+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

74-47 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Денис Юхно, DataArt: Запазваме стабилност въпреки предизвикателствата в IT сектора

© Текстът е предоставен от DataArt

Денис Юхно е изпълнителен директор на DataArt България и ръководител на българското подразделение на компанията от средата на 2018 година. Отговаря за развойните центрове на компанията в София и Варна, като преди да поеме управлението на българския офис, Денис е работил като Delivery Manager в DataArt. Той е завършил магистратура по „Приложна математика в Националния технически университет на Украйна в Харков. Денис има над 15 години опит в софтуерния бранш като разработчик, бизнес анализатор, консултант и проектен мениджър. Живее в България със своето семейство от 9 години.

– През 2023 и 2024 година станахме свидетели на съкращения в IT сектора, включително при компании като Google и Amazon. Каква е Вашата оценка за текущата ситуация в бранша и как се справя DataArt?

– Да, факт е, че ситуацията в IT сектора в момента е предизвикателна, някои компании предприеха значителни съкращения. Това несъмнено доведе до несигурност и притеснения както за работещите в бранша, така и за самите компании. Въпреки тези трудности DataArt успя да запази стабилността си.

В глобален план при нас не е имало масови съкращения и успяхме да запазим адаптивността си в тази динамична обстановка. В офисите ни в България ситуацията също е стабилна – нямаме спад в броя на служителите. Естествено, в такъв контекст е необходимо да се направят някои корекции. Имаше определени позиции, за които предприехме освобождаване на хора, които дълго време са били без проект.

Въпреки това тези мерки бяха съпроводени с отварянето на нови възможности за други позиции и технологии, което позволи реалното запазване на числеността ни. Дори стартирахме стажантска програма, която дава възможност на млади специалисти да се учат и да останат да работят при нас.

– Според Вас какъв тип софтуерни компании ще бъдат най-печеливши в настоящия икономически контекст?

– Според мен това ще са софтуерните компании, които демонстрират гъвкавост и адаптивност. Те ще бъдат най-устойчиви и вероятно ще преминат през кризисния момент доста по-лесно. По-конкретно, аутсорсинг компаниите, които са успели да диверсифицират своето портфолио от клиенти, а не да разчитат на един голям клиент или на конкретна индустрия, ще имат значително предимство.

Тази диверсификация предоставя стабилност и намалява риска от финансови сътресения, свързани с промени в икономическите условия или проблеми в конкретен сектор. Освен това компаниите, които успешно прилагат изкуствения интелект и намират начини да го внедрят в своите работни процеси, също ще имат сериозно предимство. 

Що се отнася до продуктовите компании – вероятно тези, чиито продукти са свързани с търсени в момента сегменти, също ще се окажат стабилни. 

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …

– Колко време очаквате това забавяне да продължи?

– Продължителността на текущото забавяне в IT сектора е трудно да се прогнозира с точност, тъй като зависи от множество фактори, включително глобалната икономическа обстановка, развитието на технологиите и промените в търсенето на пазара, дори войната в Украйна. Въпреки това наблюденията ни показват, че компаниите в бранша постепенно се адаптират към новите условия и се опитват да преодолеят предизвикателствата.

Някои анализатори очакват, че стабилизацията може да настъпи в рамките на следващите 12 до 18 месеца в зависимост от глобалните икономически тенденции и темповете на растеж на различните индустрии. 

Ако трябва да отговоря конкретно за DataArt, то нашият фокус е върху адаптивността, иновациите и изграждането на екипа, което ни позволява да се справяме по-добре с икономическите промени. Ще продължаваме да инвестираме в развитието на нашите служители и в технологична експертиза, за да можем да предоставяме качествени услуги на клиентите си и да се възползваме от новите възможности, които възникват.

Explore more

Виж
Gradle обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Jmeter обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Firebase обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Azure обявите
Събрани на едно място
Right Arrow

– Кои са факторите, които доведоха до това свиване в софтуерния бранш?

