+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

77+43 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

AI и ChatGPT в помощ на бизнес анализатора: съвети за максимална ефективност

Текстът е предоставен от DataArt

Автор: Тамари Гобежишвили, бизнес анализатор в глобалната софтуерна компания DataArt

Не всички бизнес анализатори са единодушни относно употребата на AI и инструменти като ChatGPT в тяхната ежедневна работа. Разбира се, важно е да се подхожда внимателно към всички тези решения, като ги изследвате в дълбочина, за да се уверите в тяхната ефективност. Въпреки това, когато AI се представя добре, той може значително да подобри работата ни чрез ускоряване на процесите и повишаване на качеството на текстовете, особено при начинаещи специалисти в сферата на BA.

В тази статия Тамари Гобежишвили, дългогодишен бизнес анализатор в глобалната софтуерна компания DataArt, споделя какво се случва с ролята на изкуствения интелект в работата на BA експертите и как изкуственият интелект може да ни помогне да работим по-интелигентно – от ефективно интерпретиране на данни до подобряване на начина, по който планираме процесите.

Според нея ChatGPT може да е от полза при различни BA задачи, позволявайки по-интелигентни работни практики, като например:

1. Изготвяне и редактиране на имейли
Използването на ChatGPT оптимизира комуникацията на работното място, като подпомага създаването и усъвършенстването на имейлите, което води до по-ефективна, ясна и кратка кореспонденция, спестява време и намалява риска от объркващи съобщения.

2. Изготвяне на презентации
ChatGPT е отличен помощник при създаването на стегнато и въздействащо презентационно съдържание и при систематизирането на сложни идеи в ангажиращи съобщения. Освен това ChatGPT-4 (с DALL-E) може да предложи визуални елементи, които допълват различни теми, повишавайки нивото на вашите презентации. Този инструмент е особено ценен в бизнес анализа заради способността си да обединява комуникационните послания с подходящи изображения.

3. Брейнсторминг сесии
Използването на ChatGPT като иновативен партньор за брейнсторминг може да обогати творческия процес, насърчавайки задълбочени дискусии и генериране на идеи.

4. Писане на User Stories
ChatGPT определено би могъл да подпомогне формулирането на качествени user stories с Gherkin нотация, структуриран формат, който подобрява комуникацията относно изискванията между технически и нетехнически заинтересовани страни, като гарантира, че всички те имат ясна представа за целите на проекта.

5. SQL заявки и съхранени процедури
ChatGPT не само опростява създаването на сложни SQL заявки, но също така помага при дешифрирането и разбирането на SQL съхранените процедури. Тази двойна възможност позволява на бизнес анализаторите да оптимизират аспектите на управлението на базата данни, което води до по-рационализиран процес на извличане и анализ на данни. С помощта на ChatGPT анализаторите могат по-бързо да интерпретират логиката в рамките на съхранените процедури, което им позволява да правят изводи и да вземат решения, базирани на данни, с повишена гъвкавост и прецизност.

6. Анализ на пазара и конкуренцията
Когато анализираме пазара, ChatGPT може да послужи като ценен актив за идентифициране и артикулиране на конкурентните предимства на различни бизнеси, позволявайки бързо проучване и сравнение, особено в динамични сектори като финтех.

7. Генериране на диаграми
Въпреки че към момента не е способен да създава диаграми за BPMN (Business Process Model and Notation), ChatGPT може да бъде полезен за изготвяне на различни други диаграми (като UML), които илюстрират и опростяват сложни данни и процеси. Тези визуални помощни средства са от съществено значение за заинтересованите страни, за да им разяснят концепциите и работните процеси.

GPT-3.5 vs. GPT-4.0
КритерийGPT-3.5GPT-4.0
Размер на модела~175 милиарда параметриПо-голям от GPT-3.5
Данни за обучениеДо септември 2021 г.Април 2023 г.
Памет и разбиране на контекстаИма трудности при спазването на контекстаПо-добро дългосрочно следване на контекста
ТочностВисокаПо-висока точност
Мултимодални възможностиУнимодален (само текст)Мултимодален (текст и изображения)
Преглеждане с BingНеМоже да сърфира в мрежата, за да търси информация и да отговаря на въпроси
Разширен анализ на данниНеСпособен да изпълнява по-сложни задачи за анализ на данни
DALL·E интеграцияНеМоже да генерира изображения от текстови описания
Приставки (бета)НеМоже да взаимодейства с услуги и API на трети страни

GPT-4.0 представлява напредък спрямо GPT-3.5, със значително по-голям брой параметри, което му позволява да обработва повече данни и да произвежда по-логични отговори. Въпреки че и двата модела са бързи, GPT-4.0 е малко по-бавен поради повишената си сложност. В творческите задачи GPT-4.0 засенчва GPT-3.5, като генерира съдържание с по-голяма кохерентност и сложност, например – може да му зададете да ви генерира подробни истории с последователно развитие на сюжета и героите. GPT-4.0 превъзхожда GPT-3.5 и в задачите за програмиране, предлагайки по-точни решения на сложни програмни задачи, благодарение на усъвършенстваното обучение и по-големия набор от данни.

