+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

101+53 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Appolica: От технологична компания до стартъп студио

© Текстът е предоставен от Appolica

Appolica е българско стартъп студио, което изгражда стартиращи компании. То предоставя цялостна подкрепа на стартъпите, с които работи, за да гарантира успешното развитие на всяка идея. От създаването си през 2015 г. досега, компанията е била партньор на повече 100 стартъпа от над 15 държави, сред които Tide, OnTheMarket, Sightline Climate и Proximie, изигравайки ключова роля в скалирането на операциите им.

Мартин Марков е съосновател и CEO на Appolica, ангел инвеститор и ментор на технологични стартъпи в ранен етап на развитие. Той помага на предприемачи без технически познания да развият своите бизнес идеи. Част е от Forbes 30Under30 и основна негова цел е развитието на българската стартъп екосистема.

Ралица Иванова е съосновател и Head of venture studio на Appolica, сериен предприемач, ангел инвеститор и съветник на стартъпи, с богат опит в разработването на технологични продукти. Тя е част от Forbes 30Under30 и е избрана да представлява България в програмата на ЕС за жени предприемачи за 2022 година – EY Entrepreneurial Winning Women. Ралица е страстен привърженик на идеята за „умната“ работа – постигане на повече резултати с по-малко ресурси. Тя е активен поддръжник на работещите майки и се гордее със способността си да съчетава грижата за сина си с натоварения работен ден.

Как се създава стартъп студио? Какви бяха предварителните стъпки? Как “подготвихте пазара” преди да обявите стартъп студиото?
Ралица Иванова, Съосновател и Head of venture studio на Appolica

Ралица: Превръщането на Appolica в стартъп студио беше естествено развитие за нас, след като почти десетилетие работихме в тясно сътрудничество със стартиращи компании. Този опит ни даде добро разбиране на предизвикателствата и възможностите в екосистемата. Подходът ни включва задълбочен анализ на пазарните тенденции и определяне на областите, в които нашият експертен опит може да окаже най-голямо въздействие. Фокусирахме се и върху изграждането на силна мрежа от ментори, инвеститори и експерти от индустрията, за да осигурим цялостна подкрепа на предприемачите, с които си партнираме. Да бъдем сред първите стартъп студиа в България ни позволява да предоставим още една уникална възможност на местните предприемачи да реализират успешно своите идеи, да установим най-добрите практики и да изградим подкрепяща общност за стартъпи.

Защо работите със стартъпи?

Ралица: Работим със стартъпи, защото това е в перфектно съответствие с основната ни мисия – да стимулираме разработването на иновативни продукти и да подобряваме екосистемата. Благодарение на опита си сме се убедили в потенциала на стартъпите да променят пазара и да предизвикват положителна промяна. Нашата страст се състои в това да бъдем част от тaзи трансформация, като предоставяме подкрепата и експертните познания, необходими за превръщането на визионерски идеи в успешни, скалируеми бизнеси. Този ангажимент се отнася както до растежа на бизнеса, така и до насърчаването на културата на иновациите и приноса към по-широката предприемаческа екосистема.

С какви предприемачи работи стартъп студиото?

Ралица: Партнираме си с предприемачи, които са визионери и са искрено запалени по своите проекти. Търсим хора, които са готови да посветят цялото си време на своя стартъп, с идеи, които имат ясна глобална перспектива и потенциал. От съществено значение е тези предприемачи да бъдат склонни да получават градивна обратна връзка, водени от истинско желание да решават проблеми, с които се чувстват лично свързани, а не водени от егото си. Нашите идеални партньори са тези, които вярват в трансформиращата сила на своите решения.

Какъв е процесът за кандидатстване?

Ралица: Постарали сме се да е разработен така, че да бъде лесен и достъпен. Потенциалните предприемачи могат да кандидатстват директно чрез нашия уебсайт, като попълнят кратка форма. Той дава възможност кандидатите да предоставят основна информация за себе си, за своята идея, както и за визията за нейното развитие. След подаване на документите нашият екип внимателно преглежда всяка кандидатура, като взема предвид фактори като потенциала на идеята за скалируемост, съответствието ѝ с нашата визия и методология, както и страстта и отдадеността на кандидата. След това правим допълнителна среща, за да се определи взаимната съвместимост и потенциалното сътрудничество. По време на целия процес се стремим да поддържаме прозрачност и открита комуникация, като гарантираме, че всички кандидати получават справедливо разглеждане и обратна връзка за своите кандидатури.

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …
Какви качества трябва да развие един IT специалист, за да стане успешен предприемач?
Мартин Марков, Съосновател и CEO на Appolica

Мартин: Нашият подход акцентира цялостно върху развитието на разнообразни умения. Затова насърчаваме IT специалистите да разширяват хоризонтите си и да проучват възможности извън традиционните роли на програмисти. В Appolica осигуряваме платформа (Innovation hub) за всички наши служители, така че те да могат се превърнат в успешни предприемачи. Вярваме, че качествата, присъщи на IT специалистите, като адаптивност, устойчивост и нагласа за непрекъснато учене, са безценни активи в стартъп екосистемата.

