+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

70-34 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

DEV.BG в офисите на IT компаниите: Кои удобства са магнит за IT талантите?

За технологичните компании имиджът е всичко и IT работодателите на българския пазар потвърждават това правило на 100%. През май job board-ът на DEV.BG посети централите на SiteGround, EGT Digital и DraftKings, като част от най-новата си ексклузивна рубрика „Офисите на IT компаниите“, която показва нагледно как инвестират време, средства и енергия, за да създадат „домашна“ работна среда. Целта, разбира се, са още по-високи нива на ангажираност и мотивация на служителите. Но какво предлагат тези офис пространства, за да карат хората всяка сутрин да ходят на работа с усмивка на уста?

Първо: Лесен достъп до модерна сграда

По последни данни в София живее близо 20% от населението на страната (1.3 млн. души), което неминуемо се отразява и на придвижването в града. За да намалят излишния стрес преди и след работа, SiteGround, EGT Digital и DraftKings обитават офиси, до които се стига лесно, а това включва бързи и разнообразни транспортни връзки.

DraftKings

Централите на EGT Digital (в RichHill бизнес център) и SiteGround (собствена сграда) се намират в полите на Витоша, на южната дъга на „Околовръстен път“, и дотам се стига с най-дългата до момента метро линия 1 и с множество автобусни линии. DraftKings от своя страна са избрали „Цариградско шосе“ (в European Trade Center), тъй като локацията е на няколко минути от летището и също предлага спирки на метрото и на над 30 автобуса. И трите компании осигуряват безплатен паркинг на служителите, които предпочитат да ходят на работа с личните си (електро) автомобили или велосипеди.

От гледна точка на пространствата служителите на SiteGround разполагат с 10 000 m², а сградата им е една от първите в света, в която се използва йонна система за пречистване на въздуха от фини прахови частици и алергени. EGT Digital, от друга страна, обитават пет етажа от 5 500 m² в RichHill — една от най-високотехнологичните и „умни“ бизнес сгради в София, а хората на DraftKings творят на три етажа от около 5 000 m² в Европейския търговски център, който е построен по всички „зелени“ стандарти.

Второ: Интелигентно планиране на работното пространство

Продуктивността на служителите е пряко зависима и от разпределението на open space пространството. Ако е интелигентно планирано, както в случая на нашите домакини, то насърчава креативността, сътрудничеството, комуникацията и фокусираната работа с помощта на отделни зони, които улесняват различните дейности на екипите.

В централата на DraftKings има зали за срещи с различен капацитет, collaboration areas за брейнсторминг и срещи лице в лице, обособени стаи за концентрация и конфиденциални разговори, както и relax зона. В open space пространствата в сградата на SiteGround също са се „сгушили“ кабинети за служителите, а третият етаж предлага само зали за бизнес срещи — от малки до такива с над 80 места. И по-големите екипи на EGT Digital творят в просторни open space пространства със самостоятелни помещения, зали за срещи и места за отдих, а към фоайето е изградена голяма мултифункционална зала с подвижни преградни стени, които лесно я превръщат в две по-малки зали или в една впечатляващо голяма.

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …

Трето: Уютен офис дизайн

Не само разпределението в офиса, но и самият дизайн отразява културата на един работодател. Видяхме я в индустриалния стил на SiteGround, където преобладават дървото, стоманата и стъклото, а бетонни тавани и колони се сливат с геометрични дъбови панели по стените. Всичко това създава усещане за стилна неформалност, функционалност и автентичност на пространството.

Интериорът, който обгръща служителите на EGT Digital, е като огледало на архитектурния език на сградата и индиректно на иновативните продукти на компанията. Навсякъде има пана, наподобяващи футуристичната фасада, цветовите комбинации продължават оранжево-синия ѝ код, а стените в преддверията са облицовани със специално стъкло за художествени изяви.

В централата на DraftKings видяхме множество спортни артефакти — футболни топки, тенис ракети, каски за колоездене, велосипеди, бейзболни бухалки, карти за покер, топки за ръгби, дори мини рали писта. Всички те по зелените, сиви и бели стени в работните пространства, за да напомнят, че това е офисът на една от най-големите компании в света за спортни онлайн развлечения.

Четвърто: Контрол на шума, щедро осветление, биофилия

Добрата акустика е задължителна за високата концентрация, а правилното осветление намалява умората и повишава цялостното здраве и комфорт на служителите. Какво правят за тази цел отделните компании?

Подовете в централата на SiteGround са покрити с удобен мокет, който обира излишния шум, на всеки етаж има шумоизолирани пагоди, а системата за отопление, вентилация и климатизация не издава никакъв звук. Освен че гледа към Витоша, цялата сграда е покрита с френски прозорци, през които се влива естествена светлина. Помещенията в EGT Digital отново са много светли и шумоизолиращите прегради осигуряват нужното спокойствие и концентрация. При DraftKings нетната височина в офиса е близо три метра, или има достатъчно въздух за работа, докато през изцяло стъклената фасада на сградата също прониква максимално много естествена светлина.

