+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

113+54 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Как IT работодателите в България разбиват табуто за менталното здраве

Програмите за подкрепа на служители в случаи на (пред)рискови ментални състояния са една от често срещаните допълнителни придобивки в job board-а на DEV.BG. Някои кандидати ги търсят целенасочено, други ги подминават, защото „аз няма да изпадна в такава ситуация“. Но каквото и да мислят, статистиките тихо крещят: според изследване на Галъп 76% от служителите от време на време изпитват чувство на бърнаут на работното място, а за 28% това се случва много често или постоянно; СЗО алармира, че през 2019 г. близо 1 млрд. души по света страдат от психични разстройства и само през първата година на пандемията състоянията на депресия и безпокойство са се увеличили с над 25%, а изчисленията на American Institute of Stress показват, че бърнаутът струва над $300 млрд. годишно на бизнеса в САЩ.

След COVID работодателите трескаво започнаха да разработват стратегии, с които да се справят с новата епидемия — бърнаут, депресия, паник атаки и подобни, а икономическата несигурност, войната в Украйна и радикалните климатични промени допълнително наляха масло в огъня. Според McKinsey Health Institute менталното здраве и благосъстоянието на служителите е топ приоритет за 80% от HR лидерите по света и много от тях вече са внедрили програми за психологическа помощ.

Бърнаут, депресия, тревожност — менталното състояние на заетите в България

През април т.г. платформата MindFit, която предлага консултации с психолози и психотерапевти като социална придобивка, провежда изследване между 104 представители на мъжкия пол, заети в различни сектори. Над 90% от анкетираните споделят, че са се сблъсквали с депресия, тревожност, проблеми във взаимоотношенията или със съня, бърнаут или паник атака.

Виктория Викторова, съосновател и управител на MindFit

„В България започва все повече да се говори за грижата за психичното здраве и свободното изразяване на емоциите. Все още обаче процентът на мъжете, които си „позволяват“ да се разкрият и да проявяват съчувствие към самите себе си, не е голям. Мъжете в по-голямата си част осъзнават слабостите си, но се срамуват от тях и стават докачливи, ако изобщо склонят да говорят за това. Под всичко се крие колосален страх, че ще бъдат осъдени и отхвърлени,“ коментира Виктория Викторова, съосновател и управител на MindFit.

Грижата за менталното здраве и превенцията на бърнаут, стрес и депресия е основната причина работодателите да търсят услугите на MindFit, като клиентите на платформата са най-вече IT компании, образователни и НПО институции. „Ако не бъдат предотвратени или поне овладени, тези състояния са отговорни за високо текучество, голям брой болнични и огромни загуби за бизнеса,“ допълва Виктория Викторова.

Освен за индивидуална психотерапия работодателите все по-често се обръщат към MindFit и за консултации, свързани с разрешаване на конфликти на работното място, продуктивност, здравословни отношения в хибридна среда на работа, разнообразие и приемственост.

Но кои са основните причинители на стрес, тревожност, депресия и бърнаут на работното място?

Марина Стойчовска, основател на Център за психологически тренинги и консултации „Амарна“

„Това са недобрите работни процеси като неясни граници в делегирането на ангажиментите, задачи, които не са в компетентностите на служителите, нереалистично високи очаквания за резултатите от работата, претоварване, скрити и неизказани хронични конфликти,“ обяснява Марина Стойчовска, основател на Център за психологически тренинги и консултации „Амарна“. Посочва и други причини, сред които честата смяна на правилата и рамката на работа, налагащи адаптация и съответно допълнителни усилия и ресурси, твърде голямата рутина, липсата на предизвикателства и новости.

„Преживяването за тревога и напрежение е свързано и с личността на даден човек. Бърнаутът обикновено се появява при определено съчетание от работни условия и личностни качества.“

„Стресът сам по себе си не е проблем, тъй като умереният стрес е естествен начин да се адаптираме към промени и предизвикателни ситуации. Когато обаче стане хроничен, той може да допринесе за редица психологически проблеми, включително тревожност и депресия,“ допълва Габриела Герасимова, психолог към Център за управление на стреса „Somenso“ и специалист от мрежата на MindFit.

