+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

112-40 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Ина Стефанова от Fourth за смелостта да опиташ (пътешествието от QA до Product Owner)

*Текстът е предоставен от Fourth

Ина Стефанова е дългогодишен и изключително успешен член на екипа на Fourth. През 2017г. тя започва QA кариерата си във Fourth България, има радостта да посрещне първородното си дете и година и половина след връщането си става Product Owner за екипа, в който работи. За комплексните услуги в ресторантьорската индустрия, верните колеги и приятели, смелостта да опиташ и неспирната мотивация да се предизвикваш, разказва самата тя.

Как започна пътят ти в IT сферата?
Ина Стефанова, Product Owner

Започнах професионалния си път от агенция за маркетингови проучвания и още с писането на скриптовете там разбрах, че програмирането е моят път. Това ме доведе до QA курс, където интересът ми само растеше. Едва стартирала в областта, с опит около година, през 2017г. се присъединих към Fourth. Тогава изграждахме технологичния хъб в София. Беше вълнуващо време на учене и ентусиазъм. Започнахме от нулата тестовия проект за Inventory – система за управление на вериги от ресторанти и изградихме голям пакет от тестове, които да гарантират качеството с помощта на хора, които се превърнаха в мои ментори в QA областта. Помагах за подготовката на тестовите сценарии, ползвахме entity framework за данните, пишехме API и UI тестове.

Програмистите бяха винаги на разположение и до нас, а с някои от тях работя до ден днешен. Научих се на истинска екипна работа, а някои от отношенията през годините прераснаха до незаменимо приятелство.

През 2020 година излязох за над година от работния процес. Причината бе най-хубавата – отпуск по майчинство. Това беше важно за мен време и когато се върнах, бях заредена с нови сили и мотивация да работя и да се развивам.

Какво се промени за теб след връщането ти?

Започнах работа в проекта Macromatix поради нуждата от опитен QA точно там. Macromatix е всеобхватен продукт, който съдържа функционалностите, необходими за quick-service (или fast food) ресторантите. Чрез Macromatix се правят проверки на инвентара, прецизни прогнози, базирани на исторически данни и предстоящи събития, дигитализирани планове за изпълнение на продукцията, списъци със задачи за служителите и репортинг в реално време. Код базата е несравнима с останалите продукти по мащаб.

Бизнесът ми е интересен, защото чрез системата може да “минеш” през склада, кухнята, офиса на мениджъра, да видиш прогнози, усъвършенствани с machine learning. Има разнообразни интеграции и винаги учиш нещо ново. Чест за нас е, че големи имена като McDonalds, KFC, Starbucks ни гласуват доверие и ние всекидневно го оправдаваме.

Предизвикателство, с което се сблъскахме, беше липсата на автоматизация и нуждата от значителен рефакторинг. В трудните моменти имаше нужда да си припомняме дългосрочната цел – автоматизацията не е лесен процес, но поглеждайки в перспектива, тя ще спести време и усилия на всички. Добрата организация на работата е задължителна с големия екип от около 30 души, разпределени в подекипи в две локации – България и Южна Африка. Пътуването ни до Южна Африка помогна двете много различни култури да се опознаят, съчетахме работата със сплотяването на екипа и изграждането на доверие между колегите.

Преобразихме изцяло съществуващия проект. Натрупахме идеи за създаване на различни видове тестове, не само функционални, но и такива, с които проверяваме производителност, интеграции с различните системи и други. Заложихме на създаването на тестови данни, възможността да оптимизираме сценариите си и да ги направим по-стабилни. Изградихме ежедневни изпълнения на smoke и regression тестове чрез Аzure pipelines. Това доведе до повишението ми в Senior QA, което почувствах като заслужена стъпка.

Как разбра, че следващата стъпка е да станеш Product Owner?
Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …

Все по-често ми се случваше да създавам features, stories, да пиша описания, да ги споделям на хората Започнах да се питам все повече накъде искам да поема кариерно, как се виждам в бъдеще. Дадох си сметка, че искам работата ми да е малко по-близо до бизнеса, но и да не губя техническия фокус. Още нямаше отворена позиция, но аз започвах да мисля в тази посока.

