+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

93+22 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Какво се случи в IT сектора през март?

Всеки месец в IT сектора се случват събития, които формират средата и възможностите в него. И месец март не е изключение – вижте какво видя DEV.BG:

Инвестиции и придобивания

IBM придобива Pliant
IBM придобива Pliant, българо-американски технологичен стартъп с платформа за интегриране на софтуерни услуги за автоматизация, с офиси в САЩ и България. Продуктът на Pliant опростява разработката и внедряването на автоматизации за ITOps, DevOps и SecOps екипи, а клиентите на компанията включват компании и доставчици на услуги в секторите здравеопазване, образование и търговия. Придобиването ще подсили портфолиото от услуги на IBM, предоставяйки на клиентите на компанията допълнителна свързаност, контрол и възможности за автоматизация на мрежовата инфраструктура. Не е оповестена стойността на сделката.

Smart Farm Robotix ще получи 2.4 млн. евро финансиране от Европейския съвет за иновации
Smart Farm Robotix, българска компания с изобретение напълно автономен и лек робот, захранван със слънчева енергия, за плевене на селскостопански насаждения, ще получи 2.4 млн. евро финансиране от Европейския съвет за иновации. Компанията се класира между 42 високотехнологични фирми, отличени сред общо 1 083 кандидатствали, да получат финансиране от Европейския съвет за иновации (ЕСИ), финансиращ рискови високотехнологични проекти, които могат да променят пазара и живота на хората. Роботът използва изкуствен интелект, за да разпознава растенията и да отстранява плевелите, като е пригоден за твърди почви, хълмисти терени и сухи климатични условия. Финансирането ще се използва за ускоряване на развойната дейност на компанията, разширяване на екипа, както и подготовка за пускане на робота на пазара.

Dronamics ще получи 9,9 млн. евро инвестиция от ЕСИ
Dronamics ще получи 9,9 млн. евро инвестиция чрез дялово участие от ЕСИ (Европейският съвет за иновации). Първият пазар, където българската компания, първа в света с лиценз за товарни превози с дронове в Европа, ще разгърне търговската си дейност, е Гърция.

Paynetics придоби Novus
Българската компания Paynetics придоби Novus, първата във Великобритания „необанка“, за разширяване на ESG портфолиото на компанията, като стойността на сделката не е обявена. Novus надгражда традиционното банкиране, като съчетава финансови услуги с инициативи за положително въздействие, а потребителите на приложението могат да проследят въглеродния отпечатък от своите покупки, както и да го компенсират. Зад Novus стои компанията Novus World (преименувана на Greenfin Payments в края на 2023), основана през 2020 г., със съосновател Християн Недялков – който ще премине в екипа на Paynetics, заедно с част от екипа на Novus. Paynetics ще подобри продукта с повече възможности за въвеждане на ESG практики чрез финансови услуги, разширявайки и ESG екосистемата в Европа (компанията предоставя платежни услуги в Европейския съюз и Великобритания).

Vitosha Venture Partners с 1.5 млн. евро инвестиция в 5 нови компании
Фондът Vitosha Venture Partners ще инвестира 1.5 млн. евро в 5 нови компании – Kikimora.io (платформа за автоматизирано следене и управление на критични рискове в сфера киберсигурност) – 350 хил. евро инвестиция; Team Schedule (SaaS решение за големи компании с ERP системи, което дава възможност на мениджъри и служители да планират и отчитат работно време, смени, почивки, да генерират данни за възнаграждения и доклади) – 600 хил. евро инвестиция; ECEON (разработка и производство на няколко модела роботи за складова логистика, за автономно пренасяне на материали, товари, палети в складове, с помощта на изкуствен интелект, и възможност за намаляване на грешки, време за разтоварване и персонал) – 200 хил. евро инвестиция; Krik.bg (първата e-commerce платформа, обединяваща европейски доставчици и купувачи на авточасти втора употреба, чрез умни анализи на големи количества данни) – 140 хил. евро инвестиция; HROS.io (платформа за набиране на висококвалифицирани човешки ресурси чрез референции) – 200 хил. евро инвестиция.

еLando получи 750 хил. евро инвестиция
еLando получи 750 хил. евро инвестиция от фонд „Ню Вижън 3” КД и „Ай Ти Софт” ЕАД, а инвеститорите влизат в дружеството с дялове съответно с 11,44% и 5,72%. Българската IT компания с офиси в София, Пловдив, Стара Загора, Шумен и дъщерно дружество в Манчестър, Великобритания, развива своята дейност в областта на облачните решения, софтуерно инженерство, мобилни приложения, интеграция на софтуерни системи и киберсигурност. Инвестицията ще се използва за разширяване на дейността извън България, също и в нови сфери като логистика и здравни технологии, както и за увеличаване на екипа от експерти.