Габриела Герасимова, психолог към Център за управление на стреса Somenso и специалист от мрежата на MindFit

Според нея някои от основните причинители на стрес, тревожност и депресия на работното място са прекалено голямата натовареност, твърде кратките срокове, липсата на контрол и автономност върху собствените задачи, недостатъчната подкрепа от страна на мениджмънта и колегите, липсата на възможности за развитие.

„Индивидуалната реакция към тези стресори може да варира и не всеки ще преживее проблеми с психичното си здраве в резултат от тях. Въпреки това е важно и работодателите, и служителите да ги взимат под внимание, за да предотвратят евентуален психологически дистрес.“

Връщайки се към изследването на MindFit, държим да разберем дали има силен и слаб пол по отношение на психичната устойчивост — способността да се справяме със стресови ситуации и да се възстановяваме от тях. „На този етап не се наблюдават съществени разлики между двата пола. Това е така, защото основите на психичната устойчивост се поставят до около първите седем години от човешкия живот. Това е свързано с овладяване на човешките импулси и не касае пола, а личността, вродения ѝ темперамент и условията, в които се е развивала,“ казва Марина Стойчовска.

Според Габриела Герасимова психичната устойчивост е повлияна от наследствени, биологични, социални и културни фактори: „Жените по-често съобщават за симптоми на тревожност, депресия и други състояния, свързани със стреса. Вероятно затова битува мнението, че са по-малко устойчиви от мъжете. Но тази разлика може да се дължи на редица причини, които не са свързани с пола. Например жените са по-склонни да търсят социална подкрепа и да изразяват емоциите си, докато мъжете са възпитавани да избягват прояви на чувствителност и да решават проблемите си сами. Тази нагласа може да попречи на много мъже да споделят и да търсят подкрепа, когато имат нужда. От друга страна, жените много по-често поемат отговорността да се грижат за малки деца и възрастни роднини, което увеличава ежедневните им нива на стрес. Следователно не трябва да подценяваме рисковете за психичното здраве както на жените, така и на мъжете, тъй като има множество фактори, които влияят на психичната устойчивост.“

Инструментариумът на тех компаниите за поддържане на ментална устойчивост
Фелицитас Лихтенберг, Head of Diversity & Inclusion, SumUp

Програмите за психологическо подпомагане и подкрепа на IT работодателите в страната се появяват масово вследствие на пандемията и често включват специализирани консултации, които да „парират“ нездравословни ментални състояния.

„За много кратко време станахме свидетели на необичайни събития с голямо въздействие върху менталното здраве като глобалната COVID-19 пандемия и конфликти в съседни региони, които добавиха стрес и несигурност в ежедневието. Стартирахме глобалната си програма за психологическо подпомагане на служителите преди две години, а от почти година в България работим в партньорство с външен екип от сертифицирани професионалисти в сферата на психологията, психотерапията и коучинга, които предоставят подкрепа на нашите служители,“ споделя Фелицитас Лихтенберг, Head of Diversity & Inclusion на глобалния финтех SumUp.

Програмата включва терапевтични онлайн и офлайн консултации с психолози и психотерапевти, свързани с безпокойство, депресия, паник атаки, чувство на изолация, загуба и друг вид емоционални трудности. Компанията предлага и уебинари, фокусирани върху безпокойството и стреса, както и практикува свои Mental Talks сесии на живо, в които служителите споделят с колеги своите лични истории за безпокойство, стрес, загуба, депресия и други разстройства.

Аделина Пандева, Tech Recruitment Lead, SumUp

И още: „Психичното здраве е с твърде комплексен спектър, за да получи нужното внимание от един-единствен ъгъл. Като работодател подкрепяме баланса между работа и личен живот и психичното здраве чрез различни решения като хибриден режим на работа, гъвкаво работно време, щедър платен годишен отпуск (25-35 дни), допълнителен едномесечен платен творчески отпуск на всеки три години в компанията, ко-субсидирана грижа за деца, както и различни ad hoc бенефити, например допълнителни дни платен отпуск за родители с дистанционно учащи малки деца по време на пандемията. Важна е ролята на подкрепящия екип и лидер, които насърчават поддържането на здравословен баланс — понякога всеки има нужда от напомняне да затвори компютъра и да се „изключи“,“ допълва Аделина Пандева, Tech Recruitment Lead.

