+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

108-42 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Какво се случи в IT сектора през април?

DEV.BG раказва за новините и събитията, които привлякоха вниманието ни през месец април.

Инвестиции и придобивания

Synechron придобива Dreamix
Synechron, глобална консултантска компания за дигитална трансформация на финансови и технологични организации, придобива Dreamix, българска компания за разработка на дигитални продукти и софтуер. Основаната през 2006г Dreamix обслужва корпоративни клиенти в индустрии като авиация, транспорт, RegTech, FinTech, ESG и здравеопазване, а с придобиването ще получи достъп до глобална мрежа от офиси и клиенти. Synechron ще увеличи услугите, които предлага (създаване на решения, от изкуствен интелект и блокчейн до data science модели, дигитални застраховки, приложения за мобилни устройства и др.), както и ще разшири възможностите си с нов център за услуги в ЕС. Synechron има 48 офиса в 19 държави.

Valtech придобива Kin + Carta
Valtech придобива Kin + Carta, като сделката е оценена на 280млн. евро и е финансирана от комбинация от акции и външен дълг. Kin + Carta придоби Melon (основана в България) през 2022 г., и има присъствие в САЩ, Великобритания, Латинска Америка и Югоизточна Европа. Придобиването ще засили присъствието на Valtech на тези пазари, ще разшири портфолиото на компанията в сферата на търговията на дребно, финансите, автомобилния, земеделския и публичния сектор. Към глобалния екип от 6000 души на Valtech ще се присъединят над 1900 консултанти, инженери и други служители.

Бианор Холдинг привлече 13,3 млн. лв. от BlackPeak Capital
Бианор Холдинг привлече 13,3 млн. лв., а инвестицията идва от BlackPeak Capital чрез първично публично предлагане на Българската Фондова Борса. Компанията привлече общо над 20 млн. лв. през БФБ. С инвестицията ще бъде подкрепен растежът на Бианор, чрез сливания и придобивания. С тази стратегия компанията ще разшири портфолиото си от услуги, а също и присъствието си в САЩ, Германия, Швейцария, Швеция, Норвегия и ОАЕ. В увеличението на капитала участваха 199 инвеститори – общо 21 юридически лица, две от които чуждестранни дружества и 178 физически лица.

Kranus Health получи още 5млн. долара финансиране
Kranus Health, компания за виртуални грижи в областта на урологията, получи още 5 млн. долара финансиране в рамките на Series A рунд, от френските фондове за рисков капитал CapHorn и Future Positive Capital. Kranus Health, съоснована от българина Николай Димоларов и базирана в Германия, получи общо финансиране в рунда 20 млн. долара. Приложенията на Kranus Health са безплатни – с предписание от лекар, могат да бъдат заплатени от германските здравни фондове, а над 1000 уролози вече са ги предписвали и над 10 хил. пациенти са се възползвали от виртуално лечение. Kranus Health има планове да се насочи и към други пазари в Европа (освен Германия и от юли 2023г – Франция), както и в САЩ.

Shop Circle придоби Rush
Shop Circle придоби Rush, български e-commerce стартъп, основан през 2019г от Кирил Кирилов и Станислав Станков, и развиващ SaaS, който помага на онлайн търговците да автоматизират следпродажбения процес, да проследяват поръчки, да улесняват следпродажбеното обслужване между търговци и клиенти, да препоръчват продукти, да получават анализи и препоръки. Приложението е интегрирано с Shopify. Shop Circle е технологична компания с портфолио от над 40 приложения в сферата на електронната търговия, в което ще добави и приложението на Rush.

Varda Space набра 90млн. долара финансиране
Varda Space на Делян Аспарухов набра 90млн. долара във втори кръг на финансиране, воден от Caffeinated Capital, с участието на Lux Capital, General Catalyst, Founders Fund и Khosla Ventures. Финансирането ще послужи на компанията за преминаването от демонстрации към обслужване на клиенти, а до момента тя е набрала 145 млн. долара. Компанията успешно приключи мисията W-1 и планира втора такава през лятото на 2024. Екипът на Varda Space публикува и резултати за откриването на трета форма на лекарството срещу ХИВ – ритонавир.

От DEV.BG

Проведе се .NETworking Conference 2024 на DEV.BG

На 11 април, в Иновационния форум „Джон Атанасов” на София Тех Парк, се проведе целодневната конференция .NETworking Conference 2024, организирана от DEV.BG. Второто издание на .NETworking Conference събра на едно място над 687 човека, 20 партньора и 10 от най-познатите професионалисти в индустрията! На сцената на конференцията бяха представени 8 теми, посветени на най-добрите практики и инструменти за разработване на софтуер и как всеки един професионалист може да ги приложи в работата си след това. Лекторите, споделиха своя опит, разглеждайки теми, започващи от кариерното развитие, съвети и трикове за оптимизиране на Core Web Vitals, през паметта в .NET до подобряване на ефективността на разработка чрез AI. Много скоро лекциите от конференцията ще бъдат качени в YouTube канала на DEV.BG, където всеки .NET професионалист, ще има възможност да ги чуе отново.

Билетите за DEV.BG All in One 2024 са в продажба

Ако темите с поглед към бъдещето те вълнуват, то DEV.BG All in One 2024, е твоето място. Част от темите, с които ще предизвикаме IT обществото са Security is Everyone’s Job и The Price of Clean Code. Предстои поетапно обявяване и на останалите теми. Билетите са в продажба, а повече информация за тях, ще откриеш в сайта на конференцията.