От DEV.BG

DEV.BG Job Board е сред финалистите за престижните награди DJAx
Тази година DEV.BG Job Board е сред финалистите за престижните награди DJAx в категорията „Изключително въздействие в нишов пазар“! 🏆 Те отличават забележителни постижения и иновации в Job Board индустрията в глобален мащаб. За нас е чест да бъдем признати сред най-добрите в сферата и благодарим на всички, които ни подкрепят и допринасят за нашия успех!

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …
Програми и обучения

Стипендиантската програма „Жените в технологиите” на Progress е отворена за кандидатстване
Стипендиантската програма „Жените в технологиите” на Progress е отворена за кандидатстване до 12 април, а програмата е насочена към момичета от втори, трети и четвърти курс от специалности „Компютърни науки”, „Софтуерно инженерство”, „Информатика”, „Информационни системи”, „Приложна математика” или сходни от университети в България. Участниците в програмата ще бъдат избрани на база академични постижения, мотивационно писмо/есе и извънкласни дейности в областта на технологиите, математиката и програмирането. Еднократни стипендии на стойност 3000 лв всяка ще получат две от момичетата, а освен това ще могат да прекарат една седмица в офиса на Progress, за да научат повече за компанията и дейността ѝ, да се срещнат със специалисти от екипа. „Жените в технологиите” е част от глобалната програма на Progress „Women in STEM”, която има сходни инициативи в САЩ и Индия.

Amdaris, an Insight company, стартира втора стажантска програма в България
Amdaris, an Insight company, стартира втора стажантска програма в България, като ще я проведе едновременно в центровете на компанията в България, Румъния и Молдова. През 3-месечния стаж, участниците ще присъстват на лекции, ще получават домашни, ще разработват проекти, а към всеки стажант ще е разпределен ментор. За българските стажанти в тазгодишната програма, ментори ще бъдат Цанко Андреев, Мартин Даскалов, Цанко Тинчев, Андрей Митев и Захари Ваклинов, а стажът ще се провежда в офиса на Amdaris. Успешното завършване на програмата ще гарантира получаване на сертификат, а за най-добре представилите се – възможност да получат предложение да продължат кариерата си в компанията.

DataArt стартира стажантска програма за софтуерни специалисти
DataArt стартира стажантска програма, насочена към начинаещи специалисти и хора без технически опит, но с интерес към технологиите. В стажантската програма са включени различни позиции, сред които .NET, QA, бизнес анализатори, като ще бъдат обновявани и адаптирани според проектите и бизнес нуждите на компанията. Стажът е с тримесечна продължителност, участниците ще работят с индивидуални ментори и ще придобият технически умения до ниво Junior за съответната технология. Стажантите ще подпишат трудов договор, ще получават заплата и всички допълнителни придобивки, предоставяни на служителите на DataArt. Стажът е със заетост на пълен работен ден, с желателно присъствие в офиса, а всеки месец стажантите ще получават атестация и обратна връзка, както и финална оценка в края на стажа, която ще определи и дали могат да продължат развитието си в компанията.

TSD Group стартира лятна стажантска програма
TSD Group стартира лятната си стажантска програма в офисите си в Троян и Пловдив, а кандидатстването е онлайн през сайта на компанията в срок до 30 април. Стажът е подходящ за студенти (бакалавър или магистър) и току-що завършили студенти със специалност, свързана с направлението, за което кандидатстват, като се изисква и много добро владеене на английски език. Стажът е с продължителност от 2 до 4 месеца, в периода от юни до септември. Възможностите за стаж тази година ще са в отделите „Разработка на софтуер“, „Системна администрация“ и „Човешки ресурси“ в офисите в Троян и Пловдив. Стажът е платен, с менторство от опитни професионалисти от компанията, с предоставяне на допълнителни придобивки, както и сертификат за успешно завършване и възможност за постоянна работа в компанията.

Разрастване

SessionStack разширява присъствието си в Централна и Източна Европа
Българският стартъп SessionStack разширява присъствието си в Централна и Източна Европа. Компанията развива дигитален бизнес анализатор за поведенчески анализ и анализ на търсенето, подобряване на клиентското преживяване на сайта, изводи и насоки за увеличаване на продажбите, с помощта на машинно обучение и AI. Също така SessionStackAI помага за идентифициране на измами, като опит за използване на стари кодове на купони, манипулиране на съдържанието на количката за намаляване на цените. Компанията е съоснована от Александър Златков (клас 2021 на „30 под 30“), а продуктът вече е тестван пилотно от 5 клиента.

Назначения

Стефка Мавродиева е главен директор „Дигитализация“ на Nasekomo
Стефка Мавродиева е главен директор „Дигитализация“ на Nasekomo, българската биотехнологична компания в сферата на индустриалното развитие на биоконверсията чрез насекоми за устойчиво производство на протеин. С над 20-годишен опит в IT сектора, тя ще отговаря за разработване и изпълнение на дигиталната стратегия на компанията – управление на данни, автоматизация чрез изкуствен интелект, интеграция на технологии и киберсигурност, както и разширяване на дейността на Nasekomo на нови пазари.