Десислава Жекова, HR Manager, Snapshot Games

Snapshot Games започват да предлагат на служителите си безплатни психологически консултации след началото на пандемията през 2019 г., когато преминават на дистанционен работен режим. „Не е имало конкретен повод. Просто решихме, че може да е ценно за хората ни. Нашата компания открай време е силно ориентирана към грижа за това как се чувстват служителите ни. След като пандемията премина и се върнахме към хибридна работа, запазихме тази придобивка,“ споделя Десислава Жекова, HR Manager на българското подразделение на разработчика на игри.

Служителите на Snapshot имат възможност да посещават избран от тях специалист веднъж седмично за неограничен период от време, както и да използват няколко центъра и платформи, с които компанията работи на ваучерна система с цел да се гарантира анонимността на посещенията. Възползват ли се обаче служителите от тези консултации? „Най-важният ефект е не финансовият, а говоренето, отношението към това, че посещаваш психолог или психотерапевт, фактът, че при нас това се приема като нещо нормално и даже ценно, като грижа за себе си. Служители са споделяли, че точно това е било огромно облекчение и е имало невероятен ефект за тях. Също така, когато се предлага от компанията, някои хора, които иначе не биха се решили, започват да ходят на консултации.“

Ивайло Банков, HR директор, Experian България

Друг IT работодател, който въвежда програма за психологическа и ментална подкрепа на служителите в резултат на пандемията, е компанията за информационни и аналитични решения Experian. „Пакетът ни от социални придобивки разполага с Health & Wellbeing категория, която е посветена на здравето и благосъстоянието на служителите. Наред с допълнителното здравно осигуряване колегите имат достъп до безплатна психологическа, правна и финансова помощ. Само преди месец въведохме и нова поверителна вътрешна линия с разширени възможности за подкрепа на емоционалното и психическо здраве на екипа,“ казва Ивайло Банков, HR директор. Програмата на Experian за психологическа помощ включва безплатни консултации в случай на проблеми от лично или професионално естество 24/7/365. Тези консултации покриват и правна подкрепа при осиновяване, развод, недвижими имоти и други. „Специално внимание обръщаме и на мениджърите. Всеки ръководител има възможност да разговаря с консултанти и да получи препоръка относно казуси, свързани с управлението на екипа му. Компанията разполага и с глобален вътрешен портал за лидери, в който всеки мениджър може да бъде подкрепен със съвети от ментор. По този начин подпомагаме нашите мениджъри да изграждат култура на приобщаване, приятелство, взаимно доверие и помощ.“

В края на миналата година Experian стартира глобалната програма Mental Health First Aiders, която обучава и сертифицира служители-доброволци да оказват първа психологическа помощ на свои колеги. Към днешна дата през програмата са преминали над 300 служители, 17 от които в българския офис. Компанията има и Sports & Wellbeing комитет, който допълнително подкрепя менталното здраве и активния начин на живот с различни инициативи. „Само за последната година комитетът е провел над 27 събития, в които са се включили повече от 1200 участници при екип от близо 1000 човека в българския офис. Категорично доказателство за успеха на програмите ни за психологическа подкрепа и вътрешна ангажираност са и резултатите от проучвания за удовлетвореност сред служителите. За трета поредна година Experian България се сертифицира по международния стандарт Great Place to Work, като увеличава резултата си във всички пет основни показатели за удовлетвореност,“ допълва Ивайло Банков.

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …
Денница Тенева, Маркетинг специалист, Amdaris

Онлайн платформите за психично здраве също са често използван ресурс от страна на IT работодателите. Една от тях е Unmind, която международната компания Amdaris включва в пакета си от допълнителни придобивки в началото на м.г. „Социалната изолация, предизвикана от пандемията, както и войната в Украйна, накараха много от нас да се почувстват дисбалансирани и несигурни за бъдещето. Дадохме си сметка, че повече от всякога има нужда да обърнем внимание на психичното си здраве и да разсеем стигмата около разговорите по тази тема, защото стана кристално ясно, че грижата за ума е толкова важна, колкото грижата за тялото. Все повече хора започнаха да се интересуват как да постигнат по-добро качество на живота си, да подобрят отношенията с околните и да се чувстват пълноценни както в личното си време, така и на работното си място. Затова предлагаме на служителите безплатен и анонимен достъп до платформата Unmind, чрез която целим да подкрепим цялостното им психично състояние,“ споделя Денница Тенева, маркетинг специалист.

