+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

111+1 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Как се създават успешни QA специалисти – Evolution и техният нов QA Bootcamp проект

Evolution е международен разработчик и доставчик на игри и гейминг услуги за онлайн развлекателната индустрия с над 1000 специалисти в държави като Холандия, Швеция, Португалия, България и Германия.

Тъй като качеството за Evolution e от първостепенно значение, в компанията осъзнават, че QA процесът е много важна част от създаването на продуктите. Именно поради това те създават свой собствен QA Bootcamp, предназначен за млади специалисти, които искат да стартират своята кариера в професията.

Записването вече започна, а крайният срок е 3-ти октомври. Цялата продължителност на лекциите е от 24-ти октомври до 16-ти декември. Кандидатите трябва да имат базови познания по JavaScript, Git и GitHub. Срещнахме се с Кристина Чиркова, Quality Assurance Department Lead, която е създател на курса – тя ще ни разкаже повече за него и какво могат да очакват бъдещите експерти по QA от обучителния процес.

Здравейте, Кристина. Първо, бихте ли ни разказали накратко за Evolution?
Кристина Чиркова
Quality Assurance Department Lead

Evоlution е една от най-награждаваните компании в индустрията за онлайн игри, но в същото време не сме толкова популярни на широката публика заради сферата, в която работим. Тук се създават така наречените slot игри – в онлайн и физически формат. Наш приоритет е високото качество на продуктите и предлагане на най-доброто гейминг преживяване за нашите играчи. При нас работят експерти с най-разнообразен опит, които винаги имат желанието да се учат и да изпробват нови технологии и подходи в своята работа.

Каква е ролята на QA специалистите в процеса на създаването на една игра?

Така наречените специалисти по осигуряване на качеството се занимават с почти всичко – от обсъждане на идеи за игри до завършване на цялостната поддръжка на развлекателните продукти. Нашите експерти не се страхуват да поемат отговорност и са гаранти за качеството на всеки един процес по време на софтуерната разработка. Те движат напред етапите по издаване и поддръжка, както и подпомагат своите колеги във всички потенциални предизвикателства. Не на последно място QA специалистите участват активно в дискусии с продуктовите дизайнери и дори са обучени да покриват организационни задължения, когато е необходимо.

Как се роди идеята за създаването на QA Bootcamp?

Вече имаме страхотни тренировъчни лагери за нашите разработчици по JS и Scala, както и новостартиращ TA Bootcamp. Това, което наблюдаваме като процес е, че след като изкарат успешно лекциите, много хора от различни компании или дори от различни отдели на Evolution се присъединяват към нашите екипи или променят позициите си. Тези резултати показват, че можем да намерим нови колеги сред завършилите курсисти чрез всички тези тренировъчни лагери. Така ние определено им помагаме да се развиват в кариерен план или да започнат изцяло нов професионален път.

Разкажете ни малко повече за инициативата и нейните уникални аспекти?

Нашият Bootcamp е различен с това, че по време на курса наистина ще се опитаме да вкараме повече практически упражнения. Разбира се, теоретичните знания също са важни, но с практиката можем да видим как точно младите курсисти работят и кои са най-силните им страни. Това ще ни помогне по-късно да определим с точност най-подходящите за тях екипи, където и те ще се чувстват най-комфортно. Не на последно място – по време на обучението нашите най-добри инженери, които са и лектори, ще дадат своята пълна техническа подкрепа на учащите.

Какво се надявате да постигнете като резултат от програмата?

Нашата цел е да намерим повече страхотни хора, които ще могат да се присъединят към екипите на Evolution и да допринесат за компанията със своите знания. Надяваме се също така програмата да бъде отличен старт за тези, които се колебаят как да продължат своята кариера – дали да останат manual QA, или да сменят към automation QA.

Какви вълнуващи проекти и задачи могат да очакват записалите се?

Подготвили сме не само теория, но и практически задачи за всички участници, които ще бъдат проверявани от нашите висококвалифицирани ментори. Разбира се, те винаги дават обратна връзка за свършеното, като не само коментират дали дадена задача е решена правилно, но и предлагат алтернативни начини за по-добър подход спрямо нея.

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …
Какво точно представляват лекциите във вашия QA Bootcamp?

Всеки урок ще бъде с продължителност до два часа. Ще има кратко въведение по темата, след което следва практика и дискусия по време на лекцията. Нашите преподаватели са готови да отговорят на всеки въпрос и да помогнат със специфичното инсталиране на необходимия софтуер. По някои от темите ще има домашна работа, която курсистите ще трябва да завършат и да изпратят на менторите. Те от своя страна ще проверят изпратения код и ще предложат съвети за това как най-добре той да бъде оптимизиран. Технологиите, които използваме в Evolution за нашия QA процес, са основно Postman, Jenkins, and VCS – именно те ще бъдат застъпени в целия курс.

Разкажете ни малко повече за лекторите в проекта.

Нашите преподаватели са практикуващи QA инженери. Тъй като учебният процес ще обхваща не само теми, свързани с автоматизираното тестване, но и обща теория, сред лекторите ще има и такива по manual QA тестване.

Какви са изискванията за влизане в програмата?

Всичко е много опростено – трябва да кандидатствате със своето CV, след което ще ви бъде насрочено телефонно интервю плюс домашната задача за решаване. Очакваме от нашите кандидати да имат основни знания и опит с JavaScript, Git и GitHub, както и активен интерес към научаване на нови неща. Не на последно място – да се присъединят към Evolution след преминаване на QA Bootcamp програмата.

Кои са най-важните умения, които студентите ще усвояват?

Студентите ще научат за най-добрите практики на QA automation работата, както и най-ефективното използване на различни софтуерни инструменти, свързани с нея. Постарахме се да съберем на едно място всички необходими теми и да ги разискваме колкото може повече, за да предоставим на нашите студенти максимално ясна представа за процеса на QA автоматизацията.

Какво е бъдещето, което виждате пред вашия QA Bootcamp проект? Как ще се развива той?

Бихме искали този Bootcamp да се провежда редовно напред във времето и да сме в услуга на всички бъдещи инженери. Накратко – да бъдем част от тяхното професионално израстване, както и да ги учим на най-добрите техники и практики, които използваме в Evolution. Ако започнем да използваме някаква съвсем нова технология в компанията, то планираме да я интегрираме веднага и в лекциите. Ще се стараем QA Bootcamp програмата да бъде постоянно актуализирана с най-новите тенденции от IT сектора, за да можем да помагаме на нашите курсисти да се развиват в крак с времето.

Сега и ти можеш да се запишеш в QA тренировъчния лагер на Evolution, а защо не и да започнеш своята IT кариера в сферата на развлекателния софтуер? Направи го като разгледаш отворените позиции в компанията на Job Board-a на DEV.BG.