+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

96-14 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Да издадеш успешно една игра или какво представлява Delivery екипът на Evolution Engineering

В една изключително динамична бизнес среда, каквато е гейминг индустрията, качественото доставяне на крайния развлекателен продукт е от първостепенно значение. Именно за този важен аспект от създаването на една игра се грижи Delivery екипът на Evolution Engineering. Той е съставен от изключителни експерти, които имат отговорността да издадат един завършен и успешен продукт на пазара, като осигуряват стабилност във всички етапи, свързани с разработката му.

Относно предизвикателствата и особеностите пред Delivery екипа на Evolution Engineering разговаряме с двама от експертите на компанията. Това са Яница Янакиева, завършила Бизнес Администрация в Американския университет в България и тийм лидер на Delivery екипа в Evolution Engineering Bulgaria вече две години, и Дамян Йорданов – специалист с над 5 години опит в компанията, стартирал като Delivery мениджър в Games Delivery екипа, преминал през project manager роля в компанията, а отскоро заемащ позиция Мениджър на Delivery екипа.

Каква е ролята на Delivery екипа на Evolution Engineering в процеса на разработката на една игра?

Яница: Ролята на Delivery екипа е от съществено значение за успешното издаване на нашите игри на пазара. Ние сме хората, които се грижат всичко, разработено от нашите гейм студия, да бъде представено в най-добра светлина пред клиентите ни. Основната ни задача е да управляваме целия процес на доставка на игрите от началото до края, включително координиране на тестове, сертификации и финален release. Освен това ние подсигуряваме навременното доставяне на игрите, както и необходимите сертификати, за да бъде всичко готово за пускане на пазара.

Какво точно представлява фазата на Delivery при развлекателния софтуер?

Яница: Във фазата на Delivery, играта е вече готова за демонстрация пред операторите под формата на демо версия. Това означава, че всички вътрешни стъпки относно разработката на играта са успешно завършени. Тук включваме изготвен дизайн и тематика за играта, изработване на графичен дизайн, логика, локализация на текстовете на различни езици, създаване и имплементиране на анимации, създаване на звуков дизайн, тестване и QA проверка. След като играта премине през вътрешно ревю за качеството и приемем, че е финализирана, тя се изпраща за сертификация. При получаването на необходимите сертификати, ние координираме процеса по качване на продукта на различните сървъри, обслужващи дадени пазари, за да може да бъде предоставен на клиентите.

Как минава един работен ден на delivery екипа в компанията?

Яница: Всеки ден в Delivery екипа е динамичен и пълен с различни задачи. Обикновено започваме седмицата със среща, на която обсъждаме текущите приоритети и работни процеси. След това се съсредоточаваме върху подготовката на игрите за release, което включва тестване, сертификация и координация с външни партньори. Освен това се занимаваме и с комуникацията между други отдели в компанията, за да гарантираме, че всичко върви по график.

Какви са основните предизвикателства, с които се сблъсква този екип?

Яница: Едно от основните предизвикателства, с които се сблъскваме, е управлението на времето и ресурсите. Трябва да се справим с технически проблеми и да осигурим комуникация с външни партньори, като същевременно работим в синхрон с други екипи в компанията. Освен това трябва да бъдем гъвкави и да се справяме с неочаквани ситуации, които могат да възникнат по време на процеса на доставка на игрите.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …
Какви ключови умения трябва да притежава един delivery експерт в Evolution Engineering?

Яница: Един delivery експерт трябва да притежава отлични комуникационни умения, тъй като работим с много различни екипи. Трябва да бъде също така и организиран, за да може да участва успешно в управлението на множество задачи едновременно. Познания в областта на софтуерната разработка и управлението на проекти са от съществено значение. Ние сме екип, който работи във високотехнологична индустрия, затова е отлично, ако имаме познания в областта на програми за менажиране на различни софтуерни версии.

Главният стак, с който работим, е базиран на Git, като залагаме на TortoiseGit и Bash за локална работа и Gitlab за дистанционно управление. Release процесите ни са основани на методологията за CI/CD и голяма част от архитектурата ни е изградена около този framework.

С какви технологии и работни методологии работят delivery експертите?