Този „фитнес за ума“ предлага различни инструменти, които се използват в неврологията, когнитивно поведенческата терапия и позитивната психология и спомагат за подобряването на съня, преработването на стреса и повишаването на вниманието и концентрацията, което води и до по-голяма продуктивност на работното място. „В периода 1 април – 2 юли 2023 г. 44% от колегите ни са използвали платформата при бенчмарк между 30-35%, което е ясен знак за успеваемостта и ползата ѝ,“ заключва Денница Тенева.

Емануела Кожушкова-Рангелова, Chief People Officer, interop.io

В софийския офис на interop.io работят над 130 служители и всички те имат възможност да се възползват от приложения за медитация и психологическа подкрепа в допълнение на специализирани консултации на живо: „Имаме дългогодишно партньорство с един от най-разпознаваемите организационни психолози и психотерапевти, с когото работим за провеждането на работилници и обучения за подпомагане на психическото и емоционално здраве на колегите. През 2022 г. преразгледахме нашата wellbeing програма и въведохме допълнителни подобрения. Стартирахме и партньорство с платформа за психологическа подкрепа, която предоставя възможност за индивидуални сесии със специалист по избор от сферата на психологията и психотерапията, осигурявайки пълна анонимност. В допълнение, предложихме достъп до платформа за медитация и подобряване на качеството на съня. Тази придобивка цели да предостави възможност на колегите да имат още един инструмент за справяне със стреса и напрежението на работното място,“ обяснява Емануела Кожушкова-Рангелова, Chief People Officer.

Други инструменти, които компанията използва в подкрепа на психическото здраве на служителите, включват до 8 дни платен отпуск към основните 25 дни и quarterly wellbeing afternoons, или още половин ден отпуск на всяко тримесечие, в който да отпочинат. „Целта ни е да предоставим възможност на всички колеги да отделят време за себе си, това има и пряко отношение към удовлетвореността от работата. Работим и с външни консултанти, включително треньори, консултанти по качество на съня, здравословно хранене и други. Сесиите, които провеждаме с тяхно съдействие, подкрепят личностното развитие на нашите колеги, спомагат за подобряване на баланса между работа и личен живот, което вярваме, че има ключова роля за постигане на добро психическо здраве,“ допълва Емануела Кожушкова-Рангелова.

Корнелия Венева, Site Operations Officer, Uber

Американската компания за транспортни услуги Uber работи с две глобални платформи, а решенията им предлагат холистичен спектър от услуги в подкрепа на менталното здраве. Те са създадени от клинични експерти по неврология, когнитивна поведенческа терапия, положителна психология, сън и концентрация и се използват безплатно както от служителите в компанията, така и от техните партньори в живота. „Предоставяме такива услуги като част от грижата ни за хората и в подкрепа на вярването ни за приемане на колегите ни в многото им житейски роли, балансът между които е ежедневен и понякога предизвикателен. Точно както се грижим за физическото ни здраве и профилактично проверяваме какво е състоянието на тялото ни, така смятаме, че е необходимо да се грижим за емоциите и психиката си,“ казва Корнелия Венева, Site Operations Officer.

В допълнение на разнообразните ресурси за по-здрав и по-щастлив ум чрез тези платформи служителите в Uber могат да се свържат с психолог или коуч на родния им език. „Интересно решение в подкрепа на родителите при нас е безплатен достъп до още една платформа, която предоставя помощ на колегите в ролята им на майки и бащи. Знаем, че родителството е източник както на огромна радост, така и на голям стрес в една партньорска двойка или при човек, решил да роди или осинови дете сам, и тази платформа помага на родителите да се насладят пълноценно и осъзнато на новия член на семейството през различни етапи от растежа на малкия човек,“ допълва Корнелия Венева.

Как да (си) помогнем при бърнаут?

Въпреки това разнообразие от инструменти за подобряване на менталното здраве има случаи, в които работодателят не предлага подобни придобивки, или някой колега тихо прегаря. Според експертите най-често срещаните симптоми на бърнаут включват: физическо и емоционално изтощение, липса на ентусиазъм и инициативност, цинизъм и негативизъм в работата, намалена ефективност, дистанциране от работата, трудна концентрация, изолиране от колегите, раздразнителност, чести закъснения. Така че, ако забележите няколко от тези симптоми накуп в колегата на съседното бюро, това е сигурен знак, че има нужда от помощ.

