+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

111+1 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Какво е да си 2D артист в Evolution Engineering

© По статията работи DEV.BG

Да бъдеш 2D артист в компания от ранга на Evolution Engineering означава да се развиваш в една постоянно изменяща се креативна среда, отличаваща се с висока динамика и колаборация с изключителни професионалисти. Значимостта на тази конкретна роля в организацията идва и от свързаността й с множество различни сегменти от направата на една успешна игра. Например, работата на 2D артистите с техните колеги гейм дизайнери, програмисти, музиканти и още много други, дефинира и професионалната кариера на един такъв експерт.

Повече за спецификите на тази позиция, изискванията към нея, както и важността й за изграждането на един успешен проект, разказват Николета Врачева, Art Manager в Evolution Engineering, както и Кристина Халевачева и Амалия Тучиян, Talent Acquisition експерти в компанията.

Креативност и динамика – визията на Evolution Engineering за успешния 2D артист

В Evolution Engineering ролята на 2D артиста е изключително креативна, интересна и динамична. На първо място, успешният специалист в тази сфера притежава страст към рисуването и желание да твори и да развива артистичните си умения в сферата на слот игрите. В компанията се работи по разнообразни проекти с конкретни срокове, което изисква и много добри организационни умения. В допълнение, колегите от арт екипите непрекъснато обсъждат идеи и възможности, работейки рамо до рамо на ежедневна база, което прави уменията за работа в екип и добрата комуникация от особено важно значение.

Кристина Халевачева, Talent Acquisition експерт

Според Кристина, съвременният свят налага и изисква от всички експерти определено ниво на адаптивност. “При динамичните условия на работа, които наблюдаваме непрекъснато, най-добрите таланти са онези, които могат най-бързо да се приспособят към новата среда и действителност на бизнеса”, добавя още тя. Не на последно място, един успешен 2D артист в Evolution Engineering би се вписал добре и във фирмената култура и екипната динамика, което обикновено носи както краткосрочни, така и дългосрочни ползи за всички.

“Всеки кандидат има свой собствен стил на рисуване. Разпознаването на онази стилистика и посока на творене, която най-много се доближава до стила на компанията ни, е може би най-голямото предизвикателство в процеса на подбор за тази позиция. Поради тази причина основните ни отправни точки са портфолиото на кандидата, както и изпълнението на техническо задание като основа”, споделя Кристина.

Работата на 2D артистите в Evolution Engineering е многостранна и отговаря на различни изисквания. Накратко казано, част от основните задължения са следните:
● създаването на концепции за нови игри, които да показват идеята на конкретен артист за цялостната визия на играта и да показват ключовите елементи в нея;
● дизайн и финален рендер на всички елементи в една игра – символи, фонове, герои, типография, ефекти за анимации и други;
● експорт на всички елементи и подготовка на асетите за анимация.

Разбира се, към всички гореспоменати процеси се добавя и постоянното сътрудничество и комуникация с други екипи като гейм дизайнери, аниматори, програмисти. По този начин се постига сигурност, че визуалните елементи на продукта отговарят на изискванията и целите на проекта.

Ключови експерти в бранша

Evolution Engineering заема ключова позиция на пазара като една от водещите компании в света на слот игрите. Успехите на компанията са резултат от сериозното отношение към всеки един аспект от разработката на проектите, като дизайнът на игрите заема изключително важно място. В този тип развлекателен софтуер визията е от решаващо значение за ангажирането на играчите, а 2D артистите са тези, които формират тази визия, започвайки още от концептуалната фаза и продължавайки през всички последващи етапи. В тази силно конкурентна индустрия постоянната креативност е от съществена важност, а именно иновативният дизайнерски стил е това, което утвърждава Evolution Engineering като известен бранд за хиляди потребители по света. Екипът от 2D артисти на компанията допринася успешно за разказването на истории чрез дизайн, герои и анимации, което поглъща геймърите в света на игрите. Накратко казано, ролята на 2D артистите е от изключително значение за изграждането на визуалната идентичност и общия успех на продуктите от портфолиото на Evolution Engineering.

“В Evolution Engineering ежедневно се стремим да надскачаме себе си и да правим онова, което до момента не е било изпълнено или създавано. Това ни прави и предпочитано място за работа сред кандидатите в гейминг индустрията. Ние вярваме в екипната работа, добрата комуникация и уважението. Когато всички тези ценности вървят ръка за ръка с креативността, иновативността и желанието да вървим напред, магията се случва”, разказва още Кристина.

Интересни проекти и талантливи колеги
Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …

Всеки проект е интересен с нещо различно, някои с визия, други с анимации или механика. Артистите намират вдъхновението си най-вече във факта, че всяка игра е с различна тема и стил, а те имат свободата да покажат пълния потенциал на своите креативни идеи, без никакви ограничения. Друг плюс е сравнително краткият период от време, нужен за реализацията на този тип продукти, което прави работата доста по-динамична и интересна.

