+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

115+60 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Как Mac компютрите се превърнаха в най-добрия AI инструмент

© Текстът е предоставен от iStyle

Докато по-голямата част от света все още трудно възприема навлизането на изкуствения интелект, вече е ясно, че това не е бъдещето, а настоящето. Така започваме разговора с Иглика Александрова, B2B Key Account manager в iSTYLE България. Тя ни разказва за новостите в AI технологиите, представени от Apple на традиционната им конференция за разработчици (WWDC24) на 10 юни.

С последните нововъведения Apple и техните хардуерни и софтуерни продукти се налагат като лидер в сферата на изкуствения интелект. Светкавичното развитие в сектора изисква надеждни и ефективни инструменти за работа и Mac компютрите вече се отличават с незаменими AI функционалности.  

Налице са няколко основни предимства, с които Apple и техните операционни системи променят работната среда за IT специалистите.

  1. Перфектна синхронизация между софтуер и хардуер 
Иглика Александрова, B2B Key account manager

„Повечето от нас са чели за неограничените възможности на изкуствения интелект единствено в книгите на Айзък Азимов. Тогава ни изглеждаше като далечен мираж – плод на авторската фантазия. Фактът, че вече е реалност и имаме възможността да улесняваме работата и всекидневието си чрез AI функционалности, е благодарение на неуморните усилия на хиляди IT експерти от целия свят. Виждаме колко голям фокус са отделили и Apple на развитието на тези технологии в продуктите си“, споделя Иглика.

Компанията е известна с недостижимата симбиоза между хардуерните устройства и операционните им системи, особено с навлизането на Apple silicon (от M1 до M3 Pro и M3 Max чиповете). Още в предпроизводствената си фаза Mac компютрите са оптимизирани за максимална ефективност. С интегрирането на CPU, GPU и Neural Engine в самия чип се осигурява стабилна база за разработка и експериментиране със сложни AI модели. А macOS системата е базирана на Unix и предпочитана заради своята гъвкавост.

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …
  1. От девелъпъри за девелъпъри 

Mac компютрите разполагат с набор от вградени инструменти за разработка. Операционната система macOS включва интегрираната среда на Apple – Xcode, която поддържа различни езици като Python, Swift и C++. „През последните три години постоянно получаваме обратна връзка от разработчици в партньорски компании, които споделят колко е лесна работата с Python в различните версии на macOS“, разказва Иглика.

Жизненоважни инструменти като Jupyter Notebooks и библиотеки като TensorFlow и PyTorch могат да бъдат инсталирани и използвани без излишни усилия, а Apple осигурява и ценен съпорт за оптимална работна среда. Фреймуъркът Metal в macOS позволява директно да се впрегне силата на графичния процесор за сложни задачи свързани с AI. Metal е оптимизиран за високопроизводителни и бързи изчисления и е перфектен за процеси по обучаване на изкуствен интелект (machine learning workflows).

Девелъпърите могат да се възползват и от Metal Performance Shaders (MPS), за да ускорят още повече изчисленията на изкуствените невронни мрежи. Отличават се и дизайнът и качеството на Apple продуктите – Retina дисплеите от висок клас осезаемо помагат да се намали умората в очите след дълги часове работа. За AI разработчиците и анализаторите на данни е изключително важно да имат на разположение екрани с кристална яснота и прецизност, затова Mac е лесен избор.

Explore more

Виж
Spark обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
IBM DOORS обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Verilog обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
PixiJS обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
  1. Apple Intelligence: новият AI стандарт

Може да ви се струва, че изкуственият интелект и Apple нямат много допирни точки освен Siri – софтуерния асистент, представен преди 13 години. Но в последно време Apple усилено са работили по AI направлението и на 10 юни разказаха за няколко нови функционалности, които, изглежда, ще наложат нови стандарти в индустрията. 

На първо място е Apple Intelligence – персонална интелигентна система, която поставя мощни генеративни модели в основата на личните устройства като iPhone, iPad и Mac. Тя се основава на личната информация и контекст на потребителя, за да даде възможно най-полезното и подходящо решение. Дълбоко интегрирана в новите операционни системи iOS 18, iPadOS 18 и macOS Sequoia и във всички вградени приложения, тя е хитро замислена като локален генеративен модел – извличането на информация и изчисленията се случват на самото устройство, свързват се със семантичния му индекс и, съответно, личната информация остава неприкосновена. 

С новия Apple Intelligence Siri става още по-естествена, с много подобрения, свързани с езиковите модели и гласовите команди. Ако досега Siri е можела да ви попита дали да създаде напомняне за предстоящ полет, то с Apple Intelligence вече ще успява да изгради план за придвижване чрез Maps до дестинацията ви от летището, както и да предложи варианти за съобщение или имейл до колегите, с които имате среща след пристигането, в случай, че полетът закъснява. 

С множеството възможности за генериране на текстове, изображения чрез Image Playground, новите Genmoji, транскрипция на разговори и други удобни функционалности, Apple Intelligence прави силна заявка за промяна на AI средата. В новите операционни системи ще има интеграция и с ChatGPT от OpenAI, което значително улеснява работата, без да е необходимо прехвърляне между приложения. 

Mac компютрите са емблематични от десетилетия в професионални сфери като графичен дизайн, аудио и видео обработка и разработка на приложения и front-end и UI/UX проекти. Сега към тях се присъединява и разработването на технологии и приложения с изкуствен интелект. Новите функционалности ще стартират първо в САЩ, а след това и в Европа. 

„Предстои да разберем кога Apple Intelligence ще стане достъпна и за нашия регион, но тези от вас, които работят по свързани проекти, може да имат възможността да се докоснат до нововъведенията и по-рано. Нямам търпение да чуя отзивите от първите експериментатори“, завършва Иглика. Едно е сигурно – предстои интересен и динамичен период в развитието на AI технологиите.