партньори във фонда са Десислава Господинова и Любомир Стайков, към които се присъединяват Красен Хинков, Кристиян Михайлов и Йонко Чуклев. Текат договаряния и с евентуални вложители от Европа, Азия и САЩ, а първата инвестиция на фонда вече е реализирана през 2022 г. Инвеститорите могат да вземат участие с над 100 хиляди евро, а фондът е отворен и към вложители без предходен опит.

От DEV.BG

Анализ на пазара на труда в IT индустрията през 2023

Направихме анализ на пазара на труда в IT индустрията през 2023. Може да се запознаеш с него тук.

Събития, състезания и награди

Създателят на програмния език C++, Бярне Строуструп, пристига в България

Бярне Строуструп, създателят на програмния език C++, пристига в София на 9 юни и ще се включи в конференцията „C++: пътища и перспективи”, организирана от VMware и Chaos в партньорство с Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Професор по компютърни науки в Колумбийския университет в Ню Йорк, Бярне Строуструп, започва разработването на езика през 1979 г. Той, както и членове на Международния съвместен технически комитет, разработващ стандартите за С++, идват в България за редовна среща на работна група WG21 към международния комитет ISO/IEC/JTC 1/SС 22, от 12 до 17 юни във Варна. Целта на срещата е разработване и приемане на стандарти за програмния език С++, и над 100 световни експерти ще работят върху версия C++26 на езика за програмиране.

Проведе се четвърто издание на Олимпиада по програмиране в Правец

Приключи четвъртото издание на Олимпиада по програмиране в Haциoнaлнaтa пpoфecиoнaлнa гимнaзия пo ĸoмпютъpни тexнoлoгии и cиcтeми в град Πpaвeц. В нея се състезаваха 35 ученици от всички класове, повече от половината от които постигнаха резултати над 60%, а с над 90% резултати са седем ученици. Най-добре представителите се участници ще имат възможност за cтипeндиaнтcĸa пpoгpaмa, мeнтopcĸa пpoгpaмa и започване на работа в Schwarz IT България, съорганизиратор на олимпиадата.

Програми и обучения

Progress стартира кандидатстването за платената си стажантска програма

Progress стартира кандидатстването за платената си стажантска програма за софтуерни инженери. Стажът започва през юли и ще продължи 6 месеца на пълно работно време, което може да стане гъвкаво при започване на академичната година. Кандидатстването е отворено към студенти, специалност „Компютърни науки“, „Софтуерно инженерство“ или сходна, както и към обучаващи се софтуерни инженери в образователни инициативи, а за него е необходимо подаване на CV и мотивационно писмо, решаване на практическа задача и интервю. Стажантите ще проследят дейността на различни екипи, разработващи софтуерни продукти, включително продуктов мениджмънт, маркетинг и UI/UX; ще работят по реални задачи, заедно с ментор. Най-добре представилите се стажанти могат да получат предложение за постоянна работа в Progress.

Започна кандидатстването за академията на Kodar за IT специалисти в Пловдив

Започна кандидатстването за академията за IT специалисти в град Пловдив на компанията Kodar, част от Strypes Group. Платеният 6-месечен стаж ще предостави работа по реални проекти за международни клиенти на специалисти с технологиите Java, React, Node.js, Vue.js. Академията започва на 3-ти юли при наличие на минимален брой участници, които ще работят с ментори от компанията, а в края на програмата стажантите могат да получат и предложение за постоянна работа в Kodar.

Телерик Академия обяви нови приеми за три от програмите Upskill

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …

Телерик Академия обяви нови приеми за три от програмите за надграждане на умения – Upskill. Кандидатстването в новите издания на обученията за UX/UI дизайнери, React разработчици и DevOps инженери вече е отворено през сайта на Академията. Във всяка от 3-месечните практически програми курсистите учат в малки групи на вечерни лекции, работят по реални проекти и получават постоянна обратна връзка от водещи експерти. Преди Upskill UX/UI Design се провежда безплатен предварителен курс за надграждане на портфолиото, а кандидатите в Upskill React могат да се възползват до 500 лева отстъпка от таксата за обучение до 9 юли. Единственото издание на Upskill DevOps за 2023 година идва с надградена програма с повече практика, екипни задания и нови трейнъри. Повече за обученията и крайните дати за кандидатстване – на сайта на Телерик Академия.

Нов Център за дигитални технологии бе открит в ТУ- София

Нов Център за дигитални технологии с 14 компютърни лаборатории, изградени с помощта и безвъзмездното дарение на водещи IT компании, бе открит в Технически университет – София. Центърът ще подкрепя обучението на студентите, а в него ще се провеждат и научни и изследователски проекти. Софтуерните компании Musala Soft, Sirma изграждат свои лаборатории в центъра – зала „Мусала“, „Сирма Лаб“ (за студенти в дисциплини „Управление на проекти” и „Java”) като част от дългосрочните си партньорства с университета.

