+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

103+41 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Амдарис – една компания с мечти

*Текстът е предоставен от Amdaris

Една спокойна и уверена жена ми се усмихва от екрана на лаптопа. Търпеливо ме изчаква да си оправя настройките на камерата и набързо да се представя. Говоря с Весела Николова, директор на новия офис на Амдарис в България. Весела отговаря за бързоразвиващия се център за разработка на софтуер и дигитална трансформация, отворил през месец март 2022 г. Тя ми разказва, че в началото в офиса е била само тя, с идеята да развие центъра до 100 души до декември. Това е огромен растеж, който обаче центърът е на път да постигне, с очакван екип от над 30 души в края на август. Много ми е интересно да разбера защо хората искат да работят за тази компания и какво я прави толкова специална.

Амдарис е глобална софтуерна компания, която се гордее, че върши нещата различно. Весела обяснява, че фокусът на Амдарис е върху хората. Връзката между личностите е магическата съставка в Амдарис, а благосъстоянието на всеки член от екипа е от изключителна важност. Тя описва как офис атмосферата наподобява работа от вкъщи с хора, които искат да идват в офиса, въпреки че имат възможността да работят у дома; до 80% от българския екип избира офиса, тъй като атмосферата е толкова радостна (по думи на Весела). Точно тази седмица един служител не могъл да дойде на работа два поредни дни, тъй като колата му била на сервиз, и атмосферата в офиса толкова му липсвала, че на третия ден взел такси.

Българският офис се намира в леснодостъпна част в центъра на София, и въпреки че с бързото разрастване на екипа си търсят ново място, целта е да е все така удобно. Самият офис е модерен, светъл, с много растения. И тъй като благосъстоянието на служителите е в сърцето на Амдарис, създаването на работна среда, която успокоява нервната система и така оптимизира креативността и продуктивността, е от изключително значение.

Ще видите уютни кътчета с дивани, където колеги обменят идеи или просто си говорят на по питие, приготвено в споделената кухня. Тъкмо са им донесли и нови бордови игри за малко забавление през обедната почивка или пък за вечер на бордовите игри след работа. Амдарис е много социална компания, с много време, отделено за сплотяване на екипа. Българският екип тъкмо се е завърнал от празнуване на десетгодишнината на румънските си колеги, което е включвало хапвания в ресторанти, тиймбилдинг упражнения и много танци. Всичко това води до една много свързана и вълнуваща компания, от която искаш да си част.

Весела обяснява, че въпреки че центровете на Амдарис са на доста далечни разстояния — в България, Молдова, Украйна, и централният офис в Бристъл в Обединеното кралство — те са много задружна компания. Тя обяснява как при основаването на центъра в България е получила голяма подкрепа от всички други центрове, и е ползвала техните ресурси, докато си е изградила самодостатъчен екип.

Ръководният стил е основан на сътрудничество и подкрепа, казва тя, като всеки може свободно да се свърже с висшето ръководство и да представи идеи или да попита нещо, без да трябва да чака отговор със седмици. В Амдарис, ръководството има практиката да провежда събития за добре дошли за новите членове на екипа, да познава лично екипите си и да е част от по-голямата общност на Амдарис, демонстрирайки подкрепяща роля и гледайки на екипите си като на клиенти, с цел да превърне Амдарис в прекрасно изживяване за тях.

Здравословният баланс между работата и личния живот е друг важен аспект от културата на Амдарис, в който към членовете на екипа има задължения и очаквания, но без да се чувстват под стрес. Целите се поставят със сътрудничество и никога за сметка на нечий личен живот. Винаги има възможност за работа от вкъщи и служителите са насърчавани да определят собствената си скорост на работа и кариерно развитие, с подкрепа от прекия си ръководител.

Сабина Паулеско е специалист по човешки ресурси и отговаря отчасти за менторската програма и плановете за кариерно развитие в Амдарис. Тя обяснява, че менторската програма е в сърцето на живота в Амдарис, тъй като удовлетворението на служителите е главен фокус. Амдарис може да се похвали с популярна и високо оценявана стажантска програма, която прави кариерата в сферата на IT разработването много по-достъпна за тези без формално образование. Личностното развитие се цени високо, насърчава се и се подкрепя чрез възможност за обучени ментори, които да подпомагат служителите и да се срещат с тях всеки месец. Тези ментори се считат за “А отбора” на компанията и могат да споделят собствения си опит, както и културата и ценностите на сътрудничество на компанията, като работят с обучаващите се да разработят едногодишен план за развитие. Амдарис има отличен модел за развитие на софтуерни инженери. С фокус върху личностното развитие, има богат спектър и за кариерно такова в семейството на Амдарис.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …

Сабина ми разказва за служител, започнал с роля в наемането на служители на работа, който за две години се развива достатъчно, за да стане Директор на център. Това не е необикновена история за стандартите на Амдарис, тъй като компанията предлага такива отлични възможности за кариерно развитие, поощрявайки служителите си да напредват по вертикала и хоризонтала, развивайки се особено бързо в рамките на менторската програма.

Сабина още отбелязва, че доверието е ключов елемент от техния успех. Доверието между членовете на екипа съдейства за сигурна и спокойна работна среда, с фокус на поощряване на служителите да не се притесняват да правят грешки, и превръща грешките в най-добрия учител, обяснява Сабина. Благодарение на фокуса върху подкрепата на служителите и холистичния път на развитие, на ориентираните към хората ценности, на принципа, че служителите са клиенти на фирмата и трябва да получават специални услуги, както и благодарение на високата стойност на всеки служител, Амдарис наистина изглежда като страхотно място за работа.

Тук в българския център нещата едва сега започват и има някои вълнуващи възможности за IT разработчици с мащабни проекти в развитие за някои нови клиенти, които работят върху:

Промяна на образователната среда — разработване на образователен софтуер, който осигурява квалификации за младите хора, които избират да не посещават университет, а вместо това се обучават за конкретна професия. Свързани с НАТО проекти, където хората могат да станат част от процеса за постигане на свобода и сигурност в Европа. Други проекти включват работа върху последния писък на технологията за разрешаване на съществуващи проблеми в застраховането в случай на пътни произшествия или Big Data проекти, в сътрудничество с най-големия доставчик на здравни услуги в Европа. Възможностите са неограничени.

Ако си разработчик, търсещ си компания, която да те цени високо, да предоставя обучение, менторство и фокусирано кариерно и личностно развитие, която също да така предоставя подход, основан на сътрудничество и интеграция, която да цени здравословния баланс между работата и личния живот и да има офис със забавна и приятна среда, то може би трябва да кандидатстваш на [email protected] за кариерната възможност на живота си.