+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

77+31 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Основни качества, които един талантлив IT специалист трябва да притежава

*Текстът е предоставен от Digitanity

През погледа на Марияна Василева, Talent Acquisition Director в Digitanity.

През последните години IT сферата се превърна в най-желания сектор за работа поради възможностите, гъвкавостта, добрите финансови възнаграждения и придобивки, които предлага. Това е и причината за големия наплив от хора, преориентиращи се именно към този бранш.

В днешно време една от най-големите заблуди, в които вярват хората извън този сектор е, че лесно и бързо можеш да станеш програмист и с малко усилия да намериш подходяща работа и то високо заплатена, но това не би могло да бъде по-далеч от истината! За да е истински добър един IT специалист, с ясна представа в избора си на компания, трябва да притежава набор от качества и умения, които го правят подходящ за вида работа и динамиката на съответния бизнес. Нека разгледаме заедно най-основните и важни сред тези качества:

1. Комуникативност – В бързо развиващия се технологичен свят и новопоставената норма за отдалечена работа, е от изключително значение дали един човек владее добри комуникационни похвати и лесно се разбира с околните. Това определя цялостния успех и сработване с колегите от всички йерархични нива. Доброто общуване може само да допринесе и обогати даден служител.

2. Екипност – Едно от най-важните качества, които се търсят в един служител, е на първо място да е отборен играч или „team player“ и да обича да помага на другите – това определя изначално атмосферата на взаимотношенията и доверието в един екип. Помагайки на другите, развиваме и нашите собствени умения и създаваме една работна среда на взаимопомощ и доверие.

3. Логично мислене – Едно от най-полезните качества за всеки пограмист е да има добро логическо и математическо мислене – това е в есенцията на работата. Хората, които не го притежават не биха могли да достигнат висотите на своя потенциал, нито да се развият до желаната от тях позиция, защото в това качество винаги ще бъдат превъзхождани от друг. Някои хора се раждат с такова мислене, други не, но най-хубавото е, че то може да бъде усвоено с практика, старание и много упражняване. Именно това умение би превърнало трудната задача в лесно разрешима и приятна.

4. Абстрактно мислене и креативност – Да имаш логично мислене обаче, понякога не е достътчно, за да изпъкнеш и да се докажеш. Така нареченото „мислене извън кутията“ или още казано абстрактно и креативно мислене, е ключово за всеки служител, за да може навременно да реагира и предлага различни методи, подходи и стратегии, за решаване на сложно разрешими казуси и проблеми. Това умение е по-рядко притежавано и е едно от най-ценните качества, които всеки работодател търси.

5. Инициативност – Голям принос за компанията е, когато служителят е проактивен, мислещ и даващ полезни идеи. Това показва, че човекът полага усилие и грижа и наистина е част от процеса и иска да развива не само себе си, но и компанията. Проактивността е сред най-цените характеристики за всеки служител, не само в тази сфера, но и в други. Когато човек е иновативен в работата си, резултатите не закъсняват, а наред с тях идват вдъхновението и мотивацията, не само за себе си, но и за околните.

6. Упоритост и амбиция – Всеки би казал, че техническите умения са очевадно качество, което трябва да бъде притежавано, за да е успешен един кандидат, но това, което не всеки рабира, е че за да си кадърен и добре подготвен IT специалист, ти трябва съвкупност от упоритост, фокус, амбиция, проактивност и сериозни усилия, за да си винаги в крак с последните новости и технологии в бранша. Чрез упоритост може да постигнем добри резултати, развитие и успех. От изключително значение е човек да не спира да обогатява знанията си, като за целта има много събития, конференции, лекции и множество материали в интернет. Само по този начин програмистите могат да поддържат своята конкурентноспособност на пазара.

7. Талант и страст към работата – Най-желаните кандидати са винаги способни и умни специалисти, за които работата е не просто задължение, но и страст. В някои случаи кандидатът не е нужно да е изключително опитен, ако е достатъчно мотивиран, учи бързо и има силно изразен стремеж към развитие. Всеки човек има заложен талант в себе си. Някои имат късмета да го открият в ранна възраст и да го развият, докато други може да го търсят и преоткриват цял живот. Хобитата и интересите са много важен аспект за осъзнаването и развитието на дадения талант. Ако те са обвързани с това, което сме избрали за свое поприще, то работата се превръща в страст, а не задължение.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …

8. Самопознание и ясна цел – Един добър специалист, на първо място трябва да има много ясна самооценка и представа за себе си, възможностите си, стремежите и посоката, в която иска да се развива. Разбира се, докато сме млади, често изпробваме различни варианти и посоки, по които поемаме и това е напълно нормално – част от нашето познаване и самоосъзнаване. Откривайки правилната за нас посока, е необходимо да бъдем по-целеустремени и ние трябва да сме много целеустремени. Когато един служител има ясна представа за своите силни и слаби черти, открито знае в каква посока иска да се развива, и има ясни очаквания от своята компания, това показва зрялост, стабилност и постоянство, благоприятстващи на средата около него.

9. Търпение – Тенденцията на технологичния свят, в който вече живеем, обуславя все повече млади и юноши да започват от много ранна възраст да трупат знания и умения, както и да се подготвят от малки да бъдат успешни в кариерния си път. Впечатление прави, че именно тази замесеност в динамиката на IT света, прави младежите много нетърпеливи в първите си кариерни години. Те са готови да сграбчат света, искат да покорят върхове, за които не са готови, и се хвърлят в дълбокото с очакванията да заемат по-скоро високи позиции. Това целеустремение често води, до това те да „бърнаут-нат“ и да изгубят себе си и посоката си. Всеки човек трябва да покатери стълбичката на развитието и успеха и да се подготви пълноценно, за да може да е готов и успешно да заеме отговорните позиции. Разглеждайки друг аспект на търпението, е добре да помним, че хората са различни. Техните различни мнения, идеи и цели спомагат съвместната работа да бъде благоприятна и успешна, а за целта е хубаво да проявяваме търпение и разбиране към хората около нас.

  IT секторът е изключително динамичен и бързо развиващ се, което преопределя и голямото количество фирми, всяка от които в различен сектор, с различна цел и мисия. Всички ние правим своите кариерни избори, базирани не само на финансовото възнаграждение, но също така и на възможностите за развитие, целите, които си поставяме, и уменията, които искаме да придобием в дадена компания. Ето защо е много важно самите ние да можем умело да изберем най-подходящото за нас работно място, където качествата ни ще са полезни и ще отговаря на нашите стремежи. В процеса на кандидатстване това може да бъде постигнато по следните начини:

  • Да проведем подробен разговор с представител на компанията, за да се уверим, че ценностите и мисията на компанията отговарят на нашите.
  • Да разберем какво професионално развитие предлага фирмата и по какъв начин.
  • Кои са технологиите, които се използват, и да са съвременни и нови.
  • Да поговорим с бъдещия си пряк ръководител, с когото ще имаме всекидневна работа. Да видим отношението на човека, дали бихме си паснали, дали има какво да научим от него.

  Когато имаме събрана тази информация, може спокойно да претеглим везните и да вземем своето най-правилно решение, взимайки предвид всички аспекти.

  „Бъди себе си и едновременно с това вярвай в уменията, които си придобил, и по този начин ще извлечеш най-доброто от това, на което си способен.“