GrowIT Academy за обучение на IT специалисти в Плевен

В Плевен се създава академия за обучение на IT специалисти – GrowIT Academy, чиято цел ще бъде да създаде кадри за развиване на IT сектора в регион Северозападна България. Теодор Тодоров, основател на GrowIT Academy, има за цел да осигури около 300 работни места в следващите 5 години. Обучението в академията ще бъде безплатно, а сред бъдещите планове е развиването ѝ да продължи към Видин и Монтана.

Назначения

Светозар Георгиев е новият партньор в Eleven Ventures

Светозар Георгиев е новият партньор в Eleven Ventures и ще замести Васил Терзиев във фонда за рискови инвестиции. С назначението Eleven разширява фокуса си върху AI и въздействието му в индустрии като FinTech, Future of Work и др.

Радослав Вангелов е новият изпълнителен директор на SoftOne България

Радослав Вангелов става новият изпълнителен директор на SoftOne България, компания доставчик на облачно-базиран софтуер. В ролята си той ще работи за затвърждаване на позициите на компанията на българския пазар, траен растеж и разрастване на партньорската мрежа, внедряване на нови продукти и услуги. Радослав Вангелов е заемал ключови позиции в компании като SAP и Oracle, както и български консултантски компании. SoftOne Bulgaria е местен офис на SoftOne Technologies S.A, част от SoftOne Group, една от най-големите технологични екосистеми в Гърция и Югоизточна Европа.

Мая Калчева е новият управител на Нетера Комюникейшънс ООД

Мая Калчева, оперативен ръководител „Маркетинг и комуникации“ на Neterra и компаниите от нейната група, става новият управител на Нетера Комюникейшънс ООД. В новата си роля тя ще продължи да отговаря за развиване на платформите Neterra.TV (разпространение на български телевизии в чужбина) и Neterra.TV+ (достъп до първокласно авторско съдържание български филми, фестивали, лайфстайл събития и др.).

Разрастване

„Сирма Груп Холдинг” създава Sirma AB в Стокхолм

„Сирма Груп Холдинг” създава ново дружество – Sirma AB, базирано в Стокхолм, Швеция. Фокусът на дружеството ще е върху скандинавските пазари, Германия, Австрия, Швейцария, Белгия, Нидерландия и Люксембург. Катя Забелинская, директор „Нови пазари”, и Анна Шемякина, директор „Стратегическо снабдяване”, ще отговарят за стратегическия растеж на компанията и бизнес развитието в новото дружество, което ще предоставя пълния пакет от продукти и услуги на групата.

DataArt откри нов R&D център в Бангалор, Индия

DataArt откри нов R&D център в Бангалор, Индия, който ще се занимава с разработка на софтуер, научноизследователска и развойна дейност, както и поддръжка на клиентите на компанията. Шийтал Кале ще бъде управляващ директор и ръководител на центъра, а първоначалният фокус ще бъде наемането на специалисти в софтуерната разработка и data science.

…..

Allterco сменя името си на Shelly Group

Allterco, българската компания за IoT продукти за автоматизация на дома и часовниците MyKi, планира да смени името си на Shelly Group на извънредно Общо събрание на акционерите на 19 юни в София. Ще бъде разгледано и предложение за увеличение на капитала от 17 999 999 лева на 18 050 980 лева чрез публично предлагане на 50 981 броя безналични обикновени поименни акции с право на глас, право на дивидент и на ликвидационен дял. Целта е допълнително стимулиране на служителите, като право на участие имат работници и служители на дружеството и на негови дъщерни дружества.

Законодателство

Европейският парламент прие AI Act

AI Act, закон за ИИ, бе приет от Европейския парламент. В закона се залагат правила и изисквания към разработването на модели на изкуствен интелект, а целта е прозрачно и етично използване на AI в Европа. Системи, използващи подсъзнателно или целенасочено манипулативни техники, човешката уязвимост или класифициращи хора на база поведение/статус/личностни характеристики, ще бъдат строго забранени като системи с неприемлив риск за безопасността на хората. В списъка със забранени практики попадат и диcтaнциoннa биoмeтpичнa идeнтифиĸaция, биoмeтpичнa ĸaтeгopизaция, пpoгнoзни пoлицeйcĸи cиcтeми, извличaнe нa биoмeтpични дaнни oт coциaлни мeдии или зaпиcи oт ĸaмepи. Обозначен е и списък с „виcoĸopиcĸoвитe“ cиcтeми c изĸycтвeн интeлeĸт (такива, които евентуално могат да навредят на човешкото здраве или на околната среда, или да оказват влияние), както и такива с „нисък риск“ (например чатботове).

Има ли нещо, което смятате, че можем да добавим? Пишете на [email protected]. Информирайте ни и за всичко интересно, което се случва в IT индустрията в България.