Разбира се, всички искаме да натиснем бутона и проблемът да изчезне като в някое приложение, но има ли anti-burnout рецепта и как можем да се погрижим за себе си? „Понякога има какво да направим, за да не стигаме до бърнаут или да се избавим от него, но когато той зависи от външни обстоятелства, може и да сме безпомощни, ако те не могат да се променят. Затова на първо място е необходимо да бъдат идентифицирани причините за бърнаута и да бъдат отстранени, ако е възможно. След това е важно да търсим адекватен баланс между работа и почивка. Не бива да се забравя, че работното време е такова, каквото е, защото е преценено спрямо здравословното за човека и максимално ефективното за работния процес. Почивката е необходимо да бъде качествена, да не включва психоактивни вещества, а общуване, движение, както и пасивен отдих. Възможността работните проблеми да бъдат коментирани също има отношение към преодоляването на бърнаута,“ смята Марина Стойчовска.

Габриела Герасимова подкрепя думите ѝ: „Тъй като бърнаутът е причинен главно от хроничен стрес, доброто управление на стреса е ключово за неговото предотвратяване. Това, което можете да направите, за да се предпазите от хроничен стрес, е да отделяте време за почивка и хобита, да прекарвате повече време със семейството и приятелите си, да спите достатъчно, да се храните с повече растителни и минимално обработени храни и да се движите ежедневно. На работното място се опитайте да ограничите причинителите на стрес. Търсете подкрепа от колегите и преките си ръководители, ако усетите, че стресът ви е прекалено голям. Дайте си почивка и подредете приоритетите си. А ако чувствате, че не можете да се справите сами, потърсете психологическа помощ.“

Според Виктория Викторова работодателите имат още какво да направят, за да подсилят психическата устойчивост на своите служители: „Те трябва да се допитват регулярно за предпочитанията на своите хора. Много компании не просто не правят интервюта за причините за напускане на служители, но активно избягват да разберат какви са те, защото не се чувстват готови да се справят с нещо потенциално огромно. Освен това се опитват да третират служителите си като хомогенна маса, особено що се отнася до работата от вкъщи спрямо работата от офиса. Има професии и позиции, при които продуктивността ще продължи да е по-висока от вкъщи, както и такива, които изискват повече колаборация или достъп до ресурси, намиращи се в офиса. Както и с всичко друго, съветът ни би бил да се третират отделните хора като индивидуални личности, а не като редчета в таблица.“

Допълва, че не е случайна появата на ролята Happiness Manager, позната у нас като People Manager, който да отговаря за щастието и удовлетвореността на служителите, както и че се очертава тенденция на тиймбилдинги, насочени към подобряване на психичното здраве на екипите, като те често включват мистериозни пътувания, цифров детокс, арт ретрийти и други.

Всичко това е чудесно, но нека не се лъжем — психичното здраве у нас все още е табу. „Темата е все по-коментирана сред хората, но не и сред институциите. Необходимо е ние, специалистите да даваме по-активно адекватна информация за психотерапията и грижата за психичното здраве. Нужно е тази тема да е част от образователната ни система, както и семейните лекари да насочват към подходяща грижа за психиката, когато това е необходимо. Все по-активно развиващата се практика работодатели да подкрепят служителите си в грижата за психичното си здраве също допринася благоприятно за това тази тема да не е табу,“ казва Марина Стойчовска.

Според Габриела Герасимова разрушаването на табуто около темата за психичното здраве е важно най-вече, за да не се задълбочават проблемите: „Пренебрегването на психичното здраве влошава качеството на живот както на хората, които имат нужда от психологическа помощ, така и на техните близки. За да има по-добра осведоменост и превенция, е необходимо да се провеждат образователни кампании и инициативи в медиите, които да предоставят информация за психичното здраве. Информативни програми в училищата и откритото говорене за проблемите също биха били от голямо значение за справяне с табуто.“

За щастие, IT работодателите в България бавно, но сигурно дебъгват и това табу, а работещите примери и високи резултати, които постигат в една изключително интензивна работна среда, са чудесна канава, върху която да стъпят и други индустрии. Защото колкото повече психически здрави служители има една икономика, толкова по-устойчиво на стресори ще е цялото общество.