+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

96-14 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Александър Тодоров, Senior QA: „От всеки един бъг може да се научи нещо ново“

Variant 2

Александър Тодоров е Senior QA в Red Hat, QA консултант на свободна практика с над 9 години и 1600 бъга опит. Бивш test lead за продукта Red Hat Enterprise Linux 5, през целият му жизнен цикъл (вече е EOL). Александър е лектор на предстоящото събитие на DEV.BG „Как се управлява QA екип? Казуси и предизвикателства от практическия опит на един QA Lead“, а в следващите редове, ще разберем какво го мотивира и предизвиква в професията Quality Assurance.

Защо избра професията QA?

Всъщност тя ме избра. Преди да започна работа в Red Hat имах няколко години стаж като програмист на Linux. Тогава използвах Free Pascal Compiler и средата за графична разработка Lazarus. Проектите бяха съвсем прохождащи и имаха доста бъгове, които успявах да откривам в процеса на работа с тези два инструмента. Така неусетно имах около 100-тина докладвани бъга в техния бъг тракер, които ми помогнаха след това.

Как започна работа в Red Hat и кои са най-големите предизвикателства, които си срещнал там?

В Red Hat кандидатствах по обява за работа за позиция „Програмист на C“ и то без изобщо да имам опит с този език. След няколко интервюта по телефона и използвайки предишният ми опит в open-source средите и онези 100-тина бъга, Red Hat решиха да ми дадат шанс. В един мрачен февруарски ден ми се обадиха по телефона. Пътувах в автобуса и ми предложиха две позиции, но беше много шумно и успях да разбера името само на едната – това беше Release Test Team.

Със сигурност едно от най-големите ми предизвикателства беше да отговарям за тестването на Red Hat Enterprise Linux, версия 5, почти през целият му жизнен цикъл. Интересно е да следиш развитието на продукт с 13 години жизнен цикъл и да работиш по него почти от самото му начало. Този опит ми помага в момента да предвиждам какво ще бъде работното натоварване в различните версии на останалите продукти на Red Hat.

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …

Както е известно Enterprise Linux е основния продукт на Red Hat, т.нар. platform business, върху който стъпват всички останали продукти на компанията и приходи за милиарди долари на година. Налагало ми се е да задържам пускането на продукта няколко пъти поради сериозни проблеми, открити в последния момент. Веднъж се случи да казвам „не“ в продължение на цели 2 седмици, през които тествахме от 6 сутринта до 12 вечерта всеки ден.

Кой е най-интересният бъг, който си открил?

Над 1600 са. Всеки е интересен сам за себе си, защото от всеки един бъг може да се научи нещо ново. Ако трябва да избера един любим, това е този, който описва проблем с формата на символите за буква „й“ в шрифта liberation-fonts. В коментарите към бъга може да се видят и други именити българи от open-source средите. И да, признавам си, ползвам си Linux-а преведен на български.

Какво поддържа интересът ти да се занимаваш с QA вече 9 години?

В началото си мислех, че QA е само откриване и проверка на бъгове. След като започнах да ръководя тестването на Red Hat Enterprise Linux 5 много бързо осъзнах, че това не е така. Професията ми е интересна, защото за 9 години не съм имал нито един ден, който да си прилича с предишните, въпреки че времето ми е планирано месеци напред. Харесва ми това, че всяка нова технология и продукт носят след себе си нови бъгове и проблеми, които ни позволяват да се развиваме като QA.

Харесва ми exploratory testing, да пиша код за автоматизация или пък да развивам инфраструктура за тестване (test lab/test automation framework). А понеже продуктите на Red Hat са open-source, понякога ми остава време, дори да поправя бъговете, които откривам.

С какво се занимаваш в момента?

Съвсем наскоро приключи курсът „QA and Automation 101“ в HackBulgaria, в който преподавах основни QA знания на следващото поколение QA. В момента се изявявам като QA research специалист в Red Hat и имам свободата да изпробвам различни техники и инструменти за тестване и да работя директно в GitHub. Имам идея и за собствена open-source компания, в която да използвам натрупания до момента опит, но нека това го оставим в тайна за сега.

Автор: Стеляна Луизова
Снимка: Личен архив