+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

108-17 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Обединителят на HR професионалистите. Интервю с Борислава Георгиева

Борислава Георгиева е създател на най-активната общност от HR професионалисти в IT индустрията в България. Тя е успешен HR мениджър с 16-годишен опит в IT сферата. Работила е в три технологични международни компании преди DHL, където в момента е HR Manager. Изграждала е и управлявала всички аспекти на HR процесите. Борислава притежава MBA от американски институт и различни отличия, което засилва нейната експертиза и водеща роля в индустрията.

Срещаме се с Борислава скоро след завръщането й от Германия, където фасилитира обучение за мениджъри от различни отдели на DHL от цяла Европа. Това изживяване е много вдъхновяващо за нея, защото теми като коучинг, ефективна комуникация и storytelling са актуални и екипират мениджърите с инструменти, за да бъдат успешни лидери, да изграждат и развиват хората в екипите си.

Ти си доста зает професионалист, а отделяш време за развитието на HR#IT общността вече 8 години абсолютно безвъзмездно. Защо смяташ, че е важно?
Борислава Георгиева, HR Manager в DHL и създател на групата HR#IT

Вярвам, че силата е в споделеното знание, в това да си помагаме и подкрепяме взаимно. Стремя се да изграждам мостове между хората и да ги свързвам, защото в крайна сметка, това, което остава след нас, е какво сме направили за другите и как сме ги накарали да се чувстват.

Когато започнах през 2007 в IT сферата, нямаше много HR професионалисти в IT и самата индустрия не беше толкова развита, както сега. Тогава имах нужда да се съветвам и обменям добри практики с колеги, но не намирах такава възможност. Така се роди групата след една бизнес закуска за HR професионалисти от IT компании, която организирах за една фармацевтична компания, на която дойдоха над 40 колеги. Оттогава се стремя да насърчавам споделянето и общуването с цел всеки да си вземе това, което търси, но и да даде. През годините имаме множество успешни истории на назначения от групата и създаване на професионални и приятелски взаимоотношения.

Почти всеки месец общността се събира на живо. Разкажи ни как протичат тези срещи. Какъв е форматът?

През последните години гостуваме в различни IT компании, които ни приемат в офисите си и разказват за успешни практики и теми, които вълнуват колегите. Започваме с представяне и споделяне какво би искал да получиш от срещата. След това презентация, ако има такава, е кратка, за да можем да имаме повече време за дискусия и общуване на по питие. Срещите са безплатни и не се събираме повече от 20 човека, което спомага за бутиково усещане и предразполага към споделяне.

Кои теми през годините предизвикват най-живите дискусии и интересни събития?

Темите за agile recruitment, какво значи да бъдеш generalist в IT, изграждане на работодателската марка, заплати и придобивки (какво да дадем на хората с малък бюджет за придобивки), управление на представянето, AI в HR, софтуерни решения за HR, обучения и споделяне на успешни проекти, постижения от HR екипа на някоя компания.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …
Колко срещи сте провели до момента и колко хора са присъствали на събитията?

През тези 8 години сме провели над 70 срещи, на които са присъствали над 1000 участници.

Как могат HR професионалистите да се включат в онлайн общността и да научат за събитията на живо?

Групата HR#IT е отворена и всеки може да се присъедини, като отговори на един въпрос. Единствено на комерсиални/фирмени профили не давам достъп, за да няма много спам.

Затворена общност ли сте само за HR професионалисти? Ако съм разработчик, но имам HR въпрос и се чудя към кого да се обърна, мога ли да попитам вас за съвет?

Виждаме, че има нужда от по-активна комуникация между HR специалистите и техническите професионалисти през развитието на DEV.BG Job Board.

Всеки може да се включи в групата и на срещите, и ние нямаме само HR специалисти в общността. Всеки може да пусне въпрос, проучване, да пише в чата или да дойде на срещите и ще бъде добре дошъл! Няколко пъти сме правили срещи с други общности, като Product Tank и ИТ Степ Академията, така че не се ограничаваме само до HR професионалисти. На последната среща по темата за AI имахме гост презентатор – технически мениджър, и се получи интересно, защото и той ни задаваше въпроси и се получи приятна обмяна на опит. Примерно, него го вълнуваше въпросът, какво задържа IT талантите в компаниите.

Знаем, че HR#IT не е единственият начин, по който помагаш на HR професионалистите в индустрията да се развиват. Разкажи ни и за другия си проект.

Заедно с трима други колеги, преди 3 години стартирахме Tech Recruiter Academy, който е задълбочен курс за подбор в IT, с продължителност 3 месеца и включва над 20 теми. Курсът започва със запознаване с индустрията, обхваща HR процесите и включва практически задачи за подбор в IT. Имаме 3 завършили групи, които успешно се реализират в IT компании или като самостоятелни агенти. Също така, съкратена версия на курса съм провеждала за членовете на HR асоциацията. Обратната връзка от участниците е, че курсът е много качествен и практически насочен и помага както на настоящи, така и на колеги, които искат да се преквалифицират.

А какво (и кой) ти е помогнало най-много в твоето кариерно развитие?

Това е много интересен въпрос, за първи път ми го задават. Благодаря, че ме накарахте да се замисля по тази тема. На първо място, себепознанието и намирането на своето „sweet spot“ (пресечната точка между страстта и способностите). Осъзнаването, че искам да се занимавам с HR, любопитството, стремежът да помагам на хората и мотивацията да постигам цели, които изглеждат невъзможни. След това, моите мениджъри през годините, започвайки с първия, който ми повери да изградя HR процесите от нулата, без да имам много опит. След това имах привилегията да имам мениджър, който беше и коуч и имаше много опит в индустрията, и от него научих много отлични практики. Той винаги ми повтаряше да мисля „what’s next?“ и да не спирам да се развивам и уча.

Моята кариера, нямаше да е успешна без подкрепата и съветите на моят съпруг, без когото нямаше да мога да се справя с трите деца и работата. Силата на HR#IT общността също ме подкрепя, защото когато виждаш колеги, които се борят със същите предизвикателства и можем да си помагаме, това те мотивира и вдъхновява.