+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

72-54 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Какво се случи в IT сектора през юли?

Кои са новините, които DEV.BG проследи през месец юли? Не пропускай тази рубрика, за да имаш информация какво се случва в IT бранша в България.

Инвестиции и придобивания

SeedBlink проведе втори рунд за инвестиране в Dronamics
SeedBlink проведе ексклузивно втори рунд в размер на 2 млн. евро за инвестиране в Dronamics, първата лицензирана авиокомпания за карго дронове. Рундът предшества серия А (Pre-Series A), като частни инвеститори могат да участват с минимална инвестиция от 2500 евро, а настоящите инвеститори да запазят и разширят дела си. Платформата за финансиране на европейски технологични стартъпи SeedBlink проведе първи рунд преди година и половина, в който участваха над 200 инвеститори. Dronamics завърши успешно първия полет на своя товарен дрон Black Swan през май 2023 г. и планира започване на търговски операции в края на тази година, като заедно с това изгражда и мрежа от летища за дронове, напълно дистанционно управление и операции за обработка на товари.

Tietoevry придобива МенторМейт
Tietoevry, финландска технологична компания, придоби МенторМейт от Taylor Corporation, като стойността на сделката не е обявена. Придобиването помага на общите цели на компаниите за световно лидерство в дигиталното консултиране, софтуерно инженерство и дизайн. Tietoevry има повече от 24 000 служители по света, като обслужва хиляди клиенти от корпоративния и публичния сектор в над 90 страни. МенторМейт се присъединява към Tietoevry Create – ускорител за бързо развиващи се дигитални иновации и устойчиво развитие. Стартирала през 2001г., МенторМейт включва пет технологични центъра в България, един в Парагвай и един в Швеция, работещи в индустрии като здравеопазване, финансови услуги, промишленост, образование и земеделие.

Motion Software е придобита от Exadel
Exadel, американска компания за софтуерно консултиране и инженеринг, базирана в Калифорния, придоби българската технологична компания Motion Software. Христо Пеев, основател на Motion Software, ще бъде Директор на Иновациите в Exadel, и ще продължи да следва мисията да направи общодостъпен модела на „работа отвсякъде“.

CluneTech продава Immedis на UKG
Ирландската група CluneTech продава технологичната компания Immedis на UKG, американски доставчик на HR технологии, който планира да разшири присъствието си в България. Immedis, основана през 2016г. и базирана във Варна, предоставя платформа за водене на ведомост на клиенти в различни индустрии в над 160 държави, а в България има 250 служители, сред които софтуерни инженери и QA специалисти. UKG планира да използва софтуера на Immedis, за да стартира своя глобална платформа – UKG One View. UKG има над 15 хил. служители по света, 75 хил. клиенти, а за 2022 г. е на 40 позиция в класация на Forbes за най-добри работодатели и е на шеста сред софтуерните компании в световен мащаб. Преди придобиването, UKG е партньор на Immedis и използва технологията им.

Chaos придобива AXYZ design
Италианската компания AXYZ design, разработчик на софтуер за 3D/4D анимация на фигури и групи от хора за архитектурна визуализация, бе придобита от софтуерната компания Chaos. Разработваният от AXYZ design софтуер anima 5 предлага бързо включване на движещи се 3D/4D човешки фигури в архитектурни визуализации и разполага с над 2500 сканирани фигури, реалистични изображения на хора, които се движат и смеят, и придават на проектите реалистичност. Софтуерът има вградени опции за задаване на цикличност на движенията и управление чрез изкуствен интелект на движещи се групи от хора. Придобиването е поредна стъпка към разширяването на Chaos, след сливането с Enscape (немска компания за real-life rendering и дизайн технология), придобиването на Cylindo (датска 3D платформа за продуктово визуализиране) и на CGarchitect (hub за работещите в сферата на архитектурна визуализация).

