+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

115+60 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

„Характерно за нас, QA-ите, е че не се вписваме в рамки” – Камен Янков, QA Team Lead

Камен Янков има 10+ години опит в ИТ сектора и 8 + години в QA отдела на SEEBURGER. Вече повече от 6 години заема позицията QA Team Lead и развива екип с до 18 QA специалисти. Камен е и вътрешен QA Trainer, съосновател и участник в процеса на автоматизация в SEEBURGER.  В следващите няколко абзаца Камен разказва какво е вълнуващото и предизвикателното в професията Quality Assurance:
Обичаш да работиш с технологии, какво е интересното за теб в тестването на софтуер?
Интересното при технологиите е, че непрекъснато се развиват и се появяват нови такива, което води до динамика и в самите софтуерни продукти. Това от своя страна налага придобиването на нови знания и умения, за да може да достигнем до крайната си цел, която е един добър и качествен софтуерен продукт. Непрекъснатата динамика и промените, които се случват, правят работата ми интригуваща и предизвикателна. Друг аспект е и фактът, че обичам да търся начин да „счупя“ даден софтуер.
Кой е най-интересният проект, по който си работил и какви бяха основните предизвикателства, с които се сблъскахте? Как ги разрешихте?
Не са един или два интересните проекти, по които съм работил. Основните предизвикателства са били свързани с нови или непознати технологии и процеси. Разрешихме ги, като се запознахме с технологиите и асимилирахме процесите.

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …

Ти си Team Lead. Каква е твоята формула за изграждането на успешен екип?
В случая интересното е, че става дума не просто за екип, а „QA“ екип. Характерно за нас, QA-ите, е че не се вписваме в рамки, в каквито би се вписал един Dev екип, например. Обикновено QA екипите са едни от най-веселите екипи. Екстровертността определено ни помага да общуваме и работим добре едни с други.
За себе си не бих казал, че има формула или рецепта за приготвянето на успешен екип. Изграждането на екипа е важен момент за целия екип и всеки взима участие в това начинание. За да постигнем добра атмосфера в екипа, са важни доверието, споделянето на работен опит, прозрачността и може би на последно място, но не и по важност, е споделянето на известно количество сок от малц и хмел или друго.
Знаем, че обичаш да играеш Шах. Има ли компетенции, придобити от играта, които прилагаш в работата си? Какви са те?
Част от играта на Шах е предвиждането и изграждането на стратегия за „N“ хода напред. На база опита си в разработката и развитието на софтуерни продукти бих могъл да потвърдя, че подобни умения са определено само от полза.
Стани част по потребителската група Software Quality Assurance. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.
Визия: Личен архив
Прочети още:
Какво означава една система да е „reactive“? Основна концепция на Reactive programming
6 от най-популярните Machine Learning алгоритми – приложения и възможности