+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

110-57 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Силвия, Меглена и Искра за вдъхновението да градиш кариера в IT сектора

от Александра Хакимова, Юлвие Изет, Стелизара Борисова

На глобално ниво IT секторът е традиционно доминиран от мъже, но това не важи за аудиторията на DEV.BG Job Board – от началото на годината, над 49% от посетителите ни са били жени. Може би ще се изненадате (или пък не) да чуете, че България е изключение от правилото, когато става въпрос за присъствието на жени в сектора в сравнение с други европейски държави.

За да разкаже част от вдъхновяващите истории на професионалисти в бранша, The Recursive в партньорство с DEV.BG се свърза с три дами, които са софтуерни инженери в IT компании, създадени в България.

Разговаряхме с IT специалисти от компаниите LeanPlum, OfficeRnD и LimeChain, за да разберем какво ги е привлякло към света на технологиите, какво ги е вдъхновило да се развиват в този бранш и какви са плановете им за бъдещия им кариерен път.

Запознайте се със:

Силвия Бакалова
Силвия Бакалова – Софтуерен инженер в Leanplum:

Родена съм в София, завърших Софийския университет, специалност Инженерна физика. Защитила съм докторантура по физика в БАН, Институт по физика на твърдото тяло. Работила съм 3 години в университета Бристол, Англия. След като се завърнах в България, работих няколко години за американски стартъп, занимавайки се с Machine Learning. За кратко бях част от екипа на Кънекто – български стартъп за разработка на чатботове с изкуствен интелект. След като Кънекто беше купено от Leanplum се присъединих към екипа тук като Data scientist. В момента Leanplum стана част от още по-голяма организация – Clevertap. Имам две деца, обичам планините и да бъда сред природата.

Искра Лумбева
Искра Лумбева – Софтуерен инженер в OfficeRnD:

Казвам се Искра, на 27 години съм и от 4 години работя като full stack дивелъпър в OfficeRnD. Имам техническо образование, частично свързано с IT, но любопитството е това, което ме доведе тук.

Меглена Луканова
Меглена Луканова, Team Lead в LimeChain:

Родена и израснала съм в София. Завърших най-страхотното училище – Софийската гимназия по математика. Занимавам се с технологични проблеми от 2011. В момента съм Team Lead в Limechain.

Какво Ви вдъхнови да правите кариера в IT сферата? Лична амбиция ли беше или имаше някой, на когото се възхищавахте, и който Ви мотивираше?

Силвия Бакалова, Leanplum: Първоначалната ми идея не беше да работя в областта на компютърните науки. Имам докторска степен по физика и известно време работих като изследовател в Обединеното кралство. Разбира се, използвах компютри и програмиране за симулации и автоматизация по време на моето изследване, но в един момент областта на машинното обучение грабна вниманието ми и ме вдъхнови да започна да уча за ML алгоритмите и техните приложения. Мотивацията ми да работя в областта на IT са милионите оптимизации, които човек може да направи с количеството данни, с което разполагаме в днешно време.

Искра Лумбева, OfficeRnD: По време на обучението ми в университета съм взимала някои курсове по програмиране и винаги съм се интересувала от материята. Но не бях убедена, че това е работата, с която искам да се занимавам. Затова реших да се запиша в Телерик Академия, за да изследвам темата в по-голяма дълбочина. Там срещнах наистина готини хора и разбрах, че това е средата, в която искам да прекарвам времето си, заобиколена от умни хора, които искат да се развиват и са жадни да научават нови неща всеки ден.

Меглена Луканова, LimeChain: Започнах да уча програмиране в 8-и клас като част от стандартната програма в моето училище. Първата година го мразех! Никога не съм искалa да бъда в този клас и нямах търпение да свърши. Дори фактът, че си счупих дясната ръка, не ме измъкна от ситуацията за достатъчно дълъг период от време. 2 години по-късно една млада дама дойде и започна да ни преподава алгоритми. На следващата година друга ни показа как да създаваме прости уеб страници. И двете ме вдъхновиха и направиха от програмирането нещо, с което искам да се занимавам и в което да инвестирам времето си. По онова време нямаше толкова много момичета, които искаха да бъдат софтуерни инженери, така че това, че две дами ми преподават с такава страст, ме накара да повярвам, че аз също мога да се справя.

