+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

109+1 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Какво се случи в IT сектора през юни?

В летните месеци IT секторът продължава да ври и кипи 🙂 Какво ново и интересно видя DEV.BG да се случва през юни – не пропускай да прочетеш:

Инвестиции и придобивания

Vitosha Venture Partners влага 1 млн. евро в 9 нови компании
Vitosha Venture Partners влага 1 млн. евро в 9 нови компании – 5 развити стартъпа и 4 проекта от акселераторската програма на фонда Accelerate. Петте компании в напреднал етап на развитие получават между 50 и 450 хил. евро и са: Native Spaces (450 хил. евро; българско-френска платформа за наем на пространства на Френската Ривиера), SN Metals (200 хил. евро; производител на калаено-оловни и безоловни сплави), Nakantara (100 хил. евро; платформа за продажба на автомобили чрез търгове), Chat Halla (50 хил. евро; системата за анализиране на потребителско поведение за онлайн търговци); FinqUp (50 хил. евро; финтех платформа за индивидуални инвеститори). Чрез акселераторската програма са финансирани Nomad Cabins (50 хил. евро; сглобяеми къщи от дървени панели), Petstay (38 хил. евро; платформа за гледане на домашни любимци, докато собствениците им пътуват), Diplom Id (35 хил. евро; електронно издаване и верифициране на образователни дипломи и сертификати) и Twisted Technology (30 хил. евро; платформа за свързване на потребители със сервизи за техника). Vitosha Venture Partners планира дa финансира поне още 20 стартъпа до края на 2023 г.с оставащите във фонда 2 млн. евро.

Native Spaces получи инвестиция от 2 млн. евро
Native Spaces, българско-френска компания, свързваща собственици на обекти и компании и лица, търсещи място за свое събитие, основана от Таня Бенчева и базирана в Ница, Франция, получи инвестиция от 2 млн. евро – от Vitosha Venture Partners (водещ инвеститор, 450 хил. евро), МФГ Инвест АД (250 хил. евро), френска банка за развитие и бизнес ангели. Банковото финансиране е под форма на заемен капитал, а останалата част от инвестицията е чрез придобиване на дял от компанията. Средствата ще послужат за развиване на технологията зад платформата и разширяване на пазара. В платформата се предлагат над 1000 пространства и се увеличават със 100 на месец. Дейността на компанията Native Consulting е основно в Южна Франция, но навлиза и в Париж, Лион, Тулуза, с планове за проучване на пазара и в Италия.

Icanpreneur набира pre-seed инвестиция в размер до 1,2 млн. евро
Icanpreneur, българската компания-разработчик на услугата Accelerator-as-a-Software, набира pre-seed инвестиция в размер до 1,2 млн. евро. Компанията има за цел да навигира основатели на технологични стартъпи да започнат от начална идея, да преминат през пазарно валидиране и да достигнат до пазарно успешен продукт (product/market fit) чрез софтуерна система, базирана на доказани предприемачески процеси. Инвестицията ще бъде използвана за растеж и развитие на продукта, а над 50 клиента вече активно го използват. Icanpreneur обяви и програма за ексклузивен достъп на 200 нови потребители (Icanpreneur Early Adopters Program) – с нея платформата ще се развива и подобрява, докато потребителите работят по своите стартъп или продуктови идеи.

SoCyber набра 760 хил. евро
SoCyber, българската компания за киберсигурност, разработваща решението Kikimora набра 760 хил. евро, като част от рунд за набиране на 960 хил. eвро. Рундът се води Vitosha Venture Partners, а в него се включват и Impetus Capital (досегашен инвеститор), трима бизнес ангели, инвеститори през SeedBlink. Създадена през 2018г, от Красимир Коцев, компанията ще използва средствата за развиване на основния си продукт в посока AI. Предишното финансиране през април 2022 от ИмВенчър II (фондът за рискови инвестиции на Impetus Capital) вля в компанията 150 хил. евро под формата на конвертируем заем, предназначени за разработка на софтуер и експанзия извън България.

