+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

70-34 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Какво да очакваме от fintech сектора през 2023 г.? Говорят Klips, Devexperts, SmartIT, Taulia, VSG Bulgaria и Commerzbank Digital Technology Center

Миналата година беше много успешна за родния fintech сектор. Според годишния доклад на Българската финтех асоциация през 2021 г. има 135 регистрирани финтех компании, 115 от които с детайлно представяне в job board-а на DEV.BG. В индустрията са били заети над 8660 специалисти, средната брутна заплата е достигнала 3815 лв., а общите приходи на компаниите възлизат на 1.44 млрд. лв., или 21% ръст на годишна база. Но в каква посока ще се развива секторът през следващата година и ще предложи ли възможности за професионална реализация в контекста на финансовата криза? Някои от водещите играчи споделят своите прогнози и очертават основните тенденции, които да следим.

#1 Нуждата от финтех продукти няма да изчезне, а кризата ще засили търсенето им:
Златко Атанасов, Node.js Team Lead, Klips

„Инфлацията удря не само потребителската кошница със стоки от първа необходимост, но и повишените такси на банковите услуги и по-високите комисиони на утвърдени платформи за търговия. Ето защо новодошлите с по-прости, по-бързи и бюджетни решения са топло приветствани от крайните потребители,“ Златко Атанасов, Node.js Team Lead, Klips.

„Кризата увеличава количеството търгувани финансови инструменти. Много хора инвестират, за да се предпазят от инфлацията. Това води до повишени изисквания към трейдинг платформите, за да могат да приемат увеличения трафик,“ Виктор Андонов, CEO, Devexperts.

#2 Клиентът в центъра на продукта ще преминава през още по-детайлна оценка:

„Все по-голямо значение има клиентското изживяване и потребителят е поставен в центъра. Това е свързано и с решения за „зелена трансформация“, в която клиентите участват в различни екосистеми. От технологична гледна точка говорим за сигурен, облачно базиран и бързо доставян софтуер за бизнеса,“ Иванка Стоянова, ръководител отдел „API банкиране“, Commerzbank Digital Technology Center.

„Компаниите ще инвестират все повече в автоматични и интелигентни начини за оценяване на риска на своите клиенти с помощта на технологиите. В групата работим по разработки за интелигентно оценяване на риска на потребителите на небанкови финансови продукти на базата на data science,” Радостин Богданов, CTO, SmartIT.

#3 По-достъпни, по-мобилни и по-лесни за използване продукти:

„Ще се запази тенденцията за увеличение на потребителите на мобилни платформи, както и използването на API и Open Banking за интегриране на различни системи и приложения. Все по-голямо значение и приложение ще намира изкуственият интелект и анализът на големи данни, а едно от интересните предизвикателства ще е развитието на т. нар. RegTech – технологиите, чрез които ефективно да се отговори на регулаторните изисквания“ Даниел Петров, CEO, VSG Bulgaria.

„Финансовата криза изправи пред сериозни предизвикателства банковия сектор. Адаптираме бизнес стратегиите ни към постоянно променящи се външни фактори и потребностите на потребителите. Залагаме на дигитализиране на услугите ни, както и симплифициране на клиентското изживяване,“ Милена Попова, ръководител отдел „Софтуерни разработки кредитни услуги“, Commerzbank Digital Technology Center.

#4 Персонализирани и по-бързи кредитни и небанкови решения:
Радостин Богданов, CTO, SmartIT

„По време на криза много крайни потребители се нуждаят от банково кредитиране, но при избора откъде да изтеглят заем все по-голямо значение имат улеснените процедури, интуитивният интерфейс и бързината на отпускане на кредита. Клиентите имат нужда от модерен и функционален продукт, удобен за употреба на всяка платформа. Персонализирането също е от съществено значение, както и добавянето на специфични функционалности за конкретни клиенти,“ Даниел Петров, CEO, VSG Bulgaria.

„Съчетанието между финансова и политическа криза поставя индустрията пред сериозни предизвикателства. Потребностите на потребителите на небанкови продукти се изменят прогресивно и на преден план изпъква нуждата от това услугите да се случват все по-бързо. Клиентите имат необходимост от финансови средства и инструменти на момента и то по лесен и удобен за тях начин,“ Радостин Богданов, CTO, SmartIT.

