+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

97+22 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Работещата алтернатива, наречена „трудов b2b договор”

Като специализиран Job Board за IT общността с над 5600 обяви, следим IT сектора и забелязваме една отдавна наложила се практика, на която се гледа изключително сериозно в Западна Европа – трудовите b2b договори. Пандемията и свързаните с нея промени, несигурности и нови възможности за работа „довя” и в България тази опция за трудовоправни взаимоотношения. Макар и плахо, още през лятото различни IT компании от чужбина започнаха да проучват настроенията към b2b договорите. И тъй като това явление тепърва ще прохожда у нас, ще се опитаме да внесем яснота какво представлява то с основните си плюсове и минуси, защо компаниите от години предлагат подобни договори и най-вече — защо програмистите ги подписват.

Трудовият b2b договор накратко

Както подсказва името, b2b договорът е споразумение между две юридически лица. Той е най-често срещаната алтернатива на познатите трудови договори, които попадат под шапката на Кодекса на труда. В случая обаче говорим за граждански договор за предоставяне на услуги между компанията-възложител („работодателят”) и вас като изпълнител. Как се случва това? Регистрирате своя собствена фирма (минималният начален капитал все още е 2 лв.) и ставате неин управител и служител, а в края на месеца вместо да получите заплата, издавате фактура на възложителя, която той е задължен да плати според предварително договорените условия в b2b договора.

Защо работодателите прибягват до трудови b2b договори?

Основните причини са две — спестяват си бумащина, като си осигуряват по-голяма гъвкавост.

Представете си следното: компания от САЩ, Финландия или Малта бърза да наеме качествени софтуерни разработчици за свой ключов проект и съвсем логично стига и до българския пазар на IT таланти. Вместо да губи време в изучаване на спецификите на трудовото ни законодателство (изплащане на заплати, покриване на осигуровки, задължителни медицински прегледи, обучения по безопасност и т.н.), за нея е в пъти по-лесно и времево ефективно да подпише b2b договор с програмиста, защото след това процесът се опростява до фактура→банков трансфер. Упражнението придобива още по-голям смисъл, ако компанията иска да ползва услугите ви за по-дълъг период от време, без да се налага да създава дружество в страната.

Другото предимство на b2b договорите за възложителя е, че позволяват да бъдат включени много повече и различни клаузи в сравнение със стандартните трудови договори, които не могат да догонят скоростното развитие на IT сектора и нуждите на работещите в него, напр. по-голяма независимост, нестандартни работни часове и кодене от лично избрано място (било то в България или чужбина). Освен това компанията заплаща и допълнителните часове, които сте инвестирали в проекта и, разбира се, също сте фактурирали.

Възниква логичният въпрос: Защо да не ви наемат като фрийлансър? Основната причина е, че услугите на упражняващите свободна професия обикновено се използват за junior задачи, „на повикване” и за по-кратко време в сравнение с b2b договора. Освен това един фрийлансър може да работи с няколко клиента паралелно, което би било конфликт на интереси за b2b възложителя. За самия фрийлансър работата „на парче” означава несигурни и по-ниски лични доходи, а и да не забравяме, че ако сте човек, изпълняващ свободна професия, трябва да сте регистриран като такъв в Агенцията по вписванията и НАП, както и да подавате доста декларации на месечна и годишна база.

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …
По-важното — защо един разработчик би предпочел трудовия b2b договор пред стандартния?

Разпитахме из общността и ето какво разбрахме за работата на b2b договори.

Парите се нареждат сред основните фактори един разработчик да поеме по този път, защото според стандартния трудов договор заплатата му е само един от многото разходи, които работодателят прави за него. B2b договорът не задължава възложителя да покрива осигуровки, например, което автоматично означава по-високо възнаграждение. Това, от своя страна, ви натоварва със задължението вие сами да ги плащате. Един ориентировъчен пример: ако месечната ви брутна заплата е 10 600 лв., вие получавате чисто 9 170 лв., а общите разходи на работодателя за вас ще са 11 200 лв. От гледна точка на компанията тези разходи са едни и същи, независимо дали са обвързани със заплата по трудов договор или фактура по b2b договор. Но в очите на програмиста има съществена разлика, тъй като след плащане на нужните осигуровки чистата сума при b2b договор възлиза на 9 700 лв. Някои компании дори са склонни да си разделят тези разходи с изпълнителя, което увеличава още повече нето-то в края на месеца. Разбира се, не трябва да забравяте и другите задължения, които произтичат от управлението на фирмата ви като годишния 10-процентов корпоративен данък, разходи за счетоводно обслужване (ако ползвате такова) и подобни.

По-голямата гъвкавост на b2b договора по отношение на работното време и място е друг голям мотиватор, като в същото време ви дава свобода сами да изберете senior проекта, по който ще работите. Същото важи и за часовете. Според Кодекса на труда стандартната работна седмица е 40 часа, а всичко над тях се заплаща допълнително между 50% и 100% според деня, в който сте положили допълнителен труд (работен, почивен или официален празник). В случая на b2b договорите програмистите договарят по-високи часови ставки и често повече часове за дадения проект.

Какво обаче се случва с отпуските и допълнителните придобивки?

Досетихте се, b2b договорът по дефиниция не предлага такива. Ако случайно се разболеете и не работите, няма да имате основание да пуснете фактура и да получите плащане, но това също подлежи на договаряне под формата на определен брой неработни дни, които ще ви бъдат заплатени, или „платено време за почивка”. От друга страна, компенсирането на липсата на бенефити идва от по-високото заплащане, като работи и вариантът компанията-възложител да покрие еднократно разходите за определени придобивки (напр. служебен лаптоп и телефон) срещу издаване на фактура.

Трудовият b2b договор е като всеки друг бизнес договор, който законово ви позволява да договорите най-добрите за себе си условия за любимата си работа такава, каквато вие лично искате да бъде, но освен професионален опит, често изисква и житейски такъв, за да не изпуснете някоя малка, но изключително важна подробност. Питайте, изяснявайте, балансирайте везните и ако работите дистанционно, нямате нищо против да се занимавате с бизнес страната на работата си, целите по-високо заплащане и по-голямо разнообразие от проекти, тогава може би трудовият b2b договор ще ви е съвсем по мярка.