Innovation Capital инвестира 200 хил. евро в NEXT BASKET
NEXT BASKET, платформата за управление на електронни магазини, получи 200 хил. евро от фонда за рисков капитал Innovation Capital. Средствата ще се използват за допълнително разработване на софтуера и нови функционалности. Платформата е в етап на пазарна валидация на пълната си функционалност, като вече има десетки клиенти. Компанията е в процес на набиране на средства минимум 1 млн. евро и планира международна експанзия. Наскоро NEXT BASKET обяви и партньорство с euShipments (международна fullfillment и логистична компания със собствени складове, осигуряваща експресни доставки в над 27 държави в Европа) под формата на дългосрочен договор за складиране на продукти, обработка на онлайн поръчки и доставки.

Бианор Холдинг привлече инвестиции от 8 млн. лева
Бианор Холдинг, група от високотехнологични компании, разработващи софтуерни решения, привлече инвестиции от 8 млн. лева от общо 37 инвеститори, включително три институционални фонда. Увеличението на капитала ще допринесе за разрастването на групата чрез придобивания и растеж, а клиентите ѝ са в сферите на отбранителната, телекомуникационната, технологичната и медийната индустрия. Наскоро Бианор обяви сключване на окончателни договори за 100% придобиване на Databreathe и ITIDO.

SoftServe придобива Hoverstate
SoftServe придобива Hoverstate, дигитална агенция, специализирана в мобилни и уеб-базирани решения. Hoverstate съдейства на компаниите да подобрят обслужването на клиенти и да намалят оперативните си разходи с до 50% чрез дигитално автоматизиране на процеси в партньорство с Pega Platform (low-code платформа, ускоряваща дигиталната трансформация). С придобиването SoftServe ще разшири експертизата си в сектори здравеопазване, банково дело, финансови услуги, транспорт и логистика. Не е обявена стойността на сделката.

cleversoft в стратегическо партньорство с Levine Leichtman Capital Partners
cleversoft, немска RegTech компания, влиза в стратегическо партньорство с Levine Leichtman Capital Partners (LLCP) чрез инвестиция за подкрепа на растежа на cleversoft и развиване на нови RegTech продукти и решения. Основана през 2004 г, с централа в Мюнхен, компанията е доставчик на софтуерни решения за финансовия сектор, помагайки на над 1000 банки, застрахователни и финансови институции по света да постигат съответствие с променящите се регулаторни изисквания. cleversoft има офиси в Нидерландия, България и Люксембург с над 170 служители. Един от най-големите офиси на компанията е в София, където е и основното R&D ядро за повечето продукти на компанията.

От DEV.BG

Най-активните IT работодатели през юни
DEV.BG разгледа кои са най-активните IT работодатели по брой публикувани обяви в job board-a на DEV.BG към средата на месец юни 2023г., а също и кои са компаниите с най-голямо процентно разрастване на IT екипите си.

Събития

DataArt организира двуседмичен Summer IT Camp
DataArt организира двуседмичен Summer IT Camp, онлайн от 10 до 22 юли, посветен на актуални теми от технологичния бранш. Участието е безплатно, с предварителна регистрация, а по време на събитието професионалисти, младши специалисти и студенти ще научат повече за последните тенденции в IT индустрията. Лекторите са експерти от екипа на DataArt, а темите са както технологични, така и с бизнес и практическа насоченост, заедно с примери от практиката. DataArt Summer Camp ще се проведе в два паралелни потока: Hard Skills Stream и Soft Skills Stream, като всеки от тях се състои от 8 вечерни теоретични уебинара през делничните дни и 4 следобедни практически уъркшопа в петък и събота. Лекциите и дискусиите ще са на английски език, а участниците могат да изберат на кои модули да присъстват.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …
Evolution Engineering Bulgaria

2D Artist

A pin iconСофия

Мрежата на Европейските дигитални иновационни хъбове събра на форум в Брюксел над 400 участници
Мрежата на Европейските дигитални иновационни хъбове (European Digital Innovation Hubs Network – EDIH) събра в Брюксел над 400 участници с обща цел да насърчат дигиталната трансформация на Европа. 227 иновационни хъба, подкрепени от Ускорителя за дигитална трансформация (Digital Transformation Accelerator) от 30 европейски страни присъстваха на форума, обменяйки опит и добри практики как да помогнат на малки и средни предприятия да осъществят дигитална трансформация. Мрежата е съфинансирана от Програмата „Цифрова Европа”, доставяща най-новите технологии, включително изкуствен интелект, киберсигурност, високопроизводителни изчислителни технологии и съвременни дигитални умения, а основна цел е МСП и публичният сектор да интегрират тези технологии в своите продукти и услуги. EDIH предлага услуги като „тестване преди инвестиране“, обучение и развитие на умения, съдействие за гарантиране на инвестиции, улесняване на достъпа до иновации.