Николета Врачева, Art Manager

“Имам удоволствието да работя с изключително талантливи хора в Evolution Engineering – както от България, така и от други страни. Нашата колаборация не се ограничава само до 2D артистите, незаменима част от нашия процес е и целият 3D екип, който работи ръка за ръка с художниците”, разказва Николета.

Всички художници в компанията са изключително креативни професионалисти, които притежават високо ниво на експертиза в областта на визуалните изкуства и се отличават със своята страст към игрите. Някои от тях се занимават с рисуване от най-ранна възраст, докато други са открили наскоро афинитета си към изкуството в тази му форма. От изключителна важност за цялостния процес са и гейм дизайн екипа, аниматорите, програмистите, саунд дизайнерите. Всички тези хора и техните умения, отдаденост, креативност и желание допринасят за това в Evolution Engineering да се създават иновативни и вълнуващи игри.

Промени и нови насоки в практиките на подбор на кадри

Амалия смята, че от няколко години технологичният сектор е в така наречената „шеста вълна“ на иновационните цикли. Казано накратко, това се проявява в появата и развитието на дронове и роботи, ‘чиста’ техника, и разбира се – все по-голямото навлизане на изкуствения интелект във всички IT сфери. Що се отнася до подбора на персонал, се забелязва навлизането на тази технология доста активно – създават се чат ботове и автоматични скрийнинги на кандидати, които целят да улеснят рекрутърите, но и да се поддържа по-обективен процес на наемане на новите таланти. ChatGPT все повече се използва за генериране на примамливи съобщения и видео интервютата остават все така предпочитани и използвани, което е просто малка част от технологичното развитие на сектора.

Амалия Тучиян, Talent Acquisition експерт

“Важно е да се спомене тенденцията за връщане към офиса: все повече компании преминават към т.нар. хибриден начин на работа. Някои фирми целят дори пълно връщане към офиса, въпреки че има различни мнения по въпроса коя тенденция ще надделее. Това затвърждава насоката към по-социална среда на работно място и нуждата от по-директна комуникация между екипите”, споделя още Амалия.

Това обаче води и до напускания – много хора не са готови да изоставят комфорта на работата от вкъщи, което променя динамиката на подбора на персонал. Друга отличителна промяна е необходимостта рекрутърите все повече да си колаборират с маркетинг екипа на компанията, съответно заедно да мислят върху по-мащабни инициативи и събития. Тази тенденция върви ръка за ръка с директното търсене на кандидати през социалните мрежи. “Бих завършила с една не по-малко важна тема, а именно – темповете на наемане. 2023 г. беше синоним на реструктуриране, анализ на пазари, печалби и рискове. Поради това много компании взеха решението да отварят много работни места”, отбелязва Амалия.

За нея най-важното е кандидатът да е общителен, позитивен и мотивиран. Разбира се, фокусът върху знания и умения все така доминира, а желанието за развитие е все така ценено. Бизнесът се нуждае от проактивни хора, за които израстването е неизменна част от работата. Що се отнася до позициите, върху които Talent Acquisition експертите на Evolution Engineering са съсредоточени, тъй като всяка част от индустрията се развива с изключителна бързина, това води до доста голяма динамика и в търсенето на кандидати. Един ден може да се търсят програмисти, докато в следващия – артисти, а седмица по-късно – офис координатор. Важното е кандидатите да са готови за всякакъв курс на развитие, да са адаптивни и с желание да усъвършенстват себе си.

Поглед към бъдещето

За експертите от Evolution Engineering изкуственият интелект в момента е технологията, която мотивира много хора да търсят допълнителна квалификация и знания. Освен техническите умения, фокусът върху т.нар. soft skills все повече се задълбочава. Това означава, например, би ли се вписал новият човек в екипа, как би реагирал на динамичната среда и какви са стремежите му – стабилност, баланс между работа и личен живот. “С навлизането на Gen-Z в работните среди това всъщност е и най-големият фокус на служителите, което променя начина на работа на корпорациите (големи и малки)”, смята Амалия. Това сякаш идва като отговор към все по-технологичната среда, в която индустрията навлиза с бързи темпове.

Същевременно обаче много важно си остава и качеството на адаптивност на кандидатите, мотивацията им да се задържат в компанията и да учат нови неща, като например различни езици, програми и дори бизнес модели. Това съответно е и бъдещата насока към подбора на персонал на Talent Acquisition специалистите в Evolution Engineering.

Започни своята кариера в гейминга като 2D артист, като разгледаш свободните позиции в Evolution Engineering в Job Board-a на DEV.BG.