+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

98-47 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Пазарът на труда в IT сектора: Защо да работим с агенция за подбор?

© Текстът е предоставен от HRS Bulgaria

Таня Петрова е Technical Recruitment Manager, като повече от 5 години е част от екипа на HRS Bulgaria. Благодарение на богатата си експертиза в сектора и дългогодишната си работа с локални и международни компании, тя е помогнала на стотици специалисти да намерят нова кариерна посока. В интервю с DEV.BG, днес тя коментира състоянието на IT пазара на труда у нас.

Какво се случи на пазара на труда в IT сектора през 2023-та година? Как би го описала?
Таня Петрова, Technical Recruitment Manager

Ако трябва да избера една дума, това е динамика. Изминалата 2023 г. донесе много и важни промени в пазара на труда в IT сектора. Изкуственият интелект повлия на автоматизирането и оптимизирането на много процеси. Войните в световен мащаб оказаха своето влияние също. Част от софтуерните компании предприеха съкращения на цели екипи, някои закриха дейност в България. Това доведе до нов феномен в активността на софтуерните специалисти. За пръв път от години насам има по-голямо предлагане на кадри, отколкото търсене. Много компании избраха да останат в състояние на retention, докато други продължиха да се разширяват, но много плавно. Наблюдавахме също навлизане и на нови играчи на пазара.

Какви са нагласите и очакванията през 2024-та?

Охлаждането в технологичната индустрия, а и в глобалната икономика като цяло, ще продължи и през 2024-та година. Прогнозира се запазване на стабилността в IT сектора, но и по-бавен темп на растеж. Дигитализацията ще продължи да има ключова роля в развитието на IT сектора. Основният фокус ще се запази към автоматизиране на процеси и операции, запазване на добрите кадри и развиване на нови услуги, включващи все повече използването на изкуствен интелект.

Как се промениха тенденциите в модела на работа?

Там има значителни промени също. Отшумяването на Ковид доведе до обрат в работните модели и той е осезаем през последната година. Нараства броят на компаниите, които се върнаха и ще продължат да се връщат в офиса. Навлизащите компании също са ориентирани към наемане на офиси и познаване на служителите си, изграждане на ангажираност и принадлежност към ценностите на фирмата. Най-масовият модел на работа в момента е хибриден, с тенденция за повече дни работа от офис. Fully Remote политиката вече е по-скоро изключение от правилото.

Има ли промяна в нивата на заплащане в IT сектора?

Със сигурност това е сред негативните последствия от свиването на IT пазара. Вследствие на големия брой съкращения в глобален мащаб, които се отразиха и на местно ниво, има промяна както в предлагането на финансови възнаграждения от страна на компаниите, така и в очакванията на кандидатите. Не говорим за нещо твърде драстично, но все пак се усеща поне 10% спад. Нарастването на броя свободни IT специалисти даде по-голяма възможност за избор на работодателите и по-малко поле за преговори откъм финансово заплащане за кандидатите.

Explore more

Виж
RabbitMQ обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Visualforce обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
SIEM обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Snowflake обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Какви са предимства за работодателите и кандидатите да се обърнат към агенция като вашата? Как HRS Bulgaria може да им помогне да намерят подходящи работни места и да се адаптират към промените в пазара на труда?

В HRS, нашата мисия е да свързваме талантите и бизнеса. За толкова години опит в индустрията, имаме изключително богата база от контакти. Това, на което държим най-много, е да поддържаме дългосрочно добри отношения с много и добри специалисти. Да, в момента има известен брой освободени специалисти, но голяма част от тях не са на необходимото ниво. Когато една компания има нужда от бързо, качествено намиране на подходящи кадри, ние можем да съдействаме в кратък срок. Подхождаме индивидуално към всеки партньор. Не просто, за да им намерим хора, а да ги консултираме за пазара и тенденциите. Факт е, че бизнесът в момента е труден. Но ние успяваме да намерим вариант и решение във всяка ситуация. Това спестява време и усилия на нашите партньори, дава им сигурност и спокойствие, че са направили правилния избор.