Програми и обучения

AIBEST организира безплатна лятна техническа академия в Бургас
AIBEST (Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии) в партньорство с Община Бургас организира безплатна лятна техническа академия в град Бургас. Тя започва на 3 юли, продължителността ѝ е 3 седмици, а в нея ще участват 90 ученици от 9-и, 10-и и 11-и клас от Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“, както и деца от националната програма „Обучение за ИТ умения и кариера“ на МОН. Участниците, разделени в екипи, ще работят по казус, близък до реален проект, а 15 представители от български и международни IT компании, членове на AIBEST, ще бъдат техни ментори. На финала на академията разработките ще се оценяват от жури, а трите отбора, представили се най-добре, ще получат награди.

22-ма предприемачи влизат в Dare to Scale
22-ма предприемачи от 12 компании влизат в петото издание на програмата за растеж Dare to Scale (D2S). Участниците развиват дейност в софтуерната и финтех индустрия, e-commerce, спорт и други (общ генериран оборот за изминалата година над 15 млн. лева), а присъства и компания, развиваща обществено полезна дейност (Mentor the Young). За 80% от участниците приоритет е излизане на чужди пазари, търговска експанзия, а сред участниците има и предприемач, участващ с трета компания. Dare to Scale стартира официално през септември и завършва през декември с Demo Day. Основателите на компаниите ще участват в обучения за развитие на скалиращ бизнес: управление на организацията, маркетинг и продажби, бизнес планиране и набиране на капитал. Компаниите ще имат достъп до местната менторска мрежа на Endeavor, а съдружници и директори от PwC България също ще работят индивидуално с участниците за втора година. Dare to Scale 2023 се организира от българския офис на Endeavor, с основен партньор Пощенска банка, с подкрепата на Software Group, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНСМП), Европейската банка за възстановяване и развитие (EBRD), Фондация Америка за България и с капиталов партньор SeedBlink.
Компаниите в Dare to Scale 2023 са: Abraxa Group (платформа за управление на пристанищни посещения от кораби); Augment (извличане на данни от видео игри с помощта на AI); Barin Sports (система за проследяване на резултати в професионалния спорт, базирана на AI, и инструмент за вземане на решения в реално време); Coherent Labs (продуктът „Gameface“ (game UI engine) помага на гейминг студия да разработват мултиплатформени, високоскоростни потребителски интерфейси за видео игри); Cohones Grandes (българска пивоварна, подкрепяща местни пивовари и промотираща крафт бирената култура); DA International Group/ AlphaVPS (IaaS (Infrastructure-as-a-Service) компания, специализираща в решения за сървърна и облачна инфраструктура); Mentor the Young (3-месечна менторска програма за младежи до 25 г.); MyCFO (финансови услуги за оптимизиране и автоматизиране на процеса на финансово управление за малки и средни предприятия, стартъпи и самостоятелни търговци); Petmall (онлайн и физически зоомагазини); Price International (Callflow, Omnilinx) (компания в областта на телекомуникациите, разработваща софтуерни платформи за бизнес комуникации); Re:Gena (биотехнологична компания, специализирана в решения за функционална геномика и персонализирана медицина); ViaBank (инфраструктура за вземане на плащания, използваща технология на отворено банкиране и директни банкови преводи).

INSAIT стартира двумесечна лятна AI програма за ученици
INSAIT (Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии) стартира двумесечна лятна програма за ученици – STARS (Science, Technology and AI Research Internship for High-School Students), която ще се състои присъствено в София Тех Парк през лятото на 2024 година. Участниците ще се включат в разработване на най-новите технологии и изследвания в областта на изкуствения интелект и информатиката и ще получават месечна стипендия от 1500лв. Стажът продължава 8 седмици, а изследователи от INSAIT ще бъдат научни ръководители. В нея ще се включат трима ученици от 10 и 11 клас от Софийска Математическа гимназия, Първа Частна Математическа Гимназия и ППМГ – Бургас.

