+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

112-40 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Как Evolution Bulgaria подбира най-добрите специалисти за своите гейминг заглавия

Evolution е международна компания с водеща роля в създаването на развлекателен софтуер от сферата на слот игрите. Целият процес на изработка на едно успешно заглавие в компанията се реализира вътрешно – от концептуализиране на продукта, през дизайн, артистична насока, до математически формули и код. Покриването на всички тези нужди изисква откриване не само на най-добрите специалисти, но и намиране на изключително ценени и редки професии от IT сектора. В допълнение добавяме и така необходимия гейминг бекграунд на кандидатите.

Зад тази на пръв поглед трудна задача стоят добре изградени процеси на интервюиране и подбор на правилните кадри. Повече за тях ще ни разкаже Бисера Стоянова, Talent Acquisition Partner в Evolution, която има над 10-годишен опит в подбора на персонал в IT сферата.

Здравей, Бисера. Би ли ни разказала повече за това как изглежда процесът на интервюиране в Evolution?

Като първо правило при провеждане на интервю при нас е стремежът да бъдем много бързи в самия процес, тъй като смятаме това за голямо предимство. Най-често се справяме чрез една среща с кандидата, а понякога има и случаи с до две такива, но винаги гледаме да не бавим излишно интервюто. Що се отнася до подбора на софтуерните разработчици, там често даваме технически задачи, като не е изключено да включим и така наречения live coding (за сравнително по-опитните кандидати). Също така се гордеем с факта, че за повечето отворени позиции успяваме и сравнително бързо да отправим финална оферта към одобрения колега.

Какви специалисти се търсят най-често в компанията?

Доста активно търсим разработчици с Javascript на различни нива. Естествено, предпочитаме да имат опит в гейминг сектора. Тъй като back-end отделът ни в България работи основно с PHP, а на глобално ниво в Evolution се използва изключително много Scala, винаги сме отворени за специалисти с тези езици за програмиране. Забелязали сме, че напоследък такива рядко се срещат в българския IT сектор. Търсим кадри и за QA отдели в няколко направления – както с manual, така и с automation тестване. Най-големи предизвикателства имаме при намирането на аниматори, Javascript специалисти и софтуерните инженери със Scala и PHP. Търсим активно и хора с приложна математика за нашите специални математически екипи, които отговарят за техническите формули зад игрите.

В контраст, нетехническите ни позиции са процентно по-малко и затова се запълват доста по-бързо. Един такъв пример е позицията на Delivery координатор, както и важността на един добре изграден compliance екип (това са специалисти, които се занимават с регулаторните изисквания на всяка една държава по отношение на слот игрите). Към нетехническите позиции спадат и художниците – 2D и 3D артисти, които са нашата гордост, тъй като доста разчупват процеса на създаване на едно успешно игрово заглавие. Ключовото при нас е, че ние създаваме целия продукт изцяло вътрешно и съответно имаме различни отдели, които отговарят за всеки един етап от разработката. Това включва рисуване, озвучаване, математика, код, интерфейс и впоследствие поддръжка, както и работа с правните регулации.

Какъв е традиционният профил на кандидатите, които интервюирате?

Най-често имаме кандидати, които са по-скоро junior до mid ниво експерти, за които перспективата да правят игри е водеща мотивация. Естествено, за нас е важно кандидатите да могат да играят игри и да са запалени в гейминга. Не на последно място, успяваме да привлечем хора с различни професии от гейминг индустрията, защото сме международна компания.

Кои са важните умения, които един нов кандидат за работа в Evolution трябва да притежава?

Определено на първо място са техническите умения, тъй като интервютата при нас изискват комбинирани усилия и често съдържат практическа част. Тоест чрез дадено интервю нашите HR екипи се опитват да преценят както личните качества на един кандидат, така и техническият му опит. Лично аз, преди всяко интервю предупреждавам бъдещите кадри за широкия спектър от въпроси и практически задания. Понякога нарочно поставяме доста по-трудни задачи, за да поставим предизвикателства пред кандидата и да проверим границата на неговите умения.

