+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

96-14 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Oт корпоративни стартъпи до лични ментори: Как Coherent Solutions се грижи за израстването на служителите си

В края на януари след шестмесечна работа по проекта, Ангел Тодоров, печели първо място в Innovation Sandbox, вътрешния инкубатор на американската софтуерна компания Coherent Solutions. Ангел е SQL разработчик и координатор на трейнинг центъра на софийския офис на компанията, а неговият стартъп проект се казва NearBU и представлява мобилно приложение, което позволява на малкия бизнес да създава специализирани и лимитирани промоции за клиенти, които са в близост до самият обект. Идеята се върти в главата му от около пет години, още преди да се включи в екипа на Coherent Solutions, но сега най-сетне открива правилния формат да я развие.

“Въпреки че работя по проекти и имам ежедневни задачи, едно такова допълнително занимание вътре в компанията ми помогна не само да науча нови неща, но и да помисля малко out of the box.

Може би, ако не беше Innovation Sandbox, тази идея щеше да си остане нещо само за мен, като сега се надявам да мога да го развия занапред и да достигне до всеки един от нас в бъдеще,”

Ангел Тодоров

коментира Ангел, чиито ежедневни проекти са свързани с дигитализация на здравеопазването в САЩ. В Innovation Sandbox, което се провежда за четвърти пореден сезон, са въвлечени колегите от цялата компания с офиси в САЩ, България, Литва, Украйна и Беларус. Всеки може да събере международен екип или пък обратна връзка за идеята си. А тази година за пръв път, две от трите награди сред избраните екипи, са за колегите от София (местният офис е създаден през 2018).

Освен символичната награда от 2500 долара, Ангел извлича от инкубатора и много знания и подкрепа, свързани с непознати за него до момента сфери – бизнес модели, финансово планиране, дизайн на MVP. Смята и да продължи да работи по идеята си.

Част от стратегията да се развива талант, който може да иновира

Coherent Solutions e 25-годишна софтуерна компания, която предоставя цялостни решения за разработването на софтуер, Data services, мобилни приложения, Cloud infrastructure, DevOps, Quality assurance и бизнес анализ и управление на проекти. Разработва продукти за здравеопазване, производство, електронна търговия, основно за клиенти с присъствие на американските пазари, част от които са и големи глобални компании. Като играч на пазар с този мащаб, за Coherent Solutions е важно действителното създаване на иновации, а не писането на код по поръчка, и съответно талант, който разбира процесите за иновиране, са ключови.

Надя Борисова

“Рядко се намират компании, които да видят и оценят ползата от подпомагане на вътрешните стартъп инициативи. Благодарна съм за възможността не само да работя по стартъп в рамките на компанията, а и да получа подкрепа и съвети за развитието на проекта, “

категорична е и Надя Борисова, която печели втората награда в Innovation Sandbox с приложението си за локални пътешественици Go2Chill.

Всъщност цялостната стратегия на Coherent Solutions e да позволят на хората си да експериментират и ако се налага, да се провалят в защитена среда. Като компания нямат претенции към интелектуалната собственост върху продуктите на инкубатора.

“Innovation Sandbox e възможност за хората ни да развиват разнообразни умения, да тестват нови подходи, а за нас е част от стратегията ни да се развиваме чрез иновации и да си отглеждаме съответния страхотен талант,”

Боян Антонов

обяснява ни Боян Антонов, генерален мениджър на Coherent Solutions в България.

В момента в българския офис работят 98 души, заети в проекти за 11 клиенти, сред които един от най-големите доставчици на здравни застраховки в САЩ, както и американския национален център за донорство на костен мозък и кръвна плазма. Очаква се до края на годината офисът да порасне с още около 20 служители.

Тренировъчен център в крак с технологичните тенденции

Освен чрез инкубатора, който е насочен към всички в компанията и по-скоро цели разширяване на хоризонтите, Coherent Solutions имат и собствен тренировъчен център, създаден да развива служителите в по-тесни насоки. Базиран в Минск (под локалния за рускоезичния пазар бранд ISsoft), центърът предлага подготовка в три основни направления – входящи обучения за младши специалисти; обучения, насочени към надграждане експертизата на опитните специалисти в екипа и третото направление – меки умения и мениджмънт.

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …

„За нас е изключително важно да изграждаме и промотираме мениджърите си вътрешно, в духа на нашата фирмена култура.

Диана Филипова

Добър пример са текущите ни обучения за груп мениджъри, които гарантират успешното функциониране на системата ни за вътрешно кариерно развитие. А технологичните обучения са задължителни, както за да запазим високо ниво на експертиза като компания, така и за да има възможност всеки от колегите да се развива като професионалист“ обяснява по-подробно Диана Филипова, HR специалист в компанията.

