+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

78-7 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

„Автоматизацията в сегашната ера е като измислянето на трактора“ – Антон Ангелов, QA Architect, Progress

anton-1Антон Ангелов e Quality Assurance Architect с 5+ години опит в компания Progress. Той е страстно запален по автоматизираното тестване и разработването на инструменти за автоматизирано тестване. На 23 ноември Антон ще е лектор на събитието на DEV.BG „Highly Maintainable and Flexible UI Test Automation Framework – Dos and Don’ts„.

Да откриеш правилното място

Пътят му до професията Quality Assurance преминава през няколко ключови фази. След завършването на езикова гимназия Антон разбира, че всъщност програмните езици са тези, които го привличат повече от лингвистичните. Тогава записва бакалавър в Технически университет – София, а паралелно посещава и Telerik QA Academy. Именно там Антон преоткрива възможностите и интересните аспекти, които предлага професията QA. Той толкова много се вдъхновява и задълбочава в изучаването на QA специалността в академията, че резултатите от неговия труд не закъсняват. Благодарение на високите резултати, които показва по-време на обучението и изпитите си, той получава покана за интервю за работа, а след това и позицията като QA в Progress, още преди да е завършил курса на обучение.

Какво го вдъхновява да гори в работата му на Quality Assurance Architect можете да прочете:

Кои са най-големите предизвикателства и най-интересните аспекти на професията Quality Assurance Architect?

Голямо предизвикателство е, че трябва да се предвидят нуждите на множество екипи. Разбирането с много хора винаги е трудно. Лично на мен много ми харесва да се опитвам да виждам голямата картинка и да мисля за напред. Част от работата включва измисляне и променяне на съществуващите програми и framework-ове, които използваме. Целият процес по проучване, проверка дали нещо ще ни върши работа и създаването му, много ме вдъхновява. Най-голямо удовлетворение ми носят постигнатите резултатите, когато виждам в действие това, което сме измисли. Особено, когато то се справя много по-добре от предишното ни решение.

Какво поддържа интересът ти да се занимаваш с QA вече 5+ години?

Работата ми е много разнообразна. В последно време включва основно писане на код. Но има моменти като работа с хора, различни програми и обучения. До голяма степен оптимизацията, автоматизацията на всякакви неща ми е любима дейност. Може да се каже, че работя професионално хобито си. Много рядко се чувствам изморен след работа и го отдавам на това, че ми доставя огромно удоволствие и удовлетворение. Не на последно място разбира се, работя с невероятни хора. Като да си с приятелите си, но професионално.

Кой е най-интересният бъг, който си открил?

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …

Вече имам професионално изкривяване да виждам бъгове навсякъде. Един ден бях започнал да гледам една комедия за две момичета работещи в закусвалня. Главната актриса много ми беше харесала и реших да потърся повече информация за нея. Прочетох малко в Wikipedia. След това попаднах на личния и сайт. Но имаше най-различни грешки, определени ресурси не се зареждаха. Там имаше и личния и имейл. Съответно реших да и напиша писмо. Накратко и се представих и и казах, че съм и фен, но не от обикновените. След това, каквото би направил всеки QA – описах няколко бъга в писмото. Разбира се както се пишат по учебник (actual, expected results, steps to reproduce, screenshots). Мога само да гадая колко шокирана е била.

Знаем, че си блогър и основател на Automate The Planet. Какво те вдъхновява да създаваш съдържание за QA?

С времето осъзнах, че много обичам да преподавам и да обучавам хората. Споделянето е много важно за мен. Много от нещата, които мога в момента са благодарение на подобни сайтове. Виждам, че много от нещата, които правя са много полезни и няма много информация, затова се опитвам да споделям винаги. Дори си мисля, че една добре написана статия, може да е по-полезна от някои книги или учебници. Реално вдъхновението ми идва от това, че не обичам да си губя времето и еднообразните неща ми омръзват много бързо. Затова автоматизирам всички подобни дейности. За мен автоматизацията в сегашната ера е като измислянето на трактора, в селско стопанския сектор. Без подобни машини едва ли огромните ни магазини, щяха да съдържат толкова много храна.

Кои са QA темите, които те вълнуват и кои ще засегнеш на предстоящото събитие на 23 ноември?

Твърд защитник съм на програмирането и винаги го избирам пред просто използването на програми с готин UI, които претендират, че могат да направи всичко магически с 3 докосвания и 2 намигания при пълнолуние. В началото на историята ми, ще говорим точно за такива програми. Как понякога някои неща звучат много добре написано и като идея, но на практика се оказват трудни за работа и поддръжка. Вярвам, че ако нещо може да се направи само на един език или технология, позната на повече хора от екипа, е много по-добре от алтернативата. Другото води до решения, които са както обичам да казвам „зашити с тиксо и конци“, които само авторът им може да поддържа. Най-добрите резултати се постигат, когато повечето хората от екипа имат значителен опит в програмирането. Това ще е финалния резултат, който ще демонстрирам и с който се гордея.

Ако темата за Quality Assurance ти е интересна и искаш да обменяш опит и идеи по темата, можеш да станеш част от потребителската група за Software Quality Assurance. Абонирай се!

Други интересни статии:
Какво е новото в Angular 2. Разговор с Илия Идакиев
„Най-голямото предизвикателство е да накараш всички екипи да гледат в една посока“ – Стефан Добрев

Aвтор: Стеляна Луизова
Визия: Личен архив