+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

81+64 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Какво се случи в IT сектора през август?

DEV.BG подбра новините, които привлякоха вниманието ни, и които не искаме да пропуснеш, докато се наслаждаваш на лятната си почивка.

Инвестиции и придобивания

Insight Enterprises придобива Amdaris
Insight Enterprises, интегратор на решения от Fortune 500, фокусиран върху дигитална трансформация, придобива Amdaris, добавяйки към портфолиото си разработка на софтуер, поддръжка на приложения и консултантски услуги. Базираната във Великобритания Amdaris, с центрове за услуги в няколко страни в Източна Европа, е Microsoft-Gold сертифициран партньор, с над 800 служители. Българският офис на Amdaris не очаква промени в работата или структурата си след сливането, като предстои отваряне на офиси във Варна и Пловдив.

Silverline Capital инвестира 2.6 млн. евро в Badu
Българският Silverline Capital инвестира 2.6 млн. евро в Badu, базирана в България e-commerce компания, основана през 2015г. и оперираща в България, Гърция, Кипър и Румъния. Инвестицията ще се използва за технологично развитие на онлайн магазина на компанията, включително анализ на данни, динамично ценообразуване, продуктови препоръки и др. Badu планира разширяване към 9 нови пазара – Унгария, Полша, Словакия, Хърватия, Чешка република, Словения, Литва, Латвия и Естония.

MLC набра 4 млн. лева
MLC (The Martian Lawyers Club), компания за изкуствен интелект и първи deep tech стартъп на INSAIT, набра 4 млн. лева инвестиции. Инвеститорите са от Германия, Швейцария и Великобритания, а сред тях е и съосновател на Wayve (компания за автономно шофиране). Стартъпът MLC е създаден от Камен Брестнички (изследовател в областта на изкуствения интелект в института към Софийския университет – INSAIT), и Ливай Фъсел (докторант във Великобритания). Компанията разработва продукт, позволяващ на разработчици да персонализират игрите си за подобряване на преживяването на потребителите, чрез интегриране на генеративен изкуствен интелект. Компанията става и дарител в INSAIT.

Atos променя името си на Eviden
Atos променя името си на Eviden и продава аутсорсинг звеното си Tech Foundations на чешкия милиардер Даниел Кретински за 2 млрд. евро. Tech Foundations ще продължи да използва бранда Atos и след сделката, а останалите звена на френската компания ще се преименуват на Eviden (киберсигурност, консултантски услуги и суперкомпютри). Българският клон (разделен на дружествата “Atos Bulgaria Competency Center” и “Atos IT Solutions and Services” и занимаващ се предимно с консултантски услуги, киберсигурност и разработка на продукти) ще остане като част от Eviden, като няма да има промени в неговите бизнес операции.

От DEV.BG

Проведе се седмото издание на DEV.BG All in One

За седма поредна година проведохме годишната конференция DEV.BG All in One 2023! Тази година под един покрив се събраха 1697 посетители, лектори и компании. Хората успяха да чуят 11 различни лекции, като акцент тази година беше изкуственият интелект. По време на паузите между лекциите, всеки можеше да се срещне с 50-те компании-изложители и да разбере с какво се занимават те. Измина една вдъхновяваща събота с много срещи и хубави емоции.

Над 1300 компании в DEV.BG Job Board

IT работодателите в DEV.BG Job Board продължават да се увеличават и вече представяме над 1300 компании!

Разрастване

Valtech отвори офис в България
Valtech, глобална компания за бизнес трансформация и дигитализация, отвори офис в София и започва наемане на екип от софтуерни инженери, бизнес анализатори, мениджъри на проекти, специалисти по осигуряване на качеството, DevOps и Site Reliability инженери. Сред клиентите на компанията са L’Oréal, BMW, Pandora, MAC Cosmetics, Procter & Gamble, Dolby, easyJet и други, работи се по различни платформи и технологии, а DXP и Composable Commerce са сред основните линии на услуги.

Proxiad планира отваряне на нов офис в Пловдив
Proxiad планира отваряне на нов офис в Пловдив, след придобиването на три компании през годината – френската k-ciopé (UX, бази данни и разработка на уеб и мобилни приложения), Hillstone, френски стартъп (над 70 експерти, с проекти в облака и DevOps, трансформация на данни и технологично консултиране), и EASYNEO (Data & Business Intelligence). В отворения тази година офис в Скопие вече работят 16 човека по проекти, включващи Medical AI, управление на доставки, снабдяване и фактуриране.