Да имаш добър ментор/учител, който може да ти покаже как нещо, което повечето ти приятели смятат за скучно, може да бъде наистина интересно, ако вложиш въображение в него, е наистина ценно в ранна възраст и може да промени живота ти.

Кои според Вас са ключовите предпоставки, за да се развиваш успешно като софтуерен инженер?

Силвия Бакалова, Leanplum: Преди се смяташе, че съществена черта на софтуерните инженери е да бъдат по-технически ориентирани и да им харесва да решават предизвикателни проблеми. Но в днешно време​​​​ IT секторът се развива непрекъснато и хора с различен опит и интереси се присъединяват към общността. Това допринася за разнообразието от таланти и отваря нови възможности за развитие и иновации. Все пак има една характерна черта на софтуерните инженери – и това е желанието им да оказват положително въздействие и да допринасят със своите умения и знания.

Искра Лумбева, OfficeRnD: Мисля, че постоянството и последователните усилия са ключови. Не мисля, че талантът играе някаква роля тук, просто трябва да си там, да си вършиш работата и да се учиш всеки ден, разчитайки на своя интегритет, а не на мотивацията, която може да идва и да си отива. Също така трябва да си готов да предизвикаш себе си – винаги да се опитваш да се стремиш към нещата, които не знаеш, към задачите, които изглеждат трудни. Те са това, което ще ти помогне да израснеш.

Меглена Луканова, LimeChain: Трябва постоянно да се опитваш да подобряваш себе си, проекта си и екипа. Трябва да си любопитен и винаги да търсиш нови предизвикателства. Трябва да поддържаш мотивацията си. Да се забавляваш в целия процес също е нещо, което не бива да се забравя!

Как разпознавате добрата бизнес култура в дадена компания? Можете ли да посочите добрите практики на компанията, в която работите, чрез които тя вдъхновява или предоставя възможности за развитие на новите попълнения в екипа?

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …

Силвия Бакалова, Leanplum: За мен, както и за много други хора, е важно да работя в безопасна и подкрепяща среда. Това е включено в ценностите и политиките на нашата компания. Опитваме се да подкрепяме всеки, като изразяваме благодарност към общността, като организираме събития, семинари и благотворителни дейности. Имаме и стажантска програма, която се надявам да продължи да помага на младите програмисти да се квалифицират и да разпространяват на свой ред добри ценности в общността.

Искра Лумбева, OfficeRnD: OfficeRnD има история в това да наема младши програмисти и да им помага да развиват уменията си в сферата на технологиите. Аз съм пример за това. Всеки нов член на екипа работи с ментор в началото, но и всички останали хора в екипа също участват във въвеждането с напътствия и съвети. Сътрудничеството е важна част от нашата работа и се опитваме да решаваме проблемите заедно.

Меглена Луканова, LimeChain: За мен лично разнообразната и включваща работна среда е нещо, което виждам всекидневно. В LimeChain всички работим заедно, за да осигурим добра среда за всеки, независимо каква длъжност заема в момента, от какъв пол е, как изглежда или каква е неговата националност. Всичко започва от това как се чувстват хората в екипа си, как се чувстват в компанията и как са приемани, ако се сблъскват с работни или лични предизвикателства. Това, че сме разнообразен екип ни прави отворени за нови идеи, които ни водят до успехи в нашия сектор.

Инвестирайки в нови таланти и разширявайки кръгозора им, поставяйки ги пред нови предизвикателства в света на програмирането, е начинът да създаваш добри софтуерни инженери.

В LimeChain имаме различни инициативи:

  • Платени стажове за хора, които тепърва се захващат с програмиране с включени обучения и директна интеграция в екипи;
  • Lime Academy, която спонсорира талантливи студенти, така че те да започнат да се развиват в блокчейн сферата преди всички останали, безплатно;
  • Менторството е част от всекидневната ни работа в офиса – екипите споделят своите предизвикателства и успехи в цялата компания и обменят практики с колеги, изправени пред подобни проблеми.

Кое е най-голямото Ви постижение на работното място досега? Можете ли да ни разкажете за проект, с който се гордеете? Какво Ви затрудни и какво решение приложихте за разрешаването му?