Към момента в българския офис на Coherent Solutions се обучават 8 младши специалисти в домейните Java, .Net, Front end (React) и Manual QA. На ниво компания се предлагат и други входящи обучения (mobile, BI, DevOps, UX). Тези обучения са с изцяло практическа насоченост, работи се в реално време над конкретно задание, съвместно с преподавател или ментор, като комуникацията е онлайн. Всеки обучаващ се работи над индивидуални задачи и получава постоянна обратна връзка в процеса на работа. Средната продължителност на този тип обучение е 3 месеца, като целта е да подготви специалистите за работа в контекста на текущите екипи и проекти на компанията. Следващият етап за преминалите успешно трейнинг център специалисти е да работят както по вътрешни, така и по клиентски проекти, супервизирани от ментор.

Първите 7 души, преминали през трейнинг център през 2019 и 2020, до момента продължават успешно да се развиват в компанията.

Обученията за опитни специалисти тепърва навлизат в българския офис. Една от целите е да се поддържа единен стандарт на експертиза на ниво технологичен департамент. Този тип обучения дават също възможност даден специалист да се запознае с най-новите технологии в областта си или да надгради знания за конкретен туул или фреймуърк, който се налага да ползва по даден проект. Освен трейнинг център за по-старшите професионалисти в екипа има и алтернативи, като могат да ползват фирмен профил в Pluralsight или курс в Udemy, платен от компанията. При необходимост има възможност и за външни сертификационни курсове според индивидуалните им нужди.

Един от най-силните инструменти за надграждане на нивото на експертиза е knowledge share-a между колегите в компанията, като тези практики се насърчават и развиват. Една от формите са вътрешните meetups, които в момента се провеждат два пъти месечно.

Ивелина Петрова

Темите за тях идват от екипа и конкретни интереси. „Например, ако колега има богат опит в дадена насока или е направил проучване за нещо ново като .NET 5, може да подготви презентация и да сподели и обмени опит с колегите като направи meetup“ обяснява Ивелина Петрова от HR eкипа. Подобни срещи се организират по-скоро на локално ниво, въпреки че са достъпни за всички 1400+ служители в различните локации. От Coherent Solutions не се месят в избора на теми, а предоставят организационна помощ и техническа възможност.

“За нас е много важно да развиваме таланта си вътрешно, вместо да се опитваме да вземаме наготово senior кадри от пазара и да очакваме да правят чудеса при нас. Искаме да си случваме чудесата в компанията,” обобщава Боян. Допълва, че културата на споделяне е много добре развита в компанията и се полагат усилия да се поддържа и развива.

Ключовата роля на Груп Мениджмънт програмата в Coherent Solutions

Груп мениджмънтът е практика, на която се залага много в Coherent Solutions. За разлика от типичния случай, в който екипният мениджър е човекът за разговори относно кариерен план и развитие, тук двете роли са отделени. “На всеки в компанията е ‘назначен’ груп мениджър, играещ ролята на индивидуален ментор, който е различен от прекия му ръководител и е избран според технологичния му домейн. Мислим, че това е доста по-ефективният подход,” коментира Боян.

Груп мениджърите обикновено са най-старшите хора в компанията, като един може едновременно да работи с между двама и десет колеги. Важно да се уточни, вмята Боян, че ако при първоначалната среща се установи някакво неразбирателство, компанията има елегантни механизми за сменянето му. По принцип практиката е двойките да се избират на локално ниво, но не е изключено и да се случи на глобално, ако се появи такава конкретна нужда. “От груп мениджърите се очаква да обсъждат и дават насоки за кариерно развитие; да насочват хората си към нови възможности и да преценят как да им помогнат в даден казус. Да речем, че забелязват несправяне в разговори с клиент – тяхна работа е да преценят дали човекът има нужда да направи курс по презентационни умения, или пък да подобри английския си, например,” обяснява мениджърът.

Не е нормирано колко често да са срещите с груп мениджъра, но обикновено са веднъж на 3-4 седмици по удобен за хората начин; Компанията се стреми да не се меси във взаимоотношенията с груп мениджърите и да оставя свобода на действие. Според Боян този подход работи добре: “Да си груп мениджър не е допълнително заплатена задача. Всъщност е роля, която старшите колеги поемат с удоволствие и са мотивирани да помагат с развитието на таланта. Просто такава ни е културата.”

Ако искаш да научиш повече за компанията и отворените позиции, можеш да разгледаш профила на Coherent Solutions в нашия job board.