+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

113+58 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Как Evolution се превръща в желано работно място за специалисти от гейминг индустрията

Само през първите три месеца на тази година Evolution (международна компания за развлекателен софтуер от сферата на слот игрите) успешно наема над 60 нови експерта в компанията, като сформира три нови екипа. Този факт отразява стратегическото развитие на компанията и доказва способността на Evolution да привлича и задържа разнообразни таланти от гейминг индустрията.

В тази статия ще разгледаме детайлно събитията, които стоят зад този експлозивен растеж, както и конкретната роля на опитните мениджъри от няколко сфери в организацията.

Ще започнем и с любопитен факт – един от новите екипи е сформиран в Букурещ, където хората допринасят за успешното създаване на първото общо за трите екипа гейминг заглавие във възможно най-кратък срок. Това е само още един пример за ангажираността и постоянния стремеж на Evolution да доставя иновативни и стойностни игрови продукти на своите клиенти.

Целенасочени действия в посока растеж
Таня Иванова, HR отдел Evolution

Част от предизвикателствата при създаването на нови екипи са свързани с намирането на достатъчно опитни експерти, които да бъдат обучени в кратки срокове. Въпреки динамичния и конкурентен пазар в момента, Evolution успява с лекота да отговори на очакванията на кандидатите. За това допринасят и вътрешните мениджъри от различните отдели на организацията.


“Успехът в създаването на нови екипи доведе до оптимизация и автоматизация на вътрешните ни процеси по наемане и онбордване, както и до проява на гъвкавост от страна на бизнеса по отношение на работна среда и модел на работа”, споделя ни Таня Иванова от HR отдела на Evolution.

Мартин Ставрев,
Sound Design Lead

Един от ключовите специалисти за изграждането на новите екипи в Evolution е Мартин Ставрев, Sound Design Lead. Необходимостта от обогатяване на звуковото портфолио чрез наемането на нови sound дизайнери е причината за участието на Мартин в цялостния процес на подбор – от предварителния скрининг до финалния избор на бъдещите служители. За него много важно е кандидатите от сферата на звуковия дизайн (sound design) да представят най-добрата си работа с фокус над актуални свои проекти. Те трябва да се стараят да избягват чисто технически грешки, като например премодулиране, припукване заради внезапни скоци във вълната, и резки спирания на звука.

“Вниманието към детайла е често търсено и ценно качество и си проличава още при първоначалната презентация на кандидатите. Добре е те да бъдат пунктуални навсякъде, защото доброто първо впечатление спомага за успешно продължаване напред в етапите на подбор”, посочва още Мартин.

Александра Илиева,
Art Мanager

Александра Илиева е Art Мanager в Evolution и нейното участие в сформирането на новите екипи е от голямо значение. Тя е отговорна за селекцията на 2D художници, графични дизайнери и техническите артисти. В периода от октомври до януари, Александра е част от директния подбор на над 14 експерта, включително и при избора на Art Director и Associate Art Director за новите отдели на Evolution.

“В момента в София имаме два арт звена – в едното имаме пет 2D екипа, а в другото отделен 3D екип. Най-новият ни отдел – Tiger Entertainment, е с общо четири арт екипа”, споделя още Александра.

Друг отговорен Art Manager в Evolution е Николета Врачева, чиято начална задача е да намери най-подходящите кандидати за позициите на 2D и 3D артист както в София, така и в новооткрития хъб в Букурещ. За нея това се оказва предизвикателство с повишена трудност, тъй като понятието “дигитален артист” е доста обширно и са нужни хора, които биха се справили с това да рисуват игри в различни стилове. В допълнение, те трябва да се справят в динамични срокове като в същото време поддържат високо ниво и качество на продуктите.

“Определено е предизвикателство за мен като Team lead да събера нови хора от различни възрасти, с различни възгледи и култура, идващи от всякакви сфери. Крайната цел е заедно да намерим общ език и симбиоза в името на обединената кауза – да правим много красиви и яки игри”, разказва ни Николета.

Какво отличава бъдещите кандидати
Георги Сотиров,
R&D Game Developer

Според Георги Сотиров, R&D Game Developer в Evolution, най-важните качества в един бъдещ колега са личната мотивация и високата работна етика. Процесът на разработка на един продукт в Evolution е изключително ефективен, като именно тези две качества са спомогнали най-много за това. Друго ефективно умение за успешна работа в компанията е стремежът за непрестанно научаване на нови неща.