„Зеленото“ строителство на модерни сгради започна все по-често да интегрира и природата в работната среда, за да подобри качеството на работата на служителите. Стратегиите в тази насока на EGT Digital, SiteGround и DraftKings включват различни решения като пищно озеленени тераси, които обгръщат open space пространствата и които служат и като зони за отдих, много живи растения и стени от зелен мъх по етажите, зелени „островчета“ около самите сгради и изграждане на повече зелени площи на открити места.

Explore more

Виж
SIEM обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Informatica обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Entity Framework обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
SAP Cloud обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
 

Пето: Удобни мебели за удобни модели на работа

Ергономичните столове и бюра се превърнаха в друг императив на модерния офис, предвид че служителите в индустрията прекарват дълги часове пред компютъра. Затова такива има и в DraftKings, и в SiteGround, и в EGT Digital. Говорим за stand-up бюра с възможност за настройване на височината за по-добър тонус, между които има достатъчно място за уединение и фокус, както и за ергономични столове с много ползи, напр. по-добра поза, по-малко болки в гърба и напрежение във врата и раменете, по-голям комфорт. От предимствата на ергономичните мебели се ползват тези служители, които ходят в офиса, защото и трите компании предлагат хибриден начин на работа. В EGT Digital моделът е три дни в офиса/два вкъщи, служителите в DraftKings избират между четири опции — само от разстояние, само от вкъщи, работа в офиса един/два/три дни седмично или изцяло в офиса, а в SiteGround към гъвкавия модел на работа добавят петъците, когато всички приключват работа в три следобед.

Шесто: Добро кафе и добра храна

Безспорно в един уютен офис задължително трябва да има и качествено кафе, което да енергизира хората във всеки момент, в който имат нужда. В SiteGround и DraftKings кофеиновите специалитети ги приготвят усмихнати фирмени баристи, а в EGT Digital служителите се събират на чаша кафе в кухненски боксове, каквито има на всеки етаж.

От гледна точка на храната отново видяхме различни решения. DraftKings например, които също разполагат с кухня на всеки етаж, предлагат разнообразен асортимент от снаксове, ядки, здравословни и протеинови барчета, млека, фрешове, плодове, сладоледи и безалкохолни напитки, а SiteGround имат свой собствен ресторант и екип от седем готвачи, които приготвят на място безплатна закуска и обяд за служителите на компанията — гарант, че никога няма „гладни мечки“ в офиса.

Седмо: Опции за спорт

Щастливите служители са здравите служители, а това означава, че имат на свое разположение удобни допълнителни придобивки за физически активности. EGT Digital осигуряват месечна карта за спорт, както и редовно организират спортни и други инициативи, свързани с физическото и психическо здраве на хората си. Освен това по-големите спортни запалянковци сред тях са сформирали свои отбори по бягане, тенис на маса и джага и не спират да печелят отличия от корпоративни турнири и големи събития.

По отношение на спорта SiteGround имат in-house решение — собствен фитнес от 550 m². Той предлага това, което търсят самите служители: силова зона за функционални тренировки, кардио зона, PRAMA зала с интерактивно оборудване, зала за тенис на маса с инструктор и робот за тренировки, мултифункционална зала за йога, спининг и пилатес. Фитнес центърът е безплатен за всички служители, включително през почивните дни.

Последно, но не по важност: Team Spirit!

„Ако искаш да стигнеш бързо — върви сам; ако искаш да стигнеш далече — върви заедно с другите.“ Тази поговорка важи с пълна сила за нашите домакини, за които екипният дух е много повече от конкурентното месечно възнаграждение, гъвкавото работно време и допълнителните придобивки.

За да поддържат постоянно огъня на екипността, по инициатива на компаниите, а често и на самите служители, се организират най-различни събития по най-различни поводи. EGT Digital редовно предлага на хората си обучения и презентации, wellness практики, курсове и лекции, тематични партита, събирания при специални поводи, неангажиращи петъчни сбирки, състезания по шах, покер и много други. В DraftKings няколко пъти в месеца организират обща закуска, обяд, брънч, тиймбилдинг активности или happy (inter)national hour според събитията в спортния им календар и българските национални празници. В SiteGround повод за общи сбирки са Денят на палачинките, SysAdmin Day със сладолед през целия ден, 1-ви април с тематични шеги, Easter Bakery & Charity Bazaar, Хелоуин, кино прожекции…

Но няма по-приятно и деликатно сближаване на екипа от това да се съберат колеги и да поиграят дружно на джаги, тенис на маса, билярд, конзоли, аркадни и бордови игри, покер на маса и други занимания, които видяхме в различни конфигурации в централите на нашите домакини. Освен че осигуряват допълнителен повод за разтоварване, голяма част от тези игри изискват да се играят поне с още един колега, с когото хем да релаксираш, хем да поговориш неформално за работа, хем да се сприятелиш. Само тогава екипният дух е здрав, а възможностите са безкрайни, както е в случая на SiteGround, EGT Digital и DraftKings.

Мечтаното място за работа, което търсят днешните таланти, не е само въпрос на физическа среда, а на пространство, което насърчава положителна фирмена култура и подпомага благополучието на служителите. Въпреки че офисът е преди всичко място за работа, видяхме с очите си, че най-добрите работни среди са тези, в които служителите наистина се чувстват като у дома си и имат още една голяма причина да дадат всичко от себе си.