+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

77+57 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Менторската програма на DataArt – как компанията инвестира в обучението на екипа си

*Текстът е предоставен от DataArt

В DataArt споделянето на знания между по-опитните колеги и тези, които тепърва стартират своята кариера в софтуерния бранш, винаги е било традиция и е неизменна част от корпоративната култура на компанията. С разрастването на екипа обаче този неформален обмен на опит се превръща в повод за създаване на структурирана менторска програма, която да улесни процеса по предаването на знания, като същевременно компанията запазва гъвкавия подход и индивидуалния стил във взаимодействието между ментор и обучаващ се.

Менторската програма на DataArt става глобално достъпна за всички над 20 офиса на компанията, като целта е всеки желаещ да се обучава да намери най-подходящия ментор и да премине през различните етапи според собствените си приоритети и цели.

Пример от практиката

Повече за опита си с менторската програма разказват Александър Кадънов и Петя Маринова, които вече са били част от инициативата. Алекс е Senior QA Engineer в DataArt, който се присъединява към варненския екип на компанията в началото на 2023 г. и с ентусиазъм решава да приеме предизвикателството да бъде ментор. Това е и първият му досег с подобно начинание. Петя пък става част от DataArt Варна няколко месеца по-късно и решава да се възползва от възможностите, които менторството в компанията предлага.

“Завършила съм “Мениджмънт на туризма” и в продължение на 6 години работих като одитор в една финансова компания. След време реших, че искам промяна в кариерата и се насочих към QA. След като преминах през различни курсове и натрупах двугодишен опит в тази сфера, кандидатствах за позицията Junior QA в DataArt, тъй като знаех, че компанията предлага доста възможности за обучение и развитие. Преминавайки процеса на подбор, започнах работа там и нямах търпение да се впусна в нови предизвикателства”, споделя Петя.

Първите ѝ впечатления от DataArt са изключително положителни и тя бързо свиква с екипа. Едновременно с това започва да проучва и какви възможности за надграждане на знанията се предлагат, в това число вътрешни и външни курсове и обучителни програми. Така научава за менторската програма и започва да работи съвместно с Алекс, който се съгласява да бъде неин ментор.

Алекс е със солиден опит в IT сферата, в която е вече над 17 години. Завършил е магистратура “Компютърни системи и технологии” в ТУ Варна и е преминал  през различни нива в йерархията, в това число CEO, DM, проектен мениджър, бизнес анализатор, SEO и разбира се – QA. Бил е и собственик на фирма за Уеб дизайн в продължение на 10 години.

“Не съм имал планове да се развивам като ментор и това стана съвсем случайно, за което съм изключително благодарен, тъй като е ценен опит. Бях попитан дали имам желание да помогна в развитието на Петя и да бъда част от програмата и аз се съгласих”, споделя Алекс.

Надграждане на познанията

След като Петя и Алекс се съгласяват да работят заедно, те преминават през въвеждащо обучение, което да им изясни процесите, процедурите и стъпките, които им предстоят, тъй като програмата е mentee driven. Още след първата среща помежду им, те си набелязват конкретни цели, които искат да постигнат, и знанията, които Петя има желание да надгради.

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …

“Първите ми впечатления от Алекс бяха супер положителни. Още след като се видяхме, бях сигурна, че той има потенциала да ми помогне да науча много и не сгреших. Алекс притежава богат опит и знания в тестването и е готов да ги сподели”, разказва Петя.

Алекс от своя страна също е много впечатлен от ентусиазма и мотивацията ѝ. “Петя знаеше какво иска да постигне, беше открита, много позитивно настроена и целеустремена. Именно това нейно отношение ме мотивира да дам всичко от себе си”.

Менторската програма на DataArt дава право на избор дали срещите да са през две седмици с продължителност два часа или всяка седмица по един час. И двамата преценяват, че ще е по-добре да се виждат ежеседмично. След това решават да маркират конкретните цели, които искат да постигнат в рамките на 3 месеца, за да могат да следят прогреса.

“Според плана, който съставихме, на всеки две седмици получавах нова задача. На всяка следваща среща обсъждахме поставената задача, затрудненията, които съм имала с нея, правилно ли е решението ми, по какъв друг начин може да се подходи. Алекс ме насочваше къде мога да намеря повече информация за даден технически казус и как да търся различни варианти”.

Освен на теоретичната част, те наблягат и на реални примери от предишни или текущи проекти, по които DataArt работи.

“Работихме основно по три направления: описване на тест кейсове, API тестване с Postman и Функционално тестване. Петя определено се представи много добре и в трите аспекта, въпреки скромния стаж, който имаше като тестер. Отговорите на задачите, които ѝ поставях, бяха много добре разписани и ни отне много малко време да прегледаме и дооформим решенията. Личеше си, че се стараеше и не претупваше нещата”, споделя Алекс.

Резултатите

Тъй като водещата идея на менторската програма на DataArt е обучаващият се да повиши квалификацията си, основната цел на Петя е да премине от Junior QA на ниво Middle QA. Именно затова Алекс решава да ѝ постави задача, която да не оценява самият той с цел по-голяма обективност.

“Тя трябваше да реши тест с отворени отговори, свързан с “Functional testing” и базиран на реален казус. Този тест отнема около 40 часа (теория и практика), като максималният брой точки е 100. Отговорите се проверят от екипа на DataArt, създал теста, като може да се решава няколко пъти, ако участникът не е събрал максималния брой точки. Петя получи 100 точки още на първия опит с оценка ‘Excellent’. Това допълнително затвърди и моето мнение, че тя успешно е преминала менторската програма и е постигнала целите, които първоначално заложихме”.

След преминаването на програмата

Петя споделя, че благодарение на менторската програма се чувства много по-уверена в знанията си и е мотивирана да продължи обучението си, да се включва в нови курсове, които DataArt предлага, и да трупа опит. А Алекс от своя страна счита, че ролята му на ментор му е помогнала да види процесите от друг ъгъл, а удовлетворението от това да споделя опита и знанията си, го мотивира да се включи в менторската програма отново.