+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

70-34 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Банкова революция: Блокчейн технологията трансформира финансовия сектор


*Текстът е предоставен от Commerzbank Digital Technology Centre Sofia

В последните години блокчейн технологията промени хода в развитието на редица индустрии и банковият сектор не е изключение. С децентрализираната си и прозрачна същност, блокчейнът има потенциал да революционизира традиционните банкови процеси, да подобри сигурността и ефективността. В тази статия ще изследваме как Commerzbank имплементира блокчейн технологията в банкирането и предимствата за нашите клиенти и индустрията.

Кристоф Беренцен, клъстър лийд на екип Бизнес Свързаност в Commerzbank

Технологията на разпределените регистри (DLT) е базирана на дистрибутирани, синхронизирани бази данни. С други думи, всички участници споделят едни и същи данни на своите “възли” и механизмите за консенсус гарантират, че тези данни са непрекъснато синхронизирани и не могат да бъдат манипулирани. Блокчейнът е специална форма за разпределени регистри, където информацията е свързана и синхронизирана в криптирани блокове; Биткойн е един пример за блокчейн приложение. Обща характеристика на всички DLT и блокчейн апликации е, че всички участници имат едно и също неизменно състояние на съответните данни.

„Това включва създаването на бизнес модели и продукти, които използват тази технология“, така Кристоф Беренцен, клъстър лийд на екип Бизнес Свързаност в Commerzbank, описва задачите в DLT сферата. Пример за една такава в Commerzbank е интензивната работа върху дигиталното евро, което – ако се случи – ще донесе големи промени за гражданите и банките. Европейската централна банка ще се фокусира върху този проблем през следващите 2 години, а ние взимаме участие в него, благодарение на опита ни в легитимирането.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …

Друга тема е оптимизацията на веригите за доставки, от поръчката до плащането. Общ проект на BASF и Evronik получи доста внимание от пазара. Тук плащането на предварително направена поръчка се задейства веднага щом фактурата бъде генерирана чрез платформа, предоставена от Commerzbank. Това значително увеличава ефикасността на процесите и подобрява работещия капитал. „Имаме нужда да сме отворени към нови идеи, както и от организация, която има смелостта да изпробва новости, за да имплементираме иновации заедно“, подчертава Кристоф.

DLT проектите не свършват тук. Разработваме финансов инструмент за ефективен обмен на ценни книжа между банките, както и сме голям участник в блокчейна за търговско финансиране Marco Polo.

Наскоро Commerzbank направи значителен ход във финансовата индустрия, като кандидатства за лиценз за попечителство на цифрови активи. Това новаторско решение, отразено в доклад на Finbold, доказва нашата отдаденост към дигиталното бъдеще на финансите. Лицензът ще ни позволи да предлагаме попечителски услуги за криптовалути, токенизирани ценни книжа и други цифрови активи.

д-р Йорг Оливери дел Кастило-Шулц, Главен оперативен директор на Commerzbank

„В сферата на дигиталните активи Commerzbank иска да подпомогне сформирането на дигитални екосистеми, особено по отношение на попечителството и търговията с нефизически активи“, казва д-р Йорг Оливери дел Кастило-Шулц, Главен оперативен директор на Commerzbank.

Навлизането на Commerzbank в попечителството на цифрови активи напълно съвпада с тенденцията, наблюдавана при немските банки в последни години. Привлекателността на бизнеса с попечителство на цифрови активи и криптовалути привлече значително внимание. Всъщност до февруари 2020 г. приблизително 40 компании, включително много банки изразиха своя интерес към Федералния орган за финансов надзор.

Дигиталният технологичен център на Commerzbank в София ще има изцяло нов DLT екип, в който топ експерти ще допринасят за създаването на дигиталното бъдеще на банката с помощта на блокчейн технологии.

Чрез използването на блокчейн технологии не само предлагаме иновативни и сигурни банкови решения на нашите клиенти, но и допринасяме за цялостния напредък на индустрията. Блокчейн технологията продължава да се развива и е вълнуващо за нас заради безкрайните възможности, които тя предоставя за бъдещето на банкирането.