+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

108-42 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Какво предлага Scala Bootcamp – новият обучителен курс за млади таланти на Evolution Bulgaria

Evolution е международен световен лидер в B2B разработките и създаването на игри и услуги за онлайн казино индустрията. С повече от 1000 инженери в Латвия, Естония, Холандия, Беларус, Украйна, Швеция, Португалия, България и Германия, компанията използва активно Scala като програмен език за своите back-end софтуерни решения. Това е и причината Evolution Bulgaria да стартират свой собствен обучителен курс по Scala, за който всеки желаещ може да кандидатства до 23-ти декември.

Изискванията за участие са минимални и включват базови програмни умения, компютър с интернет достъп и естествено – желание за научаване на нови технологии. Самият курс стартира на 23-ти януари в онлайн формат, като ще се провежда два пъти в седмицата, а презентациите, учебните материали и комуникацията са изцяло на английски език. Scala Bootcamp е подходящ както за разработчици с опит в други софтуерни езици, така и за талантливи начинаещи с минимален опит в програмирането. След успешно завършване на курса студентите имат и съвсем реална възможност да работят в Evolution – една от водещите компании в света с разработки на Scala.

Повече за най-важните детайли относно Scala Bootcamp ще ни разкаже с Александър Иванов, Scala Developer в Evolution Bulgaria и ментор в Bootcamp програмата.

Здравей, Сашо. Ще ни споделиш ли повече за основната цел на вашия Scala Bootcamp?

Основната цел на този курс е да запознае участниците със синтаксиса и особеностите на програмния език. След това идва и работата с базовите принципи при функционалното програмиране. Към лекциите предлагаме и уроци с библиотеки за работа с бази данни (Slick, Doobie), Http заявки (http4s), Effect Systems (Cats), Streaming (fs2), Actor Systems (Akka).

Като част от Scala Bootcamp, младите таланти ще имат възможност и да завършат свой собствен курсов проект по Scala, след което да получат обратна връзка и индивидуална помощ от ментор.

Какви са основните технологични особености на Scala?
Александър Иванов, Scala developer

Още от самото създаване на езика е предвидено ефективното комбиниране на обектно-ориентиран и функционален начин на програмиране. Това прави Scala достатъчно гъвкав език спрямо нуждите на потребителите. По подобие на Java, не се работи с показатели и паметта, и е върху JVM, съответно много лесно си взаимодейства с Java код. Технологията е строго типизирана, което спомага на компилаторът да поправя и насочва потребителя по най-добрия начин. Не на последно място, Scala има изключително добра екосистема от функционални библиотеки като Cats Effect, ZIO, Monix. А чрез тях лесно се достигат оптимални резултати откъм асинхронност, паралелност, ефикасност и добра поддръжка на кода. Накрая – Scala се използва за техническото обезпечаване на част от gaming заглавията ни, като фокусът и приложението са основно в live gaming.

Каква е твоята роля в обучителния процес?


Едно важно уточнение е фактът, че всички лектори са служители на Evolution. Аз лично бях ментор в предишния Bootcamp на Evolution, и тук моята роля е същата. Задачата ми е да наглеждам развитието и дадените проекти на избран брой кандидати в Scala Bootcamp. Където е необходимо, помагам и на студентите при предаването на курсовите им проекти, като по този начин се старая максимално да спомогна за тяхното успешно завършване. След приключването на курса, всеки участник може да избере да разработи проект, като служител на Evolution му помага в процеса. Помагаме с избора на технологии и насоки относно финалните решения на кандидатите, както и асистираме при възникналите предизвикателства. Сред някои от по-интересните модули на нашата програма бих отличил заниманията по Higher Kinded Types, Error Handling, Cats, Streaming и Functions.

Какви умения трябва да притежават кандидатите, за да бъдат приети в Scala Bootcamp?

Всеки желаещ да участва в Scala Bootcamp получава задача, която да реши в домашни условия. След оценка, каним успешно представилите се кандидати на интервю. Тук опитът не играе роля, а решаващият фактор е успешното реализиране на входящата задача. Окуражаваме всякакви хора да кандидатстват за нашия курс – от студенти в IT сферата до любители на програмирането с добри базови познания и най-вече интерес да задълбочат познанията си по темата. Естествено, добрият английски език и желанието за самоусъвършенстване определено са в плюс за успех в обучението.

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …
Какви умения и знания ще придобият записалите се след успешното завършване на програмата?

Курсът цели да предостави на всеки завършил студент достатъчно знания, които да му помогнат да създава ефективни, бързи и сигурни работни решения на Scala. Естествено, завършилите таланти ще получат диплома, потвърждаваща успешното им приключване и удостоверяваща знанията по основите на Scala и функционалното програмиране. Това ще покаже, че нужното ниво на знания е достигнато за по-нататъшно успешно развитие в IT индустрията. Курсистите, показали най-добрите резултати, ще получат възможност да се присъединят към екипа на Evolution. В компанията вече има над 40 служители, започнали работа след успешно завършване на Scala Bootcamp.

Защо според теб този език за програмиране е толкова важен в създаването на продуктите на Evolution Bulgaria?

Още от 2013 година, в Evolution успешно използваме Scala, за да изграждаме мащабна и надеждна платформа за нашите игрови заглавия. Вярваме също така, че Scala е най-практичната и продуктивна технология за програмиране на повечето от нашите собствени back-end услуги. Това е бързоразвиващ се език, който работи на JVM и поддържа парадигмата на функционалното програмиране, което от своя страна води до писане на висококачествен код. Има добра оперативна съвместимост с вече съществуващ Java код, както и отлични рамки за разработване на разпределени системи с ниска латентност.

Друга важна особеност на Scala е това, че е много успешен търговски софтуерен език, който се използва широко в Linkedin, Twitter, Netflix, Epic Games и други големи компании.

За финал, може ли да ни разкажеш повече за възможностите за кариерно развитие, които имат завършилите студенти?

Както вече споменах, всеки участник, който е успял да създаде добър проект, използвайки технологии, научени от Scala Bootcamp, може да получи предложение за работа в Evolution.

При нас възможностите за развитие са наистина много. Сферите на работа и проектите са интересни, освен това гарантираме, че в бъдещите търсени позиции със Scala не се работи върху стар код. Компаниите, които използват този програмен език, в повечето случаи държат на качеството на продукта, отколкото на бързото производство. Все пак доста известни компании неслучайно използват Scala. Езикът е труден и изисква време за овладяването му, но удовлетворението от работа с него и от продуктите, които създаваме като краен резултат, е наистина огромно.

Запиши се за Scala Bootcamp тук, и направи първата стъпка към своята успешна IT кариера. Повече за Еvolution можеш да научиш от профила на компанията в DEV.BG.