+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

77+31 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Айсте Станионите – “Women in Tech” в Genius Sports

*Текстът е предоставен от Genius Sports

В Genius Sports, ние сме на път да подобрим наемането, представителството и участието на жените не само в нашите технически и технологични екипи, но и в нашата дейност като цяло. Ние се стремим да изградим по-всеобхватна и балансирана среда.

За да открием и научим повече за инициативите, които предприемаме, разговаряхме с една от нашите технически ръководители и поддръжници на “Diversity & Inclusion” (“D&I”) Айсте Станионите – която наскоро бе повишена до позиция Head of Sports Data Engineering.

Айсте, можете ли да ни разкажете защо се интересувате от Diversity & Inclusion и полово равенство в Genius Sports?

Мисля, че все още има много работа за вършене, за да превърнем света в едно по-дружелюбно, по-приветливо, по-интегриращо и по-гостоприемно място, където всеки човек – без значение от неговите произход, минало, среда, раса или пол – се чувства добре дошъл и способен да се развива и преуспява. Силно вярвам, че човек трябва да бъде част от промяната, която иска да види и това е, което ме мотивира да участвам в Diversity & Inclusion инициативи в Genius Sports.

Преди няколко дни попаднах на едно проучване, според което хората имат по-силно желание да участват в нещо, ако чувстват, че хора „като тях“ ще бъдат представени. Например, най-вероятно повече жени ще се запишат за участие в конференция, ако видят, че други жени ще са лектори там. По същия начин, ако жени – кандидати за работа виждат жени, представени и изобразени в рекламните материали за подбор – а и се срещнат с тях през процеса по наемането – по-вероятно е да се чувстват спокойни, да им бъде приятно и с охота да кандидатстват и вероятно ще бъдат по-заинтересовани от това да работят за фирмата.

Моята теория е, че ако аз участвам активно в представянето на Genius Sports и в работата, която ние вършим тук, повече жени потенциално ще искат да чуят нашата история, да се присъединят към сектора и дори да станат част от нашата компания, което е нещо хубаво!

Как ще оцените Genius Sports що се отнася до Diversity & Inclusion към този момент?
Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …

Като цяло, Genius Sports е много разнообразна в културно отношение, защото ние сме глобална компания. Броят на страните, националностите и културите, представени при нас, е удивителен, но все още, някои от нашите представителства и някои от нашите технологични екипи са хомогенни. Въвеждането на повече разнообразие помага да се превъзмогнат и отхвърлят предубежденията и пристрастията, които естествено съществуват като резултат от подобна среда.

Ние силно вярваме, че наличието на повече разнообразие в нашите екипи ще доведе до нови перспективи за нас, така че не само да подобрим начина и стила си на работа, но също ще има положително въздействие върху продуктите ни. Увеличаването на женското присъствие в нашите технологични екипи – и във всички аспекти на нашия предмет на дейност – е главен и основен приоритет за нас.

Разбира се, все още се развиваме и усъвършенстваме, но е приятно да видиш, че имаме напредък. Например, през тази година, ние създадохме групата „Women in Tech“, която представлява неформална мрежа от служители, съставена както от мъже, така и от жени, които колективно са заинтересовани да помогнат на фирмата да привлече, задържи и развие женския талант във всички аспекти на предмета на дейност. Все още е в началото си, но за нас беше удоволствие да се учим от гостуващи лектори (други жени, работещи в технологичния сектор) и да споделим нашите различни истории за кариерно развитие досега.

В какъв вид инициативи Вие лично участвате, за да помогнете да се увеличи дялът на жените в сферата на технологиите?

Преди да се преместя в България, като част промяната в моята позиция, бях базирана в Литва. Там работех усърдно в продължение на много години с организацията „Women Go Tech“ (WGT). Genius Sports бе техен активен партньор и спонсор на една от техните ежегодни програми, помагаща на жените да израстват в своята кариера в IT сферата. Моето участие включваше да насърчавам, обучавам и помагам на участниците, да организирам събития в нашите офиси и да изнасям лекции на различни теми, свързани с това да работиш в технологичния сектор.

В личен план, помогнах на WGT в тяхната инициатива за привличане и наемане на повече жени в бранша. Откакто съм базирана в нашия софийски офис, аз търся подобни организации и програми, с които можем да си партнираме – както и активно участвам в нашата Women in Tech група.

Наистина съм ентусиазирана да бъда част от промяната, която искам да видя. Като ръководител, чувствам, че разказвайки моята история и споделяйки моите преживявания, ще помогна да се увеличи увереността и смелостта и на другите жени, които или вече работят в технологичния сектор, или са заинтересовани от това да се присъединят към него. Призовавам и другите жени в сектора да бъдат смели и да споделят техните истории. Колкото повече са жените, които могат и желаят да го направят, толкова по-вероятно е ние да привлечем повече жени в нашите компании, а и естествено, така нашите екипи ще станат по-разнообразни, което ще бъде полезно за всеки.

За да научите повече за Genius Sports, за тяхната култура, ценности, и за отворените в момента технически позиции, разгледайте профила на компанията в Job Board-a на DEV.BG.