+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

74-24 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Росица Факалиева за Women Who Code Sofia и бъдещето на AI и .NET

*Текстът е предоставен от Банка ДСК

“First steps in Generative AI and Ml.NET for beginners” бе темата на поредното безплатно събитие, организирано от Women Who Code Sofia. Срещата се състоя на 20 февруари в Дигиталната фабрика на Банка ДСК, а лектор беше Росица Факалиева, Co-Director на българския клон на международната организация и Tech Manager в Банка ДСК. Роси има дългогодишен опит в софтуерната индустрия и се е посветила на мисията да вдъхновява жени без опит да стартират своята успешна кариера в програмирането. Освен любопитна информация за еволюцията на различните модели, тя представи на гостите и практическото приложение на generative AI в основни аспекти от работата.

В следващите редове можете да прочетете нашия разговор с Роси за предстоящите проекти на Women Who Code, предизвикателствата пред дамите в технологичния сектор и бъдещето на AI и .NET.

Роси, ти си част от лидерския екип на Women Who Code Sofia. Разкажи ни за проектите, с които се гордеете най-много и какво предстои през 2024 г.?

Women Who Code е международна организация, която има присъствие в България от 2016-та година. Целта ни е да подпомагаме жените в технологиите да развиват себе си и да надграждат своите умения. Това става чрез безплатни, отворени събития, където се събираме и в неформална среда говорим за различни теми.

Миналата година отбелязахме нашия 7-ми рожден ден с едно много вълнуващо и зареждащо събиране. Залата беше пълна с хора, били част от събитията ни през годините, които споделиха много идеи за бъдещето развитие на организацията. През 2024 г. планираме да се фокусираме върху регулярни събития, които покриват основни теми като UX/UI, Front-End, AI и други.

Тук искам да отбележа, че не е необходимо да имате опит като презентатор, ако искате да споделите опит с публиката. Нашите събития са чудесно място за първи опит като лектор, така че приканвам дамите от индустрията, които искат да споделят опита си да се свържат с нас.

С какви предизвикателства се сблъскват все още жените в технологичната индустрия в България? Как според теб могат да бъда преодолени те?

Все още пред много от жените в технологиите стоят проблеми като израстването в кариерата и балансирането между семейни отговорности и работа. Първото донякъде се дължи на факта, че жените като цяло по-често се съмняват в себе си. Например, за да кандидатстват за нова позиция или да предложат нова идея, искат да са 100% убедени, че са покрили всички критерии и че няма да сгрешат. Съветът ми е, рискувайте повече, споделяйте мнение и кандидатствайте за нови позиции без страх от грешка.

Друг важен елемент е, че жените в голяма степен са толкова заети у дома, колкото и на работа. И понякога трябва да направят компромис с едно от двете, защото времето и енергията просто не стига. Смятам, че политиките за работа от вкъщи са един такъв инструмент, който помага на жените да балансират между двете си роли и нещо, което е важно да се запази. Виждам, че много компании започват да връщат хората в офисите, но е важно да се замислим защо моделът на работа от вкъщи придоби популярност. Поводът може и да беше пандемията, но истината е, че тази гъвкавост и динамика позволиха на повече хора с разнообразен опит да станат или останат част от индустрията и подобриха баланса между работа и личен живот.

Определяш се като .NET ентусиаст. Кои аспекти от технологията смяташ за най-вълнуващи и обещаващи в бъдеще? Каква ще е ролята на .NET и какви възможности предлага на разработчиците?

За мен .NET технологиите са отговорът на Майкрософт спрямо развитието на технологиите и начинът те да достигнат до повече хора. .NET предлага инструменти за работа и библиотеки – за крос-платформени решения, за Mixed Reality, за AI. Целта на ML.NET например е да “демократизира” машинното обучение за .NET разработчиците.

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …
Какви са първите стъпки, които ще препоръчваш на тези, които нямат опит в сферата на Generative AI и Machine Learning, за да изградят солидна основа?

Точно това бе целта на събитието, което организирахме на 20.02. – да положим началото. Говорихме за термини като AI, Generative AI, Machine Learning и разликите между тях. Споделих и ресурси за изграждане на основа за начало. ML.NET като технология за мен е добър избор за начало, както и ресурсите (документация, блогове) на Майкрософт.

Друго важно нещо е да си отговорим на въпроса “Защо искаме да научим?”. За да ни помага в ежедневието или искаме да навлезем в дълбочина, за да участваме в разработването на умни решения за бизнеса.

Като Technology Manager в Банка ДСК, как виждаш приложението на generative AI и ML в банковата индустрия?

AI намира своето приложение малко по малко във всички сфери. Като част от екипа, разработващ дигитални решения, го виждам на две основни места. От една страна, като част от ежедневието на самите разработчици и колегите като цяло, помагайки ни в ежедневната работа. Microsoft Copilot е интегриран вече в инструменти, които всички ползваме ежедневно – Excel, Bing, PowerPoint и др., и в такива предназначени за разработчици като Visual Studio и GitHub. От друга страна, това ще даде отражение и в самите софтуерни решения – AI ще ни помогне примерно за задачи като генериране и разчитане на документи или прогнозиране на събития спрямо минали такива.

Какъв е твоят съвет към жените, които обмислят кариера в програмирането?

Първо, трябва да изяснят мотивацията си за тази стъпка и да се запознаят с различните роли в индустрията – UX, Front-End, Back-End, QA, Analyst, Product Owner. Второ, е нужно да се запитат какво им е приятно, кои са силните им страни и дали нещо от досегашния им опит би бил релевантен в някоя конкретна роля. И не на последно място – да не спират да вярват в себе си!