Друго важно умение е кандидатите да покажат дали ценностите им се вписват в културата на компанията и съответния отдел, в който желаят да започнат работа. Те трябва да са гъвкави, да не се страхуват от промени и да могат да работят в екип. Не на последно място – интервюираните трябва да могат свободно и без притеснения да общуват със своите бъдещи колеги. За нас са важни и така наречените soft skills, като напоследък имаме и ситуации, в които колеги от чужбина се включват в интервютата, което налага кандидатът да може да предаде информацията за себе си максимално добре на английски език.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …
Какви интересни възможности за развитие предлага компанията на новоназначените кандидати?

Всеки нов специалист може да премине през различни екипи и да си взаимодейства с колеги от цял свят. Използваме и множество различни технологии, които дават възможност на техническите колеги да подобрят уменията си. В допълнение към това организираме и множество интересни bootcamps на различна учебна тематика. Те се извършват извън работно време и са напълно безплатни, като все пак се изисква кандидат-курсистите да имат базови знания по дадената сфера. Вътрешната ни политика окуражава всеки служител да може да се включва в различните курсове, стига да има желание. Някои от тези тренировъчни програми са предназначени за външна аудитория, а други са насочени към нашите собствени експерти с цел развитие на техните умения и качества. След успешно завършване на даден bootcamp, курсистите получават оферта за нова, желана от тях позиция.

Някои от отворените ни позиции са предназначени за външни проекти в други локации и с различна насоченост. Това се приема като добра кариерна стъпка от нашите служители, които могат да посетят нови места, където да обменят ценен опит и знания с други свои колеги.

Какво привлича хората от IT сектора към кандидатстване в Evolution?

Фактът, че правим игри, се приема като едно от най-големите преимущества на компанията. Самите експерти, които работят в Evolution, са много положителни и отворени личности. Проектите, по които работят, са успешни, тъй като сме изградили една добре работеща машина за създаване на гейминг заглавия. Вътрешно, екипите имат свободата да измислят и реализират своите собствени идеи за игри – от римски божества до приказни феи основните теми варират. Работата в Evolution е много разнообразна, а професионалната роля на новите ни колеги винаги е абсолютно ясно дефинирана и интегрирана в един ефикасен и добре сработен екип. Тук обичаме да казваме, че много бързо можеш да станеш част от успешни игрови заглавия на световно ниво. Не на последно място, нашият офис се намира в центъра на София и представлява една сграда с изключително красива гледка от високо (намираме се на 13-ти и 14-ти етаж).

От кои сфери на гейминг индустрията са специалистите в компанията?

Може би най-интересната и специфична роля в нашата индустрия е така нареченият game developer. Тук е много важно човекът да идва от гейминг бизнеса. При нас има и много музиканти, като сме сформирали цял екип, отговарящ за музикалното оформление на продуктите. Те разполагат и със свое собствено звукозаписно студио. Интересни са и позициите на 2D и 3D артистите, както и един специфичен QA профил, който се занимава само и единствено с тестване на математическите формули на игрите. Експертизата на един такъв един човек е много нишова и включва в себе си познания по софтуерно разработване, математика и внимателно тестване на качеството на продуктите. В този ред на мисли, математиците в нашата сфера са хора с много важна роля, тъй като зад нашите заглавия винаги стоят специфични алгоритми и съответно е необходим цял един такъв екип. Не на последно място, като интересна особеност ще споменем, че даваме възможност понякога на колегите да изберат техен игрови герой и да влязат в ролята на озвучители. Така успяваме да съчетаем полезното с приятното и изцяло се потапяме в създаването на игри.

Стани част от вълнуващия свят на развлекателния софтуер и създаването на гейминг заглавията на Evolution, като посетиш профила на компанията в Job board-a на DEV.BG.