+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

102-49 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

The VOICE OF IT – мащабно проучване в IT сектора в България

През 2022г. DEV.BG става на 6 години. За това време организирахме с точност 830 събития за IT общността с над 55000 посещения, три големи конференции със страхотен успех и обратна връзка от участниците. Създадохме Job Board с 5500+ актуални обяви всеки ден и детайлна информация за над 900 компании. Измерено количествено – това са десетки хиляди разговори, срещи, обсъждания, планове, немалко провали, форсмажор, глобална пандемия и други малки и големи предизвикателства.

Всичко това успяхме да случим благодарение на тясна работа с организациите и специалистите в IT сектора. Постоянната комуникация с тях е задължително условие за DEV.BG и работата ни. Наред с много идеи, представяния, интересни теми, обсъждания, разговорите ни обрисуваха и другата картина – и тя е, че всъщност картината липсва. Въпреки че е “най-динамичният”, “най-бързоразвиващият се”, “най-перспективният” и още много най-най сектор, браншът не разполага с единни, актуални данни. Този парадокс, че индустрията, чиято дейност в голяма част представлява събиране и обработка на някакъв тип данни, не разполага с такива за самата себе си, като цяло ни създаде дискомфорт в професионалните въжделения. Не знаем какво е състоянието в момента, а не смеем и да мечтаем за единна, обща визия за развитие напред. Положението е “всеки сам си преценя” как да се справя с трудностите и предизвикателствата, къде да постави фокус, как да взаимодейства ефективно със средата.

В Job Board-а на DEV.BG се опитваме да представим всички компании – български, чуждестранни, продуктови, сървис, но продължаваме да попадаме на нови фирми, които работят от дълги години, имат изградени стабилни екипи и никой не е чувал за тях. От много време в DEV.BG се опитваме да се обединим около броя IT специалисти в България, като границите са впечатляващи – от 50 000 според едни сметки до 120 000 според други. Уви, нямаме точен отговор и бройката от около 6000 активни обяви на сайта във всеки един момент ни обърква още повече в това изчисление.

Идеята

Решихме да се опитаме да разрешим този професионален дискомфорт и най-смисленият начин, до който стигнахме, е да питаме директно хората от сектора. В разговори и консултации с професионалисти в проучванията, идеята започна да изкристализира и пое своя път към реализация.

Проучването

В началото на 2022г. стартираме The VOICE OF IT. Проектът представлява разширено проучване, насочено към IT професионалисти – тези, които създават, развиват и влагат своите усилия в IT сектора всеки ден. За нас е важно да достигнем точно до тези хора, които пишат код, тестват софтуер, измислят и въвеждат технологични решения и реално разрешават бизнес казусите на своите клиенти. За да сме наистина обективни и да можем да изведем важни и достоверни данни, трендове, тенденции, поставихме амбициозни цели – да се срещнем с 5000 IT специалисти с поне година опит в сектора. Искаме да поговорим с Devеlopers, QAs, DevOps, SysAdmins, Architects, Team Leads, Project managers, Data Scientists и всички други роли, които са пряко свързани с технологиите.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …
Целите

С The VOICE OF IT поставяме две цели. Първата е да разискаме въпроси, на които е от съществено значение бързо да намерим отговор. Искаме да разберем реалното състояние и накъде върви IT секторът в България? Къде ще бъдем след 10 години? Още ли ще сме в имиджа на европейската дестинация с евтина работна ръка и ще се промени ли това? Докога и докъде ще растат заплатите в бранша и има ли как да се въздейства върху този процес, за да можем да осигурим стабилност и устойчивост във времето? Има ли как да направим конкретни постъпки, за да преодолеем гладът за кадри? Тези и още важни теми, по които днес нямаме единно мнение.

Втората ни цел е да получим непосредствена обратна връзка за проектите, които развиваме в DEV.BG. Това е от изключителна важност за нас, за да ни позволи да работим по направленията, които създават най-голяма стойност за IT общността.

Методологията

The VOICE OF IT се провежда под формата на кратки онлайн срещи (Google meet), като участниците могат да запазят удобно за тях време в онлайн календар. Избрахме тази форма, защото вярваме, че в разговора се раждат най-смелите идеи, интересни виждания, наблюдения. Така ще успеем да извлечем наистина важните моменти и есенцията по темите, на които търсим отговор. Ще получим непосредствена обратна връзка и ще можем да отсеем нещата, които са от първостепенна важност за IT хората в България. И това вече се доказа до голяма степен по време на бета теста на въпросите.

Каузите

Замислихме се как ще се отблагодарим на всички хора, които ще отделят време в натовареното си ежедневие и вярваме, че открихме най-правилното решение – за всяко проведено интервю и събрана обратна връзка, DEV.BG ще дари сума в подкрепа на значима кауза. Съвсем скоро ще обявим и първата такава.

Какво следва?

В началото на февруари поставихме официален старт на проучването. Вече имаме събрани интересни мнения и идеи. Периодично ще ги анализираме и споделяме с IT общността на сайта report.dev.bg. Там ще публикуваме и статистика, новини, инициативи.

Амбицията ни е The VOICE OF IT да достигне до голям брой специалисти в различни IT направления и да се превърне в най-мащабното проучване за сектора в България.

Каним на кратка среща всички IT хора, които искат да дадат своя принос в създаването на голямата картина на IT сектора в България. Вярваме, че е важно за цялата ни общност!

Регистрирайте се за участие на report.dev.bg. Ще се радваме да поговорим!