+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

108-17 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Що е то Accessibility QA Specialist и как в AIOPSGROUP, a valantic company, предлагат професионални решения, чрез изграден екип от незрящи QA

© Текстът е предоставен от AIOPSGROUP

AIOPSGROUP, a valantic company, е технологична компания, предлагаща решения в сферата на e-commerce. Работим със световноизвестни международни брандове като IKEA, Rossignol, Puma, Globetrotter. В основата на успеха на компанията стоят над 150 професионалисти, които изграждат прозрачни взаимоотношения на доверие и професионализъм със своите разнообразни и модерни решения.

В началото на 2024г. компанията създаде екип от незрящи Accessibility QA специалисти и по настоящем предлага одити на сайтове, извършвани от незрящи. Също така предлага обучения за технически и маркетинг отдели, консултиране за цялостна имплементация и предоставяне на разработчици, които са обучени спрямо стандартите за уебдостъпност.

Какво е да работиш като Accessibility QA Specialist? С какво тестването на уебдостъпност се различава от стандарното тестване? Това са само някои от въпросите, на които Борислав Стайков ще отговори, като част от Accessibility екипа в AIOPSGROUP, a valantic company.

Какво те привлече в AIOPSGROUP, a valantic company?

Привлече ме фактът, че един колектив от млади и амбициозни хора иска да предлага услуги, насочени към незрящите потребители на уеб пространството. Отношението, откровените разговори и визията за бъдещето ме накараха да се включа в това приключение. В AIOPSGROUP, a valantic company, мога да давам пряка обратна връзка в разрешаването на проблеми, директно засягащи потребители със сходни на моите трудности в онлайн средата, и да бъда част от изграждането на нещо мащабно и съдържащо преки ползи за тях.

Би ли разказал малко повече за себе си? Какъв е твоят опит и какво те накара да се занимаваш с QA?

Още от 10-годишна възраст съм погълнат от компютъра като хардуер. Първата ми цел беше: как да накарам Super Mario да се включи под DOS… От тогава съм запленен от възможностите му във всички мои хобита. Като тийнейджър създадох и поддържах онлайн радио. След това навлязох в сферата на звукозаписните студиа и софтуери покрай тях.
След като завърших училище се ориентирах към системната администрация и поработих 4 години с вече близкия ми приятел – Linux-а. След като реших да напусна столицата се преориентирах към QA пътечката за развитие и работех в продуктова компания 3 години. Всичко това се случва на човек, който от съзнателната си възраст е със сериозни зрителни увреждания.

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …
По какви проекти работите в екипа? Каква е твоята роля?

В AIOPSGROUP, a valantic cоmpany, се присъединих към Accessibility екип, който работи по проекти за осъществяване и подобряване на достъпността в уеб средата. С моя опит като QA Engineer мога да допринасям не само с откриването, а и с отстраняването на проблемите с уеб достъпността.

С какво сегашната работа и проекти се различават от предишния ти опит?

Тази проектно-базирана работа е доста по-разнообразна. В продуктовата компания, в която работих последно, вече бях научил всички детайли и работният процес беше доста предвидим. А най-голямата разлика е, че сега не тествам конкретни функционалности в технически детайли, а тествам цялостно потребителско изживяване.

Какви са най-големите предизвикателства, които срещаш като част от Accessibility екипа?

Най-големите предизвикателства до момента са в самите клиенти и изпълнението на техните уеб страници. От Accessibility гледна точка откривам различни импровизации, които не съответстват на добрите практики. Понякога описването на даден проблем отнема повече усилия и време, докато стане ясно откъде произлиза.

Има го и момента, в който са имплементирани “достъпни изгледи” (Accessibility Layout), чиято цел е да улеснят потребителите с екранни четци, но рядко това е успешно решение, а и предоставянето му по принцип е сегрегираща мярка.

Explore more

Виж
Jest обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
React Native обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Chef обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
MaterialUI обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
С какво тази роля спомага за твоето професионално развитие?

В този проект всеки ден научавам нови неща! Заради разнообразието от изпълнения на Web Accessibility решения се обогатявам и развивам – практически и теоретично. Особена полза за това има факта, че сме екип от няколко преки ползватели на асистиращи технологии с различен “поглед” и нужди от достъпни решения. Това е от ключово значение за развитието ми в сферата.

Как виждаш в бъдеще развитието на проектите?

Очаквам в бъдеще проектите да станат още по-комплексни и предизвикателни. Потенциалът за това е на лице, съдейки по обратната връзка и нашите амбиции като екип, които включват не само нашето професионално развитие като специалисти, но и развиването на темата Accessibility и имплементирането й в повече аспекти на потребителското изживяване.