Силвия Бакалова, Leanplum: Имам късмета да работя с много интелигентни колеги и неизбежно се сблъскваме с предизвикателства, предвид количествата данни, които обработваме. Това, с което най-много се гордея, са проектите, в които се опитваме да намерим нови модели за обработка на данни. Тези проекти включват много проучвания, обработка, моделиране и визуализация. Накрая ги публикуваме като научни доклади или ги предоставяме като информация на клиентите, която да им дава поле за действие.

Искра Лумбева, OfficeRnD: Това, което смятам за най-важно, е, че с течение на времето поех повече отговорности спрямо разработката на нашия продукт и в резултат, сега имам възможността да помагам на колегите си и да давам съвети относно изграждането на продукта. Работила съм върху много интересни неща, но най-голямото предизвикателство беше интегрирането на нашия продукт с външна система за анализ, за ​​да предложим на нашите клиенти задълбочени отчети. Влязохме в непознати води и имаше трудности, които не бяхме срещали преди. Получих шанса да работя върху изграждането на някои сложни модели за данни и това беше много различно от нещата, които бях правила преди.

Меглена Луканова, LimeChain: Най-трудното предизвикателство е това, с което все още не сте се сблъсквали 😉 Наистина се гордея с екипа, който имам в момента и съвместната ни работа. Успяхме да стартираме цяла блокчейн мрежа това лято въпреки всички технически, инфраструктурни и други предизвикателства, които трябваше да преодолеем.

Смятате ли да се занимаване със софтуерно инженерство, докато се пенсионирате? Обмисляте ли да смените професията си в близко бъдеще или да започнете работа по страничен проект? В кои сфери бихте искали да се развивате в бъдеще?

Силвия Бакалова, Leanplum: Мисля, че ще продължа да работя в IT индустрията, докато все още имам принос към нея. За софтуерните инженери е изкушаващо да се насочат към друга област, но тогава най-вероятно програмистът няма да използва изцяло натрупаните умения и опит, така че считам това за загуба на време и ресурси. Имам много други интереси, като например квантовите компютри и климатичните промени, но се опитвам да се фокусирам върху работата, към която мога да допринеса най-много за момента и за близко бъдеще.

Искра Лумбева, OfficeRnD: Нашата сфера е много динамична и кой знае какви професии ще има, докато дойде времето да се пенсионирам. Нямам такъв дългосрочен план за кариерата си, само времето ще покаже.

Меглена Луканова, LimeChain: Винаги се интересувам от това да разширявам познанията и уменията си в някоя сфера. Обичам да приемам нови предизвикателства, така че на този етап не се ограничавам само до това, което знам и което правя добре в момента. Ето защо миналата година приех предизвикателството и станах блокчейн програмист. Тази област се разширява с всеки изминал ден и нови проблеми за решаване чакат зад ъгъла.

Какъв съвет бихте дали на младите хора, които обмислят да започнат кариера в IT? Има ли нещо, което бихте казали на 18-годишното си аз?

Силвия Бакалова, Leanplum: Едно от нещата, с които хората се затрудняват, е управлението на времето си. Често се налага да се справяме с много задачи едновременно. Затова бих се посъветвала да се обърне повече внимание на добрата приоритизация, за да е по-ефективна работата и за да можеш да поддържаш и добър фокус в личния си живот. Обикновено работата в IT индустрията е много интересна и има много технологии за изследване, но по-често да поддържаш нещата възможно най-прости е най-доброто решение.

Искра Лумбева, OfficeRnD: Не се обезсърчавай от скучните неща, през които трябва да минеш в началото на кариерата си. След това става наистина интересно, просто трябва да продължиш и да си търпелив, за да стигнеш до там.

Меглена Луканова, LimeChain: Не се предавай! Всеки ден може да се сблъскаш с нови предизвикателства, които могат да те обезсърчат и да те накарат да поставиш под въпрос решенията си досега, но бъди търпелив/а и нещата ще започнат да се случват. Това ще те направи по-добър/добра не само в работата, но и във всеки аспект от живота.


*Тази статия е част от съвместен проект между DEV.BG (Job Board за IT общността) и англоезичната медия за технологии и иновации от Югоизточна Европа The Recursivе.