– Свиването в софтуерния бранш през последните години може да бъде обяснено с комбинация от няколко ключови фактора. Първо, вследствие на пандемията от COVID-19 много софтуерни компании предприеха агресивна стратегия за наемане на нови служители, за да отговорят на нарастващото търсене на дигитални услуги и продукти. Това доведе до значително увеличаване на броя на служителите, което в някои случаи беше нереалистично и неустойчиво в дългосрочен план. С намаляването на търсенето след този период компаниите се оказаха с прекомерен брой персонал и се наложи да предприемат съкращения, за да се адаптират.

Второ, навлизането на изкуствения интелект и автоматизацията все повече оказва влияние на софтуерния сектор и тепърва вероятно ще видим реалното му въздействие. 

Трето, глобалните икономически фактори и войната в Украйна играят важна роля в свиването на софтуерния бранш. Инфлацията, увеличаването на лихвените проценти и икономическата несигурност водят до намаляване на разходите и инвестициите в много индустрии, включително в софтуерния сектор. Компаниите се стремят да оптимизират своите бюджети и да намалят разходите, което понякога включва съкращаване на персонал и намаляване на инвестициите в нови проекти.

– Споменахте изкуствения интелект. Каква ще е ролята на AI в софтуерния бранш оттук нататък?

– В момента все още сме в етапа на хипотезите и предположенията, но едно е сигурно – промени ще има, въпросът е кога и в какви мащаби.

AI има потенциала да създаде автоматизация на рутинни задачи, което ще позволи на екипите да се фокусират върху по-сложни и креативни аспекти на разработката. Освен това ще подобри потребителското изживяване чрез персонализирани решения и бързи отговори на клиентските запитвания. Приложимостта на изкуствения интелект в писането на код вече е факт и все повече ще се използва при откриването на грешки, което ускорява процеса на разработка и подобрява качеството на софтуерните продукти.

Не на последно място, AI вероятно ще играе ключова роля в киберсигурността, като открива и реагира на заплахи в реално време, а според мен този тип заплахи тепърва ще нарастват. 

– А какво ще е влиянието върху пазара на труда и ще доведе ли силното развитие на AI до нова сериозна вълна от съкращения?

– Според мен не бива да бъдем крайни в тези предположения. Да, AI ще има значително влияние върху пазара на труда и наемането и технологичните компании ще променят своите приоритети. Автоматизацията може да намали нуждата от определени позиции, но също така ще се създадат нови възможности в областите на разработката, внедряването и поддръжката на AI технологии. Компаниите ще търсят хора със специфични умения и опит в областта на AI и машинното обучение, което ще изисква инвестиции в обучение и преквалификация на настоящите и бъдещите кадри.

– По време на пандемията дистанционната работа и хибридните модели претърпяха истински бум. Променя ли се в момента това и връща ли се софтуерният бранш обратно към офис режима“?

– Да, забелязва се тенденция някои компании да се връщат към офис режима на работа. Въпреки това дистанционните и хибридните модели продължават да бъдат широко използвани и предпочитани в софтуерния бранш. Много компании осъзнаха предимствата на гъвкавите работни условия, включително по-висока продуктивност, подобрен баланс между работа и личен живот, както и достъп до специалисти в глобален план.

При нас в DataArt дистанционната форма на работа и възможностите да се работи от наш офис в друг град или друга държава бяха силно наложени много преди пандемията. Тези модели на работа не са нещо ново за нас и са дълбоко интегрирани в корпоративната ни култура.

Вярваме, че предоставянето на гъвкави работни условия е ключово за задържането на талантливи специалисти и за поддържане на висока продуктивност и удовлетвореност сред хората в екипа. Затова продължаваме да подкрепяме дистанционната работа и хибридните модели, като осигуряваме необходимите инструменти и ресурси на нашите колеги, които работят remote. Тази гъвкавост ни позволява да останем конкурентоспособни и да привличаме качествени специалисти.