Назначения

Dronamics назначи Гавин Гомес за генерален мениджър за Австралия
Dronamics, българският стартъп оператор на карго дронове, назначи генерален мениджър за Австралия и член на висшия управленски екип – Гавин Гомес. Той има опит в стартъпи, частни компании, регистрирани на борсата дружества и глобални мултинационални компании, сертифициран пилот е, и директор без изпълнителни функции на Royal Victorian Aero Club и CM Pacific Pty Ltd. Ролята му ще е да утвърди присъствието на Dronamics в Австралия, където компанията присъства от 2020г, както и в Азиатско-тихоокеанския регион.

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …
Програми и обучения

София Тех парк стартира South East European Innovators Program
София Тех парк стартира инициативата South East European Innovators Program (SEEIP) – програма, подкрепяща иноватори, предприемачи и изследователи. Тя ще започне през октомври, но кандидатстването вече е отворено за компании и екипи: https://seeip.eu/. Експертна комисия ще определи избраните участници на два етапа – през септември и през март. Технологичната програма ще е в полза на предприемачи и изследователи, които искат да създадат компания и да развият бизнес проект, включва елементи на инкубация, акселерация и технологичен трансфер, като няма ограничение за областта на разработваните проекти. SEEIP ще следва екипите по целия път – от установяване на конкретен продукт/услуга, през намиране на инвестиции, до комерсиализация и излизане на международни пазари. Програмата ще се провежда на английски език в хибриден модел – онлайн обучения и присъствени събития, а в допълнение участниците ще могат да получат и индивидуални консултации с екип от експерти.

Втори сезон на Bosch Startup Harbour в България
Bosch Startup Harbour, стартъп акселераторска програмa на Бош, стартира втория си сезон в България тази година. Програмата се провежда от Bosch Digital – звеното за проекти в областта на IoT, изкуствен интелект (AIoT) и дигитализация. Програмата е с основен фокус върху технологични стартъпи, като ги свързва със специалисти от различни звена в Бош, и включва менторство, коучинг и възможност за работа по реални проекти на Група Бош. Областите, в които стартъпите могат да кандидатстват, са иновации, базирани на Generative AI и Synthetic Data; усъвършенстване на обучения и тренинги чрез Generative AI; Extended Reality в софтуерните разработки за автономно шофиране; смарт сензорни технологии за проследяване на движения и тяхното представяне в Metaverse; дигитализация в производството. Кандидатстването за програмата е до 30 септември, а повече за нея може да научите тук. Предстои Bosch Startup Harbour да се реализира и в Сърбия.

24 български студенти са част от програма RISE на Visteon
24 български студенти в сферата на софтуера и механиката стават част от програма RISE на Visteon във второто ѝ издание и ще работят по проекти за автомобилите на бъдещето. Продължителността на програмата е 18 месеца, а студентите стават част от глобалните екипи на компанията и преминават през 3 етапа: 1 месец въведение в автомобилния софтуер и механика, и два етапа с реални проекти, включващи тестване, интеграция и програмиране на софтуерни решения. Общият брой участници в програмата в технологичния център на Visteon в София е над 50.

Събития, състезания и награди

Amdaris България е генерален технологичен партньор на Млад Изобретател
Amdaris България е генерален технологичен партньор на Млад Изобретател – платформа за курсове по роботика и програмиране на деца между 9-16 г., с 3-годишно обучение за устойчиви практики, което завършва с представяне на собствен проект, свързан с обществено значими проблеми. През есента Млад Изобретател ще представи демо урок в офиса на Amdaris в София, на който отблизо може да се види какво включва учебната дейност и как протичат уроците, а информация за ден и час ще бъде обявена в социалните мрежи на Млад Изобретател. Курсовете на платформата се провеждат в Смолян, София и Пловдив, с цел постепенно да се достигнат и други градове в България.

Телерик Академия и ПроКредит Банк в партньорство
Телерик Академия и ПроКредит Банк обединяват усилия в партньорство за развитие на IT специалисти в банковия сектор чрез достъп на банката до талантите на Академията – след обучение в 6-месечната програма Alpha, кадрите могат да продължат развитието си в ПроКредит Банк. Курсистите в Телерик Академия ще се запознаят с технологичния отдел на ПроКредит Банк в рамките на партньорството.

Има ли нещо, което смятате, че можем да добавим? Пишете на [email protected]. Информирайте ни и за всичко интересно, което се случва в IT индустрията в България.