Основна нова функция на GPT-4.0, която не присъства в GPT-3.5, е способността му да работи с изображения и графики, което позволява техния анализ и създаване на свързано с изображения съдържание. Въпреки че и двата модела могат да изпитат „халюцинации“, когато генерират неоснователна информация, при GPT-4.0 този риск е значително редуциран.

Изборът между използването на GPT-3.5 и GPT-4.0 зависи от сложността на задачата. За прости задачи като създаване на често задавани въпроси или насочване на потребители, GPT-3.5 може да е подходящ. Въпреки това, за по-сложни неща, които изискват дълбоко разбиране на контекста, GPT-4.0 е за предпочитане.

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …
Бързи ChatGPT съвети за бизнес анализатори (и не само)

Получаването на най-добри резултати от AI инструменти като ChatGPT означава да задавате правилните въпроси. Ето едно просто ръководство за бизнес анализатори относно това как да създаваме ефективни промптове:

Използвайте английски език: Напишете прости задания на английски и проверете отново за правописни грешки, за да избегнете объркване.

Бъдете конкретни: Когато питате за нещо, бъдете възможно най-подробни. Например, кажете на AI точно какви данни да вземе предвид, ако искате финансова прогноза.

Дайте примери: Покажете на AI какво търсите, като предоставите примери. Ако имате нужда от генериране на отчет, включете примерен отчет, който AI да следва.

Играйте роли: Кажете на ChatGPT да се преструва, че е специалист, например – финансов съветник, за да получите по-целенасочени отговори.

Разбийте задачата на подзадачи: Ако имате голяма задача, разделете я на по-малки. Вместо да поискате пълен пазарен анализ наведнъж, започнете с текущите тенденции.

Превърнете заданието си в разговор: Чувствайте се свободни да поискате от AI да ви зададе въпроси или да предприеме нещата стъпка по стъпка. Това може да помогне за прецизиране на сложни задачи.

Задайте изисквания относно формат: Ако имате нужда от информация в конкретен формат, като точки с подточки, табличен вид или резюме, споменете го в промпта.

Използвайте екстрите: Ако имате достъп до ChatGPT Plus или специални добавки, използвайте ги. Те могат да ви дадат повече функции и по-добра производителност.

Explore more

Виж
Redux обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Swift обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Kotlin обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
SAFe обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Други AI инструменти, полезни в работата на бизнес анализаторите

Visily: Като основен AI инструмент за бизнес визуализация, Visily трансформира сложни набори от данни в ясни, завладяващи визуални представяния. Той дава възможност на бизнес анализаторите да предават концепции и анализи чрез интуитивни диаграми, графики и инфографики, правейки това съдържание достъпно за всички заинтересовани страни. Неговият интерфейс с плъзгане и пускане и интелигентните предложения за дизайн рационализират създаването на визуални активи на високо професионално ниво, като значително намаляват времето от концепцията до изпълнението.

Polymer: Позициониран в челните редици на бизнес анализа, Polymer използва усъвършенстван AI за анализиране и показване на анализи на данни. Той предлага набор от инструменти за визуализация и сигурна среда за манипулиране на данни, всички захранвани от най-съвременни алгоритми за машинно обучение. Интуитивната платформа на Polymer позволява на анализаторите бързо да извличат и споделят полезни изводи, като гарантира, че решенията, базирани на данни, са както информативни, така и навременни.

ChatUML: Доста полезно решение за генериране на диаграми на Unified Modeling Language (UML). Със своя интерфейс, управляван от AI, ChatUML подпомага точното изобразяване на системни архитектури, работни потоци и процеси.

Perplexity: Тази задвижвана от AI търсачка действа като чатбот и използва машинно обучение и обработка на естествен език, за да отговаря на потребителски заявки. Решението се появи през август 2022 г. и е създадено от големи играчи като OpenAI, Meta, Quora и Databrick. Perplexity генерира отговори за всеки въпрос, зададен от потребителя, и предоставя връзки към източниците, които е използвал, за да разработи своите отговори, което улеснява потребителите да проверяват информацията.

Figma WireGen: Figma, който използва ChatGPT AI за бързо и лесно генериране на wireframes, дава възможност на потребителите да въведат описанието на дизайна, който искат да създадат, и плъгинът ще го генерира под формата на рамка. WireGen е напълно редактируем във Figma, което позволява на потребителите да добавят своя личен щрих, да правят корекции и да ги привеждат в съответствие с тяхната собствена продуктова визия. Към момента WireGen се предлага в бета версия и дава възможност за безплатно генериране на до 25 wireframes на месец.

В заключение

Използването на AI инструменти в бизнес анализа определено дава много предимства и повишават качеството на работа, спестяват време и усилия. Но също така винаги съществува възможност за грешки, което изисква човешкият фактор да е водещ. Освен това, когато използвате AI модели, особено тези онлайн или отворени за обществеността, е важно да не въвеждате лични или чувствителни данни, тъй като това може да доведе до проблеми, свързани със сигурността. Спазването на определени протоколи за сигурност при работата с решения, базирани на изкуствен интелект, дава възможност да се използва максимално потенциала им, като същевременно поддържате рисковете ниски.