Разрастване

Musala Soft откри офис в Кайро
Musala Soft откри офис в Кайро за близо 80 служители. Компанията започва дейност в Египет по време на пандемията в отдалечен режим на работа, а сега предлага на служителите си офис пространство с персонални и споделени работни зони. Служителите там работят по проекти за големи мултинационални компании, както и по дигитална трансформация на вътрешни системи и инфраструктура на компанията. Самех Рабех е Регионален мениджър в Musala Soft за Египет, а локацията е от стратегическо значение за глобалното разширяване и присъствие на компанията в Египет и региона.

CloudCart навлиза в Румъния
CloudCart, българската eCommerce-as-a-service компания, навлиза в Румъния. Основана през 2016 г от Николай и Петър Илиеви, компанията присъства на 7 регионални пазара и засилва присъствието си в Румъния чрез партньорства с банки и компании, като цели и растеж на пазарите в България, Гърция, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина. CloudCart предлага софтуер за автоматизирано създаване на онлайн магазини и система от партньорства, инструменти и услуги за поддръжка. Платформата използват повече от 1500 компании, предимно в сектор технологии, мода и красота, а за 2022 г. търговците, работещи чрез нея, регистрират общи продажби за 300 милиона евро.

Законодателство

MiCA oфициaлнo ce пpeвъpнa в зaĸoн
MiCA, рeглaмeнтът oтнocнo пaзapитe нa ĸpиптo aĸтиви, oфициaлнo ce пpeвъpнa в зaĸoн, cлeд ĸaтo беше одобрен от финaнcoвитe миниcтpи нa cтpaнитe члeнĸи нa EС. Cъглacнo нoвия зaĸoн, за да извършват дейността си в ЕС, ĸpиптo бopcи и дocтaвчици нa ĸpиптo пopтфeйли щe тpябвa дa придобият лицeнз, a eмитeнти нa cтaбилни мoнeти щe бъдaт длъжни дa paзпoлaгaт cъc cъoтвeтнoтo ĸoличecтвo peзepви. Въвeждaт се и пo-cтpoги пpaвилa за тpaнcфepи нa cpeдcтвa, а ĸpиптo ĸoмпaниитe щe трябва дa изиcĸвaт oт ĸлиeнтите си потвърждение на caмoличнocт. Cлeд пoдпиcвaнeтo ce oчaĸвa публикуване на зaĸoна в пpaвитeлcтвeния бюлeтин нa EС и влизане в cилa 20 дни cлeд тoвa. Mнoгo oт paзпopeдбитe нa МіСА, пряко засягащи ĸpиптo ĸoмпaниитe, вероятно щe зaпoчнaт дa ce пpилaгaт пpeз 2024 г.

Европейският парламент прие проектозакон за AI
Европейският парламент прие проектозакон, ограничаващ използването на изкуствен интелект. Проектът на „Закон за изкуствения интелект“ ще постави под повече ограничения инструментите, задвижвани от AI, а разработчиците на AI щe бъдaт зaдължeни дa пpeдоcтaвят cиcтeмитe cи зa пpeглeд, пpeди дa ги направят широко достъпни. Πapлaмeнтът peши и дa ce пpидъpжa ĸъм зaбpaнaтa зa биoмeтpични cиcтeми зa идeнтифиĸaция в peaлнo вpeмe, cиcтeми зa „coциaлнo oцeнявaнe“, както и технология за разпознаване на емоции от правоприлагащите органи, работодатели и образователни институции. Към класификацията на високорискови AI системи се добавят и модели, които могат да причинят значителна вреда на здравето, безопасността, основните права или социалната среда; системи с AI, използвани за влияние върху избиратели и резултати от избори; социални медийни платформи, които използват алгоритми за препоръчване на съдържание. Очаква се окончателен вариант на закона да бъде приет до края на годината и съгласуван между Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на Европейския съюз.

Има ли нещо, което смятате, че можем да добавим? Пишете на [email protected]. Информирайте ни и за всичко интересно, което се случва в IT индустрията в България.