Explore more

Виж
Memcached обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
PyTorch обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Chef обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Snowflake обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Събития, състезания и награди

DataCon Sofia 2024 ще се проведе в София
DataCon Sofia 2024, първо издание на конференцията, посветена на най-новите разработки в сферите Big Data и AI, организирана от Schwarz IT, ще се проведе в София на 10-ти и 11-ти април. Темите ще обхващат еволюцията и смисъла на хранилищата на данни, постигане на бизнес резултати с данните, с които разполагаме, самостоятелно управление и обработка на данните, приложението на изкуствения интелект във веригата на доставки, и др.

16-о издание на InfoSec SEE в България
16-ото издание на InfoSec SEE в България, най-голямата конференция по киберсигурност в Югоизточна Европа, организирана от COMPUTER 2000 България, ще се проведе на 17 и 18 април в комплекс „Hyatt Regency Pravets Golf & SPA Resort“ в близост до София. Желаещите да посетят събитието могат да избират между присъствен формат и онлайн излъчване на лекции, презентации и дискусии от експерти и мениджъри на международни компании. Темата на изданието тази година е „Cybersecurity in Action”, а двудневното събитие ще предостави и досег с гостуващите лектори, нетуъркинг сесии, технически уъркшопове, реални работни казуси и решения, демонстрации на живо. Ще бъде включена за първи път в България и играта „Cyber Fortress” – обучение по киберсигурност чрез геймификация, а участниците в нея ще изграждат системи за сигурност, ще реагират на различни заплахи в няколко сценария, включително и базирани на реални кампании, провеждани от киберпрестъпници. Нови в програмата на събитието ще са и дискусии под формата на „кръгли маси“. На закриващата конференцията Гала вечеря ще бъдат връчени и годишните награди на COMPUTER 2000 България за постижения в киберзащитата.

INSAIT ще бъде домакин на Real World Crypto Symposium (RWC) през 2025
INSAIT ще бъде домакин на Real World Crypto Symposium (RWC) в края на март 2025, една от най-престижните конференции в областта на криптографията и киберсигурността. София ще бъде домакин след Торонто, Токио, Амстердам, Ню Йорк и Пало Алто, на световни технологични компании и изследователски центрове, сред които Google, Amazon, Meta, Apple и др, а във форума се очаква да участват повече от 1000 представители на бизнеса и науката от целия свят. На конференцията ще се обсъждат теми като конфиденциалност и кохерентност на данните, аутентификация и др., както и ще бъдат представени решения, засягащи сигурността на милиарди потребители на онлайн услуги по света.

Постижения

SoftServe инженери спечелиха хакатон на НАТО
Екип инженери от SoftServe спечелиха „TIDE 2024” – хакатон на НАТО, в 2 от 3 предизвикателства и получиха голямата награда. Екипът участва за втора поредна година, а участниците се състезаваха в предизвикателствата „Игрови модели”, „Фармацевтични съкровища” и „Преобразуване на шумна реч в текст” (първите две, спечелени от SoftServe). В „Игрови модели” трябва да се създаде игрово приложение, с използване на големи лингвистични модели, за обучение на сложни операции в различни измерения: по сушата, въздуха, вода, в киберпространството. Във „Фармацевтични съкровища”, задачата е да се намери решение, позволяващо на членовете на НАТО да синхронизират данни от различни системи в единна база данни с лекарства, за да може да намират еквиваленти на лекарства от различни страни, а екипът от SoftServe създава мобилно приложение, позволяващо на потребителите да търсят лекарство по симптоми, име, съставки, сред наличните лекарства в държавите от НАТО, с търсене чрез снимка, текстова или гласова команда, с използване на AI технологии за търсене. Решението е отличено като най-доброто в рамките на предизвикателството и хакатона. Победителите представят решенията си на конференцията на НАТО TIDE Sprint в Дрезден през март и на учение за оперативна съвместимост Coalition Warrior (CWIX).

AMPECO, euShipments.com, Pontica Solutions, StorPool и Dreamix във Financial Times FT1000
AMPECO, euShipments.com, Pontica Solutions, StorPool и Dreamix влязоха във Financial Times FT1000, годишната класация за най-бързо развиващите се компании в Европа на Financial Times и германската изследователска компания Statista. AMPECO заема 100-но място (най-високо класираната компания от България), Pontica Solutions – 301-во място (изкачване от 715-то място от 2023г), euShipments.com – 456-то място, Dreamix – 569-то място и StorPool – 841-о място.

Има ли нещо, което смятате, че можем да добавим? Пишете на [email protected]. Информирайте ни и за всичко интересно, което се случва в IT индустрията в България.