OutDid привлече 2.5 млн. долара инвестиция
OutDID, английски стартъп с български корени, привлече 2.5 млн. долара инвестиция в seed рунд, воден от Jump Crypto (дъщерна компания на американската инвестиционна компания Jump Trading). В рунда участват и Superscrypt (фонд за рисков капитал от Сингапур) и 15 бизнес ангели. Българинът Звездин Бесарабов и румънката Ана-Мария Прикоп основават OutDID през 2022г., докато са студенти, изграждайки технологично решение за верификация на идентичността без централизиран достъп, обработка и съхраняване на лична информация, в отговор на зачестили кражби на самоличности. Средствата ще се използват за развиване на продукта, приложим в различни индустрии, изискващи проверки на документи за самоличност, с възможност да бъде персонализиран за отделните компании.

От DEV.BG

Активно търсене на работа в DEV.BG Job Board
И месец юли продължи да бъде доста активен за IT професионалистите, търсещи работа. Двойно повече кандидатури бяха изпратени в DEV.BG Job Board в сравнение със същия месец на 2022.

Early bird билетите за DEV.BG All in One са изчерпани
Към края на месец юли вече са обявени 11 от лекторите на конференцията DEV.BG All in One, като остава да разкрием скоро и последните двама. Early bird билетите се изчерпаха, с което 85% от билетите за конференцията са разпродадени.

Разрастване

Merkle отвори офис в Пловдив
Merkle открива втория си офис в Пловдив, като част от разширяването си. Екипът в България е 330 души, работещи по хибриден модел.

AMPECO отвори офис в Париж
AMPECO, българската компания, разработваща платформа за управление на зарядни станции, отвори офис в Париж, Франция. Френският екип ще утвърди позициите на компанията в страната, втора в Европа по брой публични зарядни станции – над 100 хиляди към средата на 2023 г. Той ще бъде ръководен от Глен Л’Еведер, ръководител “Бизнес развитие” за Европа, с над 15-годишен опит и познания в областта на решенията за зареждане на електрически превозни средства.

DataArt отвори офис в Мексико
DataArt отвори нов офис в Монтерей, Мексико, разширявайки стратегически присъствието си в Латинска Америка. Офисът ще бъде както център за научноизследователска и развойна дейност, така и офис за продажби, а компанията планира да наеме над 100 специалисти до края на годината и да се утвърди като доставчик на технологични решения в търговията на дребно, финансови услуги, туризъм и здравеопазване. DataArt цели и създаване на партньорства с местни фирми, университети и технологични общности, превръщайки офиса в Мексико в регионален хъб.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …

SULZER създава развоен център в София
Германската компания SULZER ще създаде софтуерен развоен център в София, инвестирайки първоначално 1,5 млн. евро и постепенно ще създаде близо 100 нови работни места за IT специалисти. Сред клиентите на компанията са автомобилни производители като BMW, AUDI, DAIMLER, Porsche, Rolls Royce, VW, Skoda и др., а инвестицията е част от nearshoring политиката на компанията за съкращаване на веригите за доставка. SULZER е създадена през 1978 г. и е доставчик на IT решения за процесите на автомобилната верига за доставки, и работи както с клиенти в автомобилната индустрия, така и с инженерния и застрахователния сектор.

Програми и обучения

Hitachi Solutions Bulgaria набра кандидати за обучителната си програма SPACE
Hitachi Solutions Bulgaria набра кандидати за обучителната си програма SPACE, която официално започна през юли. Процеса по подбор са преминали над 300 кандидатури, а на финалния етап – Assessment Centre – 30 предварително избрани кандидати се справиха с различни задачи и индивидуални интервюта в рамките на два дни. Център за оценка е процес по набиране на кандидати за работа, в който те се тестват по нестандартни методи дали са подходящи за конкретни позиции. Участниците в програмата SPACE ще бъдат обучени в основите на Microsoft (Hitachi Solutions Bulgaria е IT консултантска компания и партньор на Microsoft) и в рамките на 3 месеца ще се подготвят за работа по реални проекти. Програмата е разделена на модули, състоящи се от лекции, практически задачи и презентации, а разглежданите технологии са Power Platform, Dynamics, Azure Cloud, C#, .NET, JavaScript, React и др. За разработването на всеки модул ще отговарят служители на компанията както от България, така и от офисите във Великобритания, Германия, Франция, Португалия. Участниците ще развиват и soft skills уменията си – адаптивност, критично мислене, работа в екип, разрешаване на проблеми, презентационни умения, а заедно с това всеки от тях ще има и свой ментор.

