+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

77+57 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

„Четете, генерирайте идеи, споделяйте ги и работете върху тях и пак четете“ – Красимир Райков

Красимир Райков е част от организацията на Роболига България и е създател на първата по рода си система, имаща за цел да следи за правилното движение на роботите с камера и да отчита техните резултати в края на състезанието. Част е от софтуерния екип на Вистеон Електроникс, където разработва иновационни продукти за нуждите на автомобилната индустрия. На събитието на 5-ти юли „Bootloader for FOTA using ESP8266“, той ще разкаже какво е Bootloader, какво е FOTA, как можем да идентифицираме грешки при изпълнение на FOTA чрез Bootloader и много друго. Сега той ни разказва кое е най-голямото техническо предизвикателство, с което се e сблъсквал и какво го вдъхновява в работата му.
Как започна да се занимаваш с Internet of Things?
За IoT бях чул още преди да стане така популярна концепция, но както много други хора, бях твърде скептичен и може би не разбирах много добре идеята. Преди около 2 години, мои колеги ми показаха какво са направили за дома си с цел улесняване и автоматизация и бях очарован от резултатите им. След това започнах да се интересувам доста интензивно и имах желание и аз да направя устройство, което би помогнало както на мен, така и на много други хора.
Какво те вдъхновява в работата ти?
Всеки ден се сблъсквам с нови и интересни инженерни (и не само инженерни) проблеми, чието решение допринася за развиването на технологиите от бъдещето. Знам, че един ден ще гледам как част от моя труд се използва от милиони хора по света и това е достатъчно голямо вдъхновение за мен.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …

Кое е най-голямото техническо предизвикателство, с което си се сблъсквал?
Точно преди коледните празници, пристигна оплакване от клиента, че едно от устройствата (информационното табло на автомобил) е напълно не функциониращо. Очакваше се, масовото производство да започне след месец и този дефект беше недопустим. Това, което се беше случило е, че човекът който е правил тестовете, загася колата и при всяко следващо запалване, информационното табло не работи. Това беше единствената информация, която бяхме получили. Никой не знаеше от къде и как да започнем и какъв проблем може да доведе до такова поведение.
Как го разреши / разрешихте?
По този проблем работихме целия екип (близо 30 човека). След денонощни (включително и по нова година) дебъгвания, тестове, четене на спецификация и създаване на тестови софтуер, успяхме да установим къде е проблемът и съответно да го оправим.
Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с Internet of Things?
Това е бъдещето, което ни очаква. Рано или късно, ще сме свързани с всичко около нас. Ако искате и вярвате, че можете да сте част от създаването на това бъдеще – никога не се отказвайте – четете, генерирайте идеи, споделяйте ги и работете върху тях и пак четете – Readers are Leaders.
 


Стани част от потребителската група Internet of Things. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.
Визия: Личен архив
Прочети още:
6 от най-популярните Machine Learning алгоритми – приложения и възможности
Умен дом с openHAB и Eclipse SmartHome. Интервю с Димитър Иванов