#5 AI, VR и Big Data рамо до рамо с добрите стари технологии:
Виктор Андонов, CEO, Devexperts

„Търсим иновативни, актуални и адекватни технологии, с които да реализираме разработките си, за да имаме бързина, устойчивост и възможност за развитие. Стакът ни включва .Net Core, Web API, Rabbit MQ/EasyNetQ/MassTransit, Docker, Kubernetes, OAuth 2.0, ELK Stack, Grafana/InfluxDB, EF, MS SQL/Mongo DB, докато прегръщаме всички добри DevOps практики и се напасваме около тях,“ Радостин Богданов, CTO, SmartIT.

„Преди година въведохме в нашите платформи изкуствения интелект и добавената реалност. Усилено работим по внедряването на тези инициативи,“ Виктор Андонов, CEO, Devexperts.

#6 Търсенето на решения за ранни плащания ще расте:
Павел Иванов, Customer Marketing Manager, Taulia.

„Последиците от настоящите финансови сътресения могат да бъдат усетени от всички по света. Доставчиците съобщават за намаляване на плащанията, извършени навреме, докато забавените плащания са се увеличили значително през последната година. Това естествено води до нарастване на търсенето на решения за ранни плащания,“ Павел Иванов, Customer Marketing Manager, Taulia.

Маргарита Антонова, Director of Product Management, Taulia.

„Решенията ни са гъвкави както в благоприятна, така и в неблагоприятна финансова среда. Клиентите ни имат възможност да предлагат ранни плащания на своите доставчици, като същевременно укрепват собствената си парична позиция чрез финансиране на документите си по вземания,“ Маргарита Антонова, Director of Product Management, Taulia.

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …

#7 Ще се открият нови работни места:

„За малко повече от две години центърът в София се разрастна до над 400 човека. Очаква се да продължим да растем, допринасяйки все повече за дигитализацията на банката,“ Иванка Стоянова, ръководител отдел „API банкиране“, Commerzbank Digital Technology Center.

Боряна Иванова, Talent Acquisition Specialist, Taulia

„Тази година компанията ни беше придобита от SAP. Това отвори нови бизнес възможности и за да се възползваме от тях, ще продължим да разширяваме екипите си. През 2023 г. планираме да увеличим броя на IT специалистите, като същевременно ще следим динамичната икономическа среда и ще се адаптираме към нея,” Боряна Иванова, Talent Acquisition Specialist, Taulia.

„В Smart IT работят повече от 130 специалисти. Именно заради тях трябва да сме максимално честни и прозрачни за обстановката, в която работим, и обстоятелствата, които създава тя. Изправени сме пред редица изпитания, които налагат оптимизации в разходната част, търсене на повече ефективност и налагане на непопулярни мерки като замразяване на новите назначения. Въпреки това оставаме отворени за способните хора с изявени качества и креативност,“ Радостин Богданов, CTO, Smart IT.

„Планираме устойчив растеж и ще продължим да увеличаваме персонала си и през следващата година. Високата експертност е основен приоритет за нас, искаме да привлечем както опитни специалисти, така и да дадем шанс на млади таланти, които да се включат в стажантските ни програми,“ Даниел Петров, CEO, VSG Bulgaria.

„През изминалата година броят на нашите клиенти значително се увеличи и активно назначаваме нови служители, а тази година наехме още два етажа в сградата, в която се помещава офисът ни,“ Виктор Андонов, CEO, Devexperts.

#8 Успешните продукти ще се надграждат в контекста на институционални промени:
Милена Попова, Ръководител отдел „Софтуерни разработки кредитни услуги“, Commerzbank Digital Technology Center

„Платформата ни Comdirect не спира да расте и в момента обслужва повече от 2.7 милиона потребители, като стратегията за развитието ѝ е в синхрон с потребностите на клиентите от различните сегменти, така че да управляват своите трансакции по лесен и удобен начин, навсякъде и по всяко време,“ Милена Попова, ръководител отдел „Софтуерни разработки кредитни услуги“, Commerzbank Digital Technology Center.

