+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

87+39 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Що е то Accessibility QA Specialist и как в AIOPSGROUP, a valantic company, предлагат професионални решения, чрез изграден екип от незрящи QA

© Текстът е предоставен от AIOPSGROUP

AIOPSGROUP, a valantic company, е технологична компания, предлагаща решения в сферата на e-commerce. Работим със световноизвестни международни брандове като IKEA, Rossignol, Puma, Globetrotter. В основата на успеха на компанията стоят над 150 професионалисти, които изграждат прозрачни взаимоотношения на доверие и професионализъм със своите разнообразни и модерни решения.

В началото на 2024г. компанията създаде екип от незрящи Accessibility QA специалисти и по настоящем предлага одити на сайтове, извършвани от незрящи. Също така предлага обучения за технически и маркетинг отдели, консултиране за цялостна имплементация и предоставяне на разработчици, които са обучени спрямо стандартите за уебдостъпност.

Какво е да работиш като Accessibility QA Specialist? С какво тестването на уебдостъпност се различава от стандарното тестване? Това са само някои от въпросите, на които Борислав Стайков ще отговори, като част от Accessibility екипа в AIOPSGROUP, a valantic company.

Какво те привлече в AIOPSGROUP, a valantic company?

Привлече ме фактът, че един колектив от млади и амбициозни хора иска да предлага услуги, насочени към незрящите потребители на уеб пространството. Отношението, откровените разговори и визията за бъдещето ме накараха да се включа в това приключение. В AIOPSGROUP, a valantic company, мога да давам пряка обратна връзка в разрешаването на проблеми, директно засягащи потребители със сходни на моите трудности в онлайн средата, и да бъда част от изграждането на нещо мащабно и съдържащо преки ползи за тях.

Би ли разказал малко повече за себе си? Какъв е твоят опит и какво те накара да се занимаваш с QA?

Още от 10-годишна възраст съм погълнат от компютъра като хардуер. Първата ми цел беше: как да накарам Super Mario да се включи под DOS… От тогава съм запленен от възможностите му във всички мои хобита. Като тийнейджър създадох и поддържах онлайн радио. След това навлязох в сферата на звукозаписните студиа и софтуери покрай тях.
След като завърших училище се ориентирах към системната администрация и поработих 4 години с вече близкия ми приятел – Linux-а. След като реших да напусна столицата се преориентирах към QA пътечката за развитие и работех в продуктова компания 3 години. Всичко това се случва на човек, който от съзнателната си възраст е със сериозни зрителни увреждания.

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …
По какви проекти работите в екипа? Каква е твоята роля?

В AIOPSGROUP, a valantic cоmpany, се присъединих към Accessibility екип, който работи по проекти за осъществяване и подобряване на достъпността в уеб средата. С моя опит като QA Engineer мога да допринасям не само с откриването, а и с отстраняването на проблемите с уеб достъпността.

С какво сегашната работа и проекти се различават от предишния ти опит?

Тази проектно-базирана работа е доста по-разнообразна. В продуктовата компания, в която работих последно, вече бях научил всички детайли и работният процес беше доста предвидим. А най-голямата разлика е, че сега не тествам конкретни функционалности в технически детайли, а тествам цялостно потребителско изживяване.

Какви са най-големите предизвикателства, които срещаш като част от Accessibility екипа?

Най-големите предизвикателства до момента са в самите клиенти и изпълнението на техните уеб страници. От Accessibility гледна точка откривам различни импровизации, които не съответстват на добрите практики. Понякога описването на даден проблем отнема повече усилия и време, докато стане ясно откъде произлиза.

Има го и момента, в който са имплементирани “достъпни изгледи” (Accessibility Layout), чиято цел е да улеснят потребителите с екранни четци, но рядко това е успешно решение, а и предоставянето му по принцип е сегрегираща мярка.

Explore more

Виж
Next.js обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Internet of Things обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
R обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Firebase обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
С какво тази роля спомага за твоето професионално развитие?

В този проект всеки ден научавам нови неща! Заради разнообразието от изпълнения на Web Accessibility решения се обогатявам и развивам – практически и теоретично. Особена полза за това има факта, че сме екип от няколко преки ползватели на асистиращи технологии с различен “поглед” и нужди от достъпни решения. Това е от ключово значение за развитието ми в сферата.

Как виждаш в бъдеще развитието на проектите?

Очаквам в бъдеще проектите да станат още по-комплексни и предизвикателни. Потенциалът за това е на лице, съдейки по обратната връзка и нашите амбиции като екип, които включват не само нашето професионално развитие като специалисти, но и развиването на темата Accessibility и имплементирането й в повече аспекти на потребителското изживяване.