+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

74-24 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Автобиография за програмисти

Правилата за успешна автобиография са по–различни ако кандидатствате за ИТ позиция. Ще намерите много статии в Интернет за това как трябва да направите успешна вашата автобиография, но почти никоя от тези статии не описва спецификите на автобиографията ако кандидатствате за позиция за програмист.
Предишния опит в автобиографията
Всеки специалист по подбор ще погледне първо предишният ви опит и до голяма степен това ще има най–голяма тежест за това дали ще ви поканят на интервю. За това тази част от автобиографията ви трябва да е най–добре изпипана. Прегледайте следните съвети:

Обратна последователност – Винаги изброявайте предишните си местоработи в обратна последователност. Тоест най–напред напишете последната си работа. Така първото нещо, което HR специалистите ще видят е последната ви квалификация. Например, ако сте работили първо като начинаещ програмист, а след това като старши програмист, първото нещо, което бъдещите ви работодатели ще видят е позицията ви като старши програмист
Обърнете внимание на детайлите – когато вашата автобиография бива разглеждана, най–честият въпрос е дали имате правилният трудов опит за позицията, за която кандидатствате. За целта е нужно да може вашата автобиография да отговаря точно на този въпрос. Например ако напишете, че сте работили като web developer не давате нужната информация. Били сте програмист на уеб приложения, но дали сте били PHP програмист или Java програмист или сте писали на .NET? Трябва автобиографията ви да отговаря на този въпрос.
Индивидуална автобиография – можете много да си увеличите шансовете да ви поканят на интервю, ако съставяте индивидуална автобиография за всеки различен работодател. Почти всички кандидати изпращат една и съща шаблонна автобиография на всички работодателите. Но особено ако имате малко повече опит, не можете да го напишете в автобиографията си. Рядко автобиографии над 2 листа се четат изцяло, а дори и да се четат винаги най–голямо значение се отдава на това, с което започва автобиографията ви. Ако имате завиден опит и положите нужните усилия може да съставите автобиография точно за позицията, за която кандидатствате. Можете да акцентирате върху технологиите, които фирмата търси (те обикновено са изброени в обявата за работа). Така, когато някой преглежда автобиографията ви ще види точно това, което търсят в бъдещите кандидати и шансовете ви за успех се увеличават многократно. Но не разбирайте това погрешно. Не ви съветваме да лъжете какви технологии сте използвали. А просто ако сте използвали над 30 технологии на предишната си работа, да акцентирате на тези, които бъдещия ви работодател би оценил най–много.

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …

Не използвайте шаблони в автобиографията си
Не използвайте шаблони от типа на Europass: Curriculum Vitae или каквито и да са други CV формати и образци. Ако сами си съставите структурата на биографията ще можете да акцентирате върху това, което ви отличава от останалите кандидати и това, които са най–силните ви страни, а не това, което пише в шаблона.
Ако все пак решите да използвате шаблон, може да премахнете ненужните полета от шаблона. Тези шаблони са съставяни да предоставят информация за кандидатите за всички различни професии, а ИТ индустрията е различна.
Не добавяйте излишен пълнеж
Много често кандидатите си мислят, че ако изпратя по–голяма автобиография, пълна с всякакви ключови думи и ИТ понятия, ще изглеждат като по–големи програмисти. Затова често в CV-тата на програмисти и други ИТ кандидати може да видите половин страница изброявания на технологии и езици за програмиране. Много често кандидатите добавят една графа на която пише : технологии, които владея и започват да изброяват C#, Visual Basic, SQL, Linux, Windows, Ms-dos, OOP … и този списък много често е дълъг половин страница и включва не технологии, които кандидата владее, а по–скоро всички технологии, които кандидата е чувал и в повечето случаи това са кандидатите с 1 година опит, които се опитват да блеснат пред бъдещите си работодатели. Ефекта от това е следния четящия автобиографията ви решава, че сте написали произволни думички, които сте чували и не взима нищо от това предвид (въпреки, че една или две от тези технологии, вие владеете наистина добре). Не е лошо да посочите една или друга технология в автобиографията си, даже това е добре, но ако наистина това са технологии, с които имате богат опит.
Трябва ли да има снимка в автобиография ми?
Ако в обявата за работа не е изрично изискано да предоставите и снимка към документите за кандидатстване, тогава по–добре не добавяйте снимка. Логиката зад това е, че възможно да добавите неподходяща снимка отколкото подходяща. Никоя ИТ фирма няма да реши да не покани кандидат само защото няма прикачена снимка към кандидатурата си. Но обратното е възможно. Много често кандидатите добавяйки неподходящи снимки могат да изгубят възможността за интервю. Ако все пак искате да добавите снимки внимавайте да не са предизвикателни снимки, да не са снимки в цял размер, разголени снимки, снимки с неподходящи дрехи и снимки с неподходящи имена, ако ги прикачвате към писмото.