„Неотдавнашният срив ще има траен ефект върху близкото бъдеще, но това е съвсем естествено. Същевременно сме свидетели и на глобална институционална промяна, която носи променящи се ветрове в дигиталната търговия. Регулаторите, правителствата, банките и компаниите за кредитни карти вече започват да се присъединят към възхода на крипто, тъй като е на ръба да се асимилира в паричния пазар,“ Златко Атанасов, Node.js Team Lead, Klips.

#9 Финтех и крипто иновациите ще продължат:
Иванка Стоянова, Ръководител отдел „API банкиране“, Commerzbank Digital Technology Center.

„Тъй като финансовата криза ще се разгръща и през 2023 г., търговията с дигитални валути най-вероятно ще остане в спад. Несигурните времена водят инвеститорите към алтернативи, запазващи богатството, а не към по-рискови. Въпреки че могат да получат по-малко медийно отразяване, крипто иновациите и финтех стартиращите фирми са тук, за да останат в дългосрочен план,“ Златко Атанасов, Node.js Team Lead, Klips.

„В своята 150-годишна история Commerzbank многократно е правила огромни промени. В момента банката преминава през един от най-мащабните процеси на трансформация, стъпвайки на огромните възможности, които предоставя дигитализацията, а това неминуемо означава и разработване на нови продукти,“ Иванка Стоянова, ръководител отдел „API банкиране“, Commerzbank Digital Technology Center.

#10 Платежоспособността и растящата конкуренция ще водят до нови продукти:
Даниел Петров, CEO, VSG Bulgaria

„Наблюдават се по-големи затруднения в платежоспособността на някои сегменти от потребители на небанкови институции. Инфлацията и увеличаването на разходите за придобиване на нови клиенти, задържането на текущите и обслужването им неминуемо променя и портфолиото от продукти и услуги, като това е чувствителен момент, в който трябва да се съобразят всички икономически фактори,” Радостин Богданов, CTO, Smart IT.

„Появата на повече играчи на пазара, особено по-малки и предлагащи опростени процедури за кандидатстване за кредити, изисква и ние да опростим продукта си, да направим възможно използването на отделни негови елементи самостоятелно, а не като част от цялото. През последната година се фокусираме именно над това, като създаваме самостоятелни модули, които са лесни за интегриране чрез API,” Даниел Петров, CEO, VSG Bulgaria.

#11 Първи на пазара с много функционалности на едно място:

„Въпреки че макроикономическите фактори много се промениха, тенденцията потребителите да търсят по-гъвкави финтех решения ще се запази. Затова дългосрочните ни цели остават непроменени и продължаваме да предоставяме основни финансови услуги като търговия, крипто активи и банкиране в едно приложение,“ Златко Атанасов, Node.js Team Lead, Klips.

„Кризата ни дава възможност не само да адаптираме настоящите решения, но и да разработим по-смели такива. Развиваме no-code платформата от ново поколение SmartCheck, която цели да осигури бързина и гъвкавост на бизнеса, така че той да е адекватен на създалата се обстановка. Същевременно анализираме и софтуерния пазар и когато е необходимо, придобиваме решения и добри практики отвън, за да имаме по-бърз time-to-market,” Радостин Богданов, CTO, Smart IT.

#12 Ще се търси максимална оптимизация на всички процеси:

„Всичко, което елиминира загуби, оптимизира процеси, намалява времето за доставка, като същевременно запазва своето качество, ще е водещо през следващата година. Ще се търсят технологични способи за постигане на това. Повишаването на ефективността е ключово за адаптирането към установяващите се нови норми. Начинът, по който работихме довчера, вече не е достатъчен механизъм за посрещане на нуждите на партньорите в групата и техните клиенти. Нужни са гъвкави механизми и премахване на всякакви прегради и препятствия в процесите на работа,” Радостин Богданов, CTO, Smart IT.

И докато чакаме нова информация за състоянието на сектора, не пропускайте да проверите всички актуални възможности за работа в него, защото 2023-та се очертава да бъде още една интересна fintech година.