Дамян: На техническо ниво работим с TortoiseGit, Bash, Gitlab и редица други вътрешно разработени софтуерни инструменти, базирани на този стак. Относно работните функции, опитваме се да се придържаме към Agile методологията, като предпочитаме Kanban модел на работа. За тази цел боравим на дневна база със “сечивата”, предлагани от Atlassian, като това включва главно Jira и Confluence. Колегите от екипа използват Trello като още едно ниво за менажиране на задачите. Естествено, като всяка една технологична компания, не можем да минем без Microsoft Office.

В каква степен си колаборира този екип с останалите звена в Evolution Engineering?

Дамян: Екипът представлява повратна точка в комуникацията с Compliance звената в Evolution Engineering. Поради естеството на работа, нашите задължения са доста близко обвързани с техните, което води до наличието на много взаимодействащи процеси, интегрирани с тях. Друго голямо звено, с което комуникира екипът, е Commercial отделът. При комуникацията с тях се залага не толкова на съвместна и колаборативна работа, колкото на поддържане на високо ниво на информираност. Ние като “стожери” на Delivery процеса държим отговорността всяко едно звено по процеса на издаване на играта да бъде своевременно информирано за всякакви забавяния или друга критична информация.

По какви интересни проекти се работи в момента?

Дамян: В момента работим по купища интересни и нови проекти, естествено не можем да разкрием всичките си козове, та ще се придържам към по-познатите такива. Разработваме нова бонус система, с която да зарадваме нашите клиенти и с това – и техните. От години е известно, че джакпотите на Red Tiger са едни от най-добрите на пазара, но не може да се разчита само на стари лаври, та и в тази посока сме предприели действия. Опитваме да сме част и от горещия пазарен тренд, свързан с Crash, Lucky Tap и други аркадно повлияни игри, но искаме да покажем нашата визия, пречупена през призмата на тези механики.

Explore more

Виж
Airflow обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Ruby on Rails обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
AWS обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Laravel обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
В края на 2023 пуснахте на пазара Evolution Dream Creator – какво представлява този продукт?

Дамян: Един от по-интересните и нестандартни продукти, които сме разработили за последните 2 години в компанията, е Evolution Dream Creator. Това е интерактивен онлайн портал, white-label solution за клиенти, които искат да създадат своя собствена слот игра, със собствен дизайн и лога, за да внедрят повече брандирани или тематични игри на пазара. Идеята за този продукт се зароди в момент, в който проучвахме сайтовете за конфигуриране на автомобили и се замислихме дали няма да е полезно да има такова приложение и в нашата сфера. Главната цел беше да дадем на клиентите ни възможност да си направят собствена казино игра, без да се налага да ползват от собствения си (или чужд) ресурс от програмисти или графични дизайнери. След няколко итерации и промени по дизайна, успяхме да създадем продукт, който действително не е съществувал на пазара до сега.

Evolution Dream Creator е все още в алфа фаза и е далеч от финалната ни визия, но поради интереса, който генерира сред нашите клиенти, решихме да предоставим възможността на избрани хора да го използват и да създадат своите мечтани игри. До този момент съществуват издадени игри от няколко високо профилирани клиенти в индустрията, като една от тях е в колаборация с един от най-известните играчи по американски футбол.

Кои са новите технологични трендове в гейминга?

Дамян: Със сигурност тепърва навлизаме в света на ново поколение платформи, канали и технология за комуникиране и забавление. Metaverse gaming; cross- platform gaming; virtual reality изглежда пасват най-много на iGaming индустрията, поради причината, че те предоставят нов начин за визуална консумация на съдържание. А визуалният аспект е една от ключовите точки в бранша. Mobile gaming е вече утвърден основен канал за използване на продуктите ни от играчите на нашите клиенти. Все пак основната стратегия на повечето компании е голяма част от продуктите им (и не само iGaming) да се разработват именно с “mobile first” перспектива.

Какви са бъдещите планове на Evolution Engineering що се отнася до тези трендове?

Дамян: Мисля, че от горе изброените технологии metaverse gaming и virtual reality пасват идеално на развлекателните предложения, които създаваме в Evolution Engineering. Нашите игри предоставят не само тръпка и забавление, но и палитра от богати и качествени визуални елементи.

Стани част от голямото семейство на Evolution Engineering – разгледай отворените позиции в компанията на Job Board-a на DEV.BG.