Нашите технически екипи имат възможност да прилагат техническите си умения по нови и вълнуващи начини, допринасяйки за разработването на иновативни решения. Чрез вътрешната ни програма, менторство, практически опит и работа по различни проекти ние им даваме възможност да реализират
потенциала си като успешни предприемачи, както и да се “запалят” по предприемачеството, да видят добрите практики отблизо. Вярваме, че по този начин не само ги мотивираме, но и ги предпазваме от грешки в бъдеще, ако решат да основат собствен стартъп.

Какво е предимството за служителите на стартъп студиото?

Ралица: В известен смисъл може да се каже, че предимствата за нашите служители са нетрадиционни. Едно от ключовите предимства е възможността за дялово участие в стартъпите, част от стартъп студиото. По този начин, служителите пряко обвързват своя принос с успеха и растежа на тези бизнеси. Хъбът ни за иновации, с който насърчаваме активното участие в по-широката стартъп екосистема.

Служителите имат достъп до възможности за работа с ментори и участие в събития в индустрията, което им позволява да разширят професионалната си мрежа, да придобият ценни познания и да допринесат за растежа на екосистемата като цяло. Освен това членовете на нашия екип имат достъп до най-съвременните технологии и инструменти. Вярваме, че трябва да останем в челните редици на технологичните постижения, и приоритизираме активно възможността за нашите екипи да работят с най-новите технологии, като им гарантираме, че ще останат иновативни и конкурентоспособни в своята област. Този достъп дава възможност на служителите ни непрекъснато да повишават своите умения и знания, което в крайна сметка води до успех на проектите им и до развитие на кариерата им.

Освен това, разбрахме че имате и вътрешна инициатива, с която подтиквате вашите служители да се развиват като предприемачи.

Мартин: Да, това е нашият хъб за иновации, за който споменахме. В допълнение към основните ни предложения имаме тази вътрешна инициатива, предназначена да насърчава предприемаческото развитие сред нашите служители. Насърчаваме и подкрепяме служителите си да изследват предприемаческите си стремежи, като им предоставяме ресурси, менторство и възможности да реализират собствените си идеи за стартиране на бизнес. Innovation hub-a служи като платформа за служителите да разгърнат своята креативност, да изпробват нови идеи и да натрупат ценен предприемачески опит в подкрепящата рамка на Appolica. Освен това, независимо дали става въпрос за хакатони, иновационни предизвикателства или специализирани инкубационни програми, ние даваме възможност на нашите служители да поемат отговорност за своето предприемаческо развитие и да превърнат идеите си в реалност.

Explore more

Виж
Cypress обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Amazon DynamoDB обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Swagger обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
SIEM обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
С какви проекти и технологии работят техническите екипи?

Мартин: Техническите ни екипи участват в широк спектър от проекти, обхващащи различни индустрии и сектори, като всеки от тях използва различни технологии за справяне с конкретни предизвикателства. В нашия подход даваме приоритет на гъвкавостта и адаптивността, което означава, че сме технологично агностични и сме отворени за използване на разнообразни решения – от low-code/no-code платформи до комплексни native решения, в зависимост от изискванията на проекта. Проектите ни включват разработване на минимални жизнеспособни продукти (MVP) в сектори като здравеопазване, бъдеще на работата, климатични технологии и финтех. Освен това имаме отделна вертикала, посветена на интеграцията на изкуствен интелект, фокусирана върху решаването на предизвикателства чрез иновативни подходи.

Как развивате вашите инженери?

Мартин: Стараем се да приоритизираме цялостното развитие на нашите инженери, като се фокусираме не само върху техническите умения, но и върху насърчаването на междуфункционалния опит и развиването на всякакви качества и способности. Стремим се да култивираме нагласа за непрекъснато учене и изследване, като насърчаваме нашите инженери да разширяват хоризонтите си отвъд конкретна технология и да обхващат пълния спектър от възможности. Насърчаваме култура на сътрудничество и работа в екип, в която няма твърдо разделение между ролите на front-end и back-end например. Вместо това нашите инженери имат възможност да работят по различни аспекти на проектите, като придобиват цялостна представа за целия процес на разработка и допринасят със своя опит.

Друго много важно качество, което искаме да развием в тях е желанието да създават софтуер, който носи бизнес стойност, а не е просто интересен от технологична гледна точка. Нашите екипи са фокусирани над това да решават проблеми, а не просто да пишат код.

В допълнение към техническите познания, ние поставяме акцент върху развитието на способностите за вземане на решения и уменията за критично мислене. Нашите инженери се насърчават да подхождат към проблемите от различни гледни точки и да взимат информирани решения, които отчитат не само техническите фактори, но и по-широки бизнес и човешки съображения. Чрез менторство, програми за обучение и практически опит даваме възможност на нашите екипи непрекъснато да се развиват и израстват както в професионален, така и в личен план.