“В game dev средите всички тези качества са от изключителна важност и ние разчитаме именно на тях при подбора ни на специалисти”, посочва още Георги.

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …

Що се отнася до артистичния отдел, за Александра класическата подготовка по рисуване определено е предимство, което се усеща по-скоро в дългосрочен план. Един кандидат трябва също така да има реалистична преценка за уменията си спрямо изискванията на пазара, както и дисциплина, амбиция и ефективно управление на времето си.

Николета Врачева,
Art Manager

В компания като Evolution от голямо значение са комуникацията и работата в екип, тъй като те позволяват ефективно сътрудничество между различните отдели. Бъдещите експерти трябва да могат да намират решения на сложни проблеми, да се справят ефективно с предизвикателствата и да се стремят да са продуктивни дори и в условия на различни трудности.

“Все пак най-ценната черта на един кандидат за работа е желанието да се учи и да расте. Човек, който е отворен за обратна връзка, нетърпелив да се изправи пред нови предизвикателства и да се занимава непрекъснато с личното и професионалното си развитие. Такъв експерт може да се адаптира към променящите се обстоятелства, да допринесе за развитието на работното място и да внесе свежи перспективи и идеи в екипа”, споделя Николета.

Различните възможности за реализация в Evolution

Позициите в Evolution изискват специфичен баланс между технична ориентираност от една страна, и креативност от друга. Като се започне от front end и back end development, през дизайн и анимация, структурата на компанията е гъвкава и се адаптира постоянно към новите методологии и процеси в гейминг индустрията. Същевременно се цели освободено мислене и насоченост към диалог – мненията и аргументите на всеки специалист са от значение. В софийския Hub на Evolution се разработват основно слот игри, поради което повечето позиции са с Game Dev насоченост.

Те включват предимно JavaScript game developers, 2D/3D animators, QA, 2D/3D artists, technical artists, math/BE devs & configurators. JS Game Dev позициите изискват знания в областта на компютърната графика и работа с инструментите за rendering, което е доста по-различно от класическия front end.

“Имаме и позиции за UI, които работят с модерните JS библиотеки. Всички те са свързани помежду си и работят в синхрон, за да може процесът на разработка да е максимално ефективен. Интересно е да отбележим, че JavaScript експертите и аниматорите работят в тясна колаборация, за да е сигурно, че игрите ще бъдат завършени навреме и с перфектно качество”, споделя още Георги.

Цялостно в Evolution постоянно се търсят нови таланти в различни отдели – 2D и 3D художници, аниматори, JS developer-и, QA и други. Всички тези позиции предоставят различни предизвикателства и изискват нов начин на мислене, като в същото време дават възможност за свободно изразяване на лична креативност.

“Когато приключим даден проект и видим как изглежда една завършена и работеща игра, ние си даваме сметка колко труд е вложен в нея и колко ценна е работата на всяко отделно звено. Резултатът наистина е впечатляващ и винаги ме кара да се усмихвам”, завършва Николета.

Един разпознаваем работодател

Като Communication lead & Employer Branding в Evolution, Христо Димитров е отговорен за цялостното промотиране на компанията. Той организира и различни инициативи, свързани с набирането на качествени и точни кадри, както и планирането на разнообразни медийни изяви и позициониране според различните роли, които се търсят.

Христо Димитров,
Communication lead & Employer Branding

Според Христо формулата за успех в начинание като това се свежда до една дума – teamwork. Всички звена трябва да работят в перфектен синхрон, за да се постигне желания резултат в рамките на къс период.

“Широкото медийно присъствие беше ключов фактор. От билборди, през банери, до интервюта и landing страници. Всичко в този микс работеше с една цел – да позиционира Evolution в съзнанието на потенциалните кандидати, да разкаже за различни аспекти от работата, компанията и игрите, които правим. По този начин се превръщаме в желан и разпознаваем работодател, а и допълнително улесняваме работата на HR екипа при наемането на кандидати”, споделя още той.

Талантливите хора, работещи в компанията, са тези, които помагат Evolution да бъде водещ лидер в сферата на игровите казино решения. Със своето богато въображение и техническа експертиза, те създават незабравими игрални продукти. Всички тези артистични таланти правят успешните крачки към бъдещето и се стремят към постоянно вдъхновение и иновации, които се отразяват на цялостния успех и растеж на Evolution.

Бъди част от голямото семейство на Evolution и неговото скоростно развитие, като разгледаш отворените позиции в Job Board-a на DEV.BG.