Не знаех достатъчно за ролята и реших, че най-сигурният ход е просто да попитам един опитен Product Owner в компанията. Колебаех се дали съм готова, но след разговора получих абсолютна увереност, че всичко може да се научи с достатъчната мотивация и желание. За мое щастие скоро след това се отвори позиция за PO, точно за Macromatix и така вече нямах съмнение кой е правилният ход. За предприемането на крачката да кандидатствам получих огромна подкрепа и от прекия ми ръководител.

Имаше ли притеснения относно промяната?

Да, имах опасения как ще бъда възприета от колегите си в новата си роля. Отговорността е различна, а PO стои “от другата страна”, до известна степен встрани от развойната дейност. Другото ми притеснение бе, че продуктът е внушителен. Дори това, че работих по него над година, не означаваше, че го познавам добре. Знаех, че ще трябва да взимам сериозни и понякога спешни решения.

Щастлива съм, че притесненията ми относно колегите се оказаха ненужни. Те ме приеха радушно в новата роля. Оказах се права за взимането на решения, но в същото време се научих да го правя по различен начин, повлияна от моя тогавашен ментор и опитен Product Owner в компанията. Днес работя и взимам уверено решения на базата на информацията, с която разполагам към момента. Ако утре имам нови данни, базирано на тях е възможно да взема друго, различно и отново правилно решение. “Попивам” такива съвети, защото са подплатени с ценен опит и прозрения, до които сама вероятно бих стигнала през повече проби и грешки.

Какво е важно за теб като PO във Fourth?

Истинско удовлетворение ми носи фактът, че продължавам да разчитам на колегите си – хора с дълбоко познание за бизнеса и с дългогодишен опит в компанията. Имах смелостта да опитам точно заради тези хора. Знам, че винаги можем да разчитаме един на друг, а когато имаш такива колеги зад гърба си, увереността идва сама и предизвикателствата винаги са решими.

От друга страна работя с Product Manager-a, който е наясно с бизнес перспективите и приоритетите. Моята роля до голяма степен се изразява в това да “превеждам” информацията от бизнес на технически език. Опитвам се да представям пълната картина на екипа, за да разбере, че е част от цялото. Установила съм, че личната ми мотивация се повишава многократно, когато виждам как моята работа допринася за общата, голяма цел. Вярвам, че много хора мислят по този начин и възприех за своя мисия колегите да разбират по-добре какви инициативи имаме. Ако се разглежда един feature самостоятелно, той често не представя бизнес идеята, а само парченце от нея. Понякога е полезно да се отдалечим от картината, за да я видим.

Аз гледам и двете перспективи – техническа и на PO. Важно ми е хората да се чувстват добре от това, което правят и да мислят, че е направено по правилния начин. Не “отхвърлям” работа. По-скоро бих забавила нещо, отколкото да избързам и да предадем посредствен продукт. Като един бивш QA, ако въобще има такъв, качеството за мен е от първостепенна важност и вярвам, че екипът ми също е най-щастлив да работи по този начин.

Концепцията за Power of 3, или иначе казано мениджър, Scrum Master и Product Owner, се грижи за всички аспекти на екипната работа. И въпреки, че всеки е концентриран повече в своята роля, същевременно успяваме да се синхронизираме и да си помагаме. По този начин следим къде можем да подобрим процесите и как да адресираме различни предизвикателства в екипа.

Благодарна съм на Fourth, че повярва в мен. Много е важно да се чувстваш добре и сигурен, когато правиш крачка в кариерата, която е извън комфортната ти зона. За мен Fourth е семейство. Културата и социалната ангажираност са също толкова важни, колкото и работните процеси. А във Fourth има и двете.

Когато погледна назад и видя колко много неща сме постигнали само за няколко години, съм сигурна, че бъдещето ще бъде вълнуващо. С навлизането на AI, Machine learning и други технически иновации, бизнесът променя своите нужди, а това крие необятни възможности. Нямам търпение!

Присъединете се към нас – https://jobs.lever.co/fourth?location=Sofia