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …
Разрастване

Ocado Technology създава нова дивизия в България
Ocado Technology създава нова дивизия в България, в своя софийски офис – Център за техническа поддръжка на дейностите в автоматизираните складове, в допълнение към вече съществуващите екипи на Ocado в страната. Екипът ще осигурява 24-часов мониторинг и техническа поддръжка на всички компютърни системи, ботове, роботи и електронни съоръжения в автоматизираните складове на Ocado за изпълнение на онлайн поръчки по целия свят – 16 склада, разположени във Великобритания, Канада, САЩ, Франция, Япония и др. Екипът в момента се сформира и търси нови служители, като ролята е подходяща и за хора без познания в програмирането или предходен опит в роботиката. Екипът ще си сътрудничи както с машинните инженери на място в складовете, така и със софтуерните инженери в София, които създават и поддържат инструментите им.

Neterra откри дъщерно дружество в Сингапур
Българската телекомуникационна компания Neterra откри дъщерно дружество в Сингапур, разширявайки присъствието си в Азиатско-тихоокеанския регион. Компанията разполага своя инфраструктура в data център в Сингапур (Equinix SG1), която става част от мрежата на Neterra от над 220 точки на присъствие по света, и ще бъде и център за иновации. Чрез тази точка компанията ще предлага директни маршрути за пренос на данни към Сингапур и региона, поддръжка и телекомуникационни услуги като трансконтинентална свързаност, глобален пиъринг, облачни услуги и DDoS защита, както и всички услуги за свързаност, предоставяни от дъщерното й дружество NetIX (глобална платформа за обмен на интернет трафик).

Назначения

Иванка Иванова е новият мениджър на Техническия инженерен център на Festo
Иванка Иванова поема управлението на Техническия инженерен център на Festo в България, а Георги Грозданов, заемал поста преди това, преминава на глобална позиция в централата на Festo в Германия. Тя притежава богат лидерски и управленски опит от работата си в големи международни организации от автомобилната индустрия, начело на мултинационални екипи. На новата позиция, Иванка Иванова ще ръководи екипи в София и Габрово, над 130 инженерни специалисти от областта на хардуер, софтуер, механика и тестване.

Ираван Хира става главен изпълнителен директор на Tiger Technology
Ираван Хира става главен изпълнителен директор на Tiger Technology (българска компания, предлагаща хибридни решения за локално и облачно управление и съхранение на данни), а разширяването на управленското ниво е обусловено от глобалната експанзия на компанията на 4 континента. Ираван Хира поема длъжността с мисия да развива компанията, а опитът му включва управление на HP и Hewlett Packard Enterprise, на инвестиционния фонд Karoll Capital Management и на българското подразделение на Financial Times.

Марио Шиляшки става главен изпълнителен директор на myPOS
Марио Шиляшки става главен изпълнителен директор на myPOS (финтех компания, предлагаща решения за приемане на картови плащания) и се присъединява към борда на директорите на myPOS. Опитът му включва управление на PayU Global Payments, Mastercard (ръководство на глобални инициативи за електронна и трансгранична търговия), PayPal (разрастване на бизнеса в Югоизточна Азия).

Explore more

Виж
Spring обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
WordPress обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Microsoft Power Apps обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Qlik Sense обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Събития, състезания и награди

Polkadot Prodigy Hackathon на 16 май
Polkadot Prodigy Hackathon ще се проведе на 16 май, а събитието се организира от LimeChain и Polkadot Prodigy и е насочено към Web3 софтуерни инженери с интерес към блокчейн технологиите. Хакатонът ще им предостави достъп до блокчейн ментори от екипа на LimeChain и световни експерти, които ще споделят опита си. Регистрацията вече стартира, а събитието ще се проведе изцяло онлайн между 7 и 26 май. Ще има и технически уъркшопи, с теми като Rust, Substrate и въведения в екосистемата на Polkadot. Между 27 май и 2 юни ще се оценяват резултатите от хакатона, а най-добре представилите се ще участват в разпределение на награден фонд от 58 000 щатски долара. През първата половина на месец юни, на заключително събитие в София, ще бъдат обявени и финалистите (предстои обявяване на дата и локация).

Програми и обучения

Progress стартира отново стажантска програма за кариера в софтуерната индустрия
Progress стартира на 1 юли ежегодната си платена стажантска програма за кариера в софтуерната индустрия, с продължителност от 6 месеца. Кандидатстването вече е отворено – до 20 май, а документи се подават на сайта на Progress. Програмата е хибридна, с възможност за работа от офиса и дистанционно, и е насочена към студенти и начинаещи специалисти с малко опит. Заетостта е на пълен работен ден, с опция за гъвкаво работно време с началото на академичната година. Професионалните възможности тази година са в областите софтуерно инженерство, UX дизайн, IT операции, обработка и анализ на данни, управление на лицензи. Участниците в програмата ще работят с ментори по технологични и бизнес проекти, ще участват в организирани обучителни инициативи и в доброволчески активности.

Постижения

INSAIT в стратегическо сътрудничество с Toyota
INSAIT обяви подписване на стратегическо сътрудничество с Toyota за изследвания в областта на изкуствения интелект и роботиката, започващо с финансиране от Toyota за изследвания в INSAIT и предоставяне на роботи на Toyota в INSAIT. Целта на сътрудничеството е в България да се разработва нов вид мултимодален изкуствен интелект за управление на роботи.

Има ли нещо, което смятате, че можем да добавим? Пишете на [email protected]. Информирайте ни и за всичко интересно, което се случва в IT индустрията в България.