+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

72-54 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Как IT индустрията променя България към по-добро

IT индустрията несъмнено е сред най-развитите и високоплатени сектори в България, а търсенето на нови кадри в нея нараства все повече, както забелязваме и в Job Board-а на DEV.BG. Няма да е преувеличение да кажем, че IT компаниите в страната са конкурентни на световно ниво – както като работодатели, така и като качество на услугите, които предлагат. Всички тези фактори провокират част от обществото да смята, че хората в IT индустрията живеят в „ розов балон”, отделен от реалността, в която България все още е последна по доходи и първа по корупция в Европейския съюз.

Но дали това е точно така? Голямата конкурентоспособност на родната IT индустрия всъщност създава една критична маса от способни хора с добри доходи, които имат знания и експертиза на световно ниво. „Активната част от тази група са хората, които ще променят обществото. И това вече се случва”, казва основателят на DEV.BG Светослав Димов в интервю за подкаста на The Recursive. Тази позитивна промяна се забелязва най-вече в две важни направления, смята той: образование и предприемачество.

Ако проследим историята на IT индустрията през последните години ще открием няколко ярки примера и в двете направления:

Образование и предприемачество

Софтуерните компании често са щедри дарители на каузи, свързани с образованието. По-рано този месец американската софтуерна фирма VMware обяви, че ще направи дарение от 1.5 млн. долара на INSAIT – новия българския технологичен институт, който цели да разгърне потенциала на Източна Европа като световна дестинация за изследвания в областта на компютърните науки и изкуствения интелект.

Основателите на технологичния гигант SiteGround Иво Ценов и Тенко Николов също отдавна са известни с факта, че даряват на социални каузи. По-рано този месец те обявиха, че в рамките на три години ще даряват по 100,000 лева на година на Фондация “Заедно в час”. Фокусът на инвестираната подкрепа ще бъде върху обучението и развитието на учители, директори и училищни екипи от цялата страна и индивидуалния прогрес на всеки ученик.

Създателите на SiteGround неотдавна решиха да основат и собствена фондация, която ще управлява над 100 милиона лева и ще се фокусира върху проблемите в сферите на образованието, здравето и спорта.

“Искаме да видим нашите общности и децата на България с равни възможности за образование и добър живот, защото знанията, професионалното и личностното развитие заедно със спорта и здравето, са основополагащи за по-добро бъдеще. Планираме чрез фондацията да надградим и превърнем този модел в устойчива практика в България, към която вярваме, че ще се присъединят и други бизнеси”, споделя Иво в интервю за DEV.BG.

Друг пример за IT предприемачи, посветили се на каузата на образованието, са основателите на Телерик Светозар Георгиев, Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Христо Косев. През 2014 година те продават компанията си на американския гигант Progress на цена, която Wall Street Journal определя на 263 милиона долара. И до днес това остава най-голямата софтуерна сделка в историята на България. И макар сумата да е достатъчна на основателите да си вземат заслужена почивка, те избират да продължат да развиват своята Телерик академия, която включва Alpha академията с курсове по програмиране, Upskill академията, която предлага курсове за допълнителна квалификация, както и Училищната академия, която е най-мащабната безплатна IT инициатива за ученици в България. От 2010 досега, тази национална образователна програма е обучила безплатно над 17,000 ученика от 1 до 12 клас за професиите на дигиталното бъдеще, подготвяйки ги за успешна кариера на ценни специалисти и активни членове на обществото.

Основателите на Телерик създават и инкубатора Campus X: технологична екосистема, която събира на едно място иновативни стартиращи компании, инвеститори и предприемачи.

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …

Именно на територията на Campus X се заражда fintech компанията Payhawk, която по-рано тази година се превърна и в първия еднорог на България. Компанията, основана през 2018 година от Христо Борисов и Бойко Караджов, работи на пазарите на 27 държави, като по–рано този месец отвори офис и в Ню Йорк. Само през последната година Payhawk отбелязва ръст на приходите от 524 процента и 250 процента увеличение на служителите си.

Самият съосновател и CEO на компанията Христо Борисов започва кариерата си в Progress, където работи заедно с основателите на Телерик. Борисов е и един от хората, които стоят зад създаването на “Гражданите” – мобилно приложение, което позволява на потребителите да сигнализират за нередности в града си.

Ежедневните добрини

Разбира се, освен големите инвестиции е важно да споменем и ежедневните примери за добротворчество. Много от IT компаниите в България редовно участват в доброволчески инициативи и дарителски каузи. В софтуерната компания BRIGHT например имат собствен „ Благотворителен комитет” председателстван на ротационен принцип от самите служители на компанията. Целта на комитета е да влияе благотворно на средата чрез инициативи от различно естество – от почистване на природата и дарения на книги, до оказване на подкрепа за детски болнични отделения и социални домове. BRIGHT е и дългогодишен партньор на Телерик академията.

Софтуерната фирма Musala Soft пък има вътрешнофирмен фонд „Добро дело”, чрез който компанията предоставя технологични или други продуктови дарения на неправителствени организации, фондации, домове и институции. Средствата по този фонд се набират чрез благотворителни спортни турнири, в които участват служителите на компанията.

В началото на ковид пандемията софтуерната компания Chaos пък дари 200 000 лв. за животоспасяваща болнична техника и консумативи. А служителите на Chaos се включиха към акцията със собствена дарителска кампания.

Изводите

Ако се вгледаме в горните примери със сигурност ще ни направи впечатление, че каузите за качествено образование и за развитието на предприемаческия дух са неизменно свързани и синергията между двете е това, което движи българското общество напред. Освен големите инвестиции в тези каузи обаче, редовните фирмени доброволчески инициативи играят важна роля в това да окажат непосредствена подкрепа на най-нуждаещите се и да допринесат за развитието на едно по-сплотено гражданско общество. А като част от една от най-развитите и успешни индустрии в страната, професионалистите в IT сектора разбират своята отговорност да допринесат за промяната към по-добро.

В нашия Job Board можеш да откриеш обяви за работа и да научиш повече за различните IT компании, както и да прочетеш за техните фирмени ценности, благотворителни дейности и екипни инициативи.