20 студенти и ученици участват в Лятната академия на A1
Започна Лятна академия на A1, пето издание, в която 20 студенти и ученици ще добият практически умения и знания до края на септември. Компанията кани участниците на база представянето им в различни образователни инициативи през годината, а сред тях има представители на Нов Български университет (НБУ), Университета за национално и световно стопанство (УНСС), Техническия университет-София и Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната търговско-банкова гимназия и др. Ментори, утвърдени професионалисти в своята област, ще ръководят участниците в направления „Информационни технологии и дигитална трансформация“, „Мрежа и услуги“ и „Маркетинг“, в работа по ключови проекти за A1, както и в обучения по социални и технически умения. Участниците ще получават месечно възнаграждение и социални придобивки.


„Информационно обслужване“ разработва нова информационна платформа за Министерство на електронното управление
„Информационно обслужване“, националния системен интегратор, разработва нова информационна платформа за Министерство на електронното управление за ускорено издаване на „синя карта“(за пребиваване и работа на чужденци в България). Ще бъдат дигитализирани и оптимизирани всички процеси в участващите администрации – Дирекция „Миграция“ на МВР, Агенция по заетостта, Главна инспекция по труда, МВнР, ДАНС и др. Министърът на електронното управление Александър Йоловски обяви, че ще бъдат предложени и промени в Закона за чужденците в България, Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, както и в Правилника за прилагането му.

Payhawk получи лиценз за дружество за електронни пари (EMI)
Payhawk получи лиценз за дружество за електронни пари (EMI) в Европейската икономическа зона. Лицензът е издаден от централната банка в Литва, където компанията отвори и офис, разширявайки присъствието си в 8 държави. С него, Payhawk ще може да контролира по-голяма част от процеса по разплащания и да оптимизира инфраструктурата си.

От света

ЕК финансира създаване на втори суперкомпютър от екза-мащаб
ЕК финансира създаване на втори суперкомпютър от екза-мащаб, който ще бъде разположен във Франция. Високопроизводителната машина ще се управлява от GENCI (френска национална агенция за високопроизводителни изчисления) и ще се намира в компютърния център TGCC, собственост на Френската комисия за алтернативна енергия и атомна енергия (CEA). В проекта ще се инвестират близо 542 млн. евро, от които половината осигурени от EuroHPC JU (Европейското съвместно предприятие за високопроизводителни изчисления), близо 8 млн. евро от Министерството на културата, образованието и науката на Холандия, 263 млн. евро от френското правителство. Влизането в експлоатация е предвидено за 2025г.

Япония планира изграждане на суперкомпютър за генеративен AI
Япония планира изграждане на суперкомпютър за генеративен AI, достъпен за местни компании чрез облачна платформа. Проектът се изпълнява от Министерството на икономиката, търговията и промишлеността на Япония (METI), предоставящо финансиране в размер на 226 млн. долара. Изчислителният комплекс ще се намира в нов изследователски център на Японския национален институт за напреднали инженерни науки и технологии (AIST), специализиращ и в квантови технологии, освен в суперкомпютри. Пускането в експлоатация е планирано за 2024 г., а този суперкомпютър ще осигури 2,5 пъти по-висока производителност от настоящия суперкомпютър на AIST – AI Bridging Cloud Infrastructure (ABCI), използван от близо 3000 компании и организации.

Има ли нещо, което смятате, че можем да добавим? Пишете на [email protected]. Информирайте ни и за всичко интересно, което се случва в IT индустрията в България.