+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

108-53 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Какво се случи на DEV.BG All in One 2021

През изминалия уикенд се проведе годишната конференция DEV.BG All in One 2021 и няма как да скрием, че положителните емоции от всичко, което преживяхме, са огромни! За поредна година успяхме да съберем личности, които наистина вълнуват общността и чиято работа променя настоящето и бъдещето в световен мащаб.

Щастливи сме от факта, че с всяко поредно издание броят на регистриралите се, а и на присъстващите, расте. На събитието присъстваха над 2600 човека, което за нас е поредното доказателство за разрастващата се IT общност. Над 850 човека посетиха нашата Expo зона и имаха шанса да се срещнат с партньорите ни, да поговорят с тях, да научат за възможностите за развитие и да слушат интересни лекции и обучения, извън предвидената основна програма.

Как протече конференцията и кои бяха най-важните акценти в нея, четете в следващите редове.

Старт на конференцията в петъчния ден
Дончо Ангелов
Динко Русев

Денят започна с кратко откриване от нашия Community Manager – Митко Василев, а точно в 14:00 ч. стартира и първата тема „Инфлацията на ИТ заплатите. Сега, преди и накъде?“. В лекцията Дончо Ангелов повдигна често задавания въпрос „Кога ще видим в България така наречените германски заплати?“ като сравни силата на парите и покупателната способност в двете държави. „PPP (Purchasing power parity) показва, че ако дадена организация инвестира еднаква сума в българска и немска компания, в България служителите ще са много по-доволни и мотивирани, заради големия PPP тук и това, че хората ще могат да си позволят много повече неща,“ обобщи Дончо.

„Автомобилът на бъдещето“ беше втората тема на деня. Динко Русев насочи вниманието ни към всички пътни инциденти и как това може да се сведе до минимум с внедряването на изкуствен интелект и премахване на шофьора от шофьорската седалка. „В близко бъдеще с достатъчно тестове и обучение на изкуствения интелект ще видим едни самоуправляващи се автомобили, които трябва да са напълно автоматизирани“. Според Динко в автомобилите на бъдещето може да има офиси, спални и спа центрове, като вероятно дори ще изчезне необходимостта от притежание на собствен автомобил. „Моторът няма място в автономното шофиране, той ще бъде разглеждан по-скоро като хоби и екзотика,“ коментира Динко.

Ангел Узунов
Александър Починков

„Еволюция в нанометри“ беше лекцията, която предизвика бурен интерес в петъчния ден, а Ангел Узунов успя да даде интересна информация, която наистина впечатли аудиторията. „Общо 634 млрд. чипове се произвеждат на глобално ниво, като с всяка изминала година тази цифра се покачва. Към днешна дата производството им достига близо 700 млрд. бройки в света“. Ангел разказа за приноса на Европа в производството на чипове, благодарение на холандската машина ASML „За производството на ASML машината са нужни около 17 седмици, за да се транспортира са необходими 3 броя Boeing 347, а цената ѝ е 120 млн. долара,“ сподели Ангел.

В темата „Крипто щурм: От България до Луната“ Александър Починков говори за криптовалутите и продуктите, които разработват в Nexo за тяхното по-добро управление. Earn продуктът на Nexo, с който човек може да има пасивна доходност, и Borrow – първият продукт в света, който позволява на потребителите да получават ликвидност, без да губят своите активи.

Jon Light
Петар Шварц

„Crypto Trading Technology for Financial Institutions“ беше лекцията, в която Jon Light говори за крипто пазара. Засегна темата за институциите, които се нуждаят от сигурност при извършване на транзакции в крипто. Сподели за „печелившата ръка“ при тези валути, включваща „Protocols, Hedging, Enhanced Security, Technology, Liquidity, KYC, Custody and Settlement, Regulation, Reliable Data Feeds“, както и какво включва като условия всяка от тези области.

Петар Шварц засегна деликатната тема „История за ментално здраве в първо лице“ и откровено сподели своята лична история за борбата с тревожността, но и защо тя не трябва да изчезва напълно; каква е отговорността на “разглезените” професии. „Намерете си хоби, правете неща, които ви харесват, за да се разсейвате. Не се вкопчвайте в проблема и не мислете постоянно за него,“ посъветва той.

Гюнер Зеки
Amar Singh

В темата „Бъдещето на ученето: Да хакнеш мозъка си да учи подсъзнателно“ Гюнер Зеки сподели за личните си „ритуали“ за учене и как това е довело до успех при него. „Помним много в началото и в края на деня“, каза той и обясни, че точно в тези части на деня се концентрира върху това да приема нови знания.

Amar Singh даде на аудиторията практични съвети за „happy coding“. „Най-важното върша в началото на деня, тогава съм най-съсредоточен и се справям най-добре с по-сложните казуси,“ сподели той. Да направим заобикалящата ни среда приятна и да изключим звуците на социалните мрежи, за да не ни разсейват, посочи като други практики, които могат да помогнат.

Да приемеш слабостите си и да работиш върху тях, също е ключово, според Amar, за достигане на щастието в програмирането. „Спри да казваш какво искаш да направиш, просто го направи, започни да действаш, не само да говориш,“ посъветва той аудиторията.

Събота – Изобилие от интересни лектори и теми
Борис Симандов
доц. Милена Георгиева

В „We are living in an exponential future“ Борис Симандов разказа с десетки примери за времената на експоненциално бъдеще, в които живеем. Засегна теми като скоростта на компютрите, възобновяемата енергия, възможностите на интернет, гейминга, развитието на изкуствения интелект. „Достъпът до Cloud услуги се промени значително. Навремето компютрите, с които разполагахме, дори research центровете по света, трябваше да бъдат купени, в момента ги взимаме под наем за секунда. Можеш да имаш достъп до хиляди, хиляди, хиляди “core”-ове, които да сметнат някаква огромна операция или задача, и човек плаща за секунди време. За 5 или 10 долара можеш да обвържеш множество от хиляди core-ове в облака и да си свършиш работата. Всичко това позволява на човечеството много повече експерименти и иновации, неща, които навремето не бяха възможни да се случват,“ разказа Борис.

Друг от примерите, които даде беше цената за DNA sequencing „В началото DNA sequencing е струвал 2,700,000,000 долара, през 2017 то струва 100 долара“.


Доц. Милена Георгиева ни въведе в темата “Пълноценен живот след 100 – научна фантастика или био-революция?!“, говорейки за това, че подобен живот е реалност и зависи от нас самите. „Доказано е, че само 20% от факторите на стареене са генетични, останалите 80% зависят от начина ни на живот. Имаме реален шанс да модифицираме изявата на молекулата на ДНК, да модифицираме наследствения код, за да можем да превъзмогнем сложните и тежки заболявания, да удължим младостта си с десетилетия,“ каза тя.

„Според ООН има около 300 хил. столетника около нас, до 2025 очаква се да има 3.7 млн столетника в света. Всички бебета родени след 2013 могат да достигат столетие,“ обясни Милена и сподели за най-модерните епигенетични антиейджинг концепции.

Райчо Райчев и Виктор Данчев
проф. Мартин Вечев

Темата „Новата битка в Космоса. А България?“ представи космическия сектор и трендовете там. Оказва се, че секторът расте на годишна база с 20% – 30% като в това се включват проекти, програми и брой хора, които участват.

„Смятам, че в България има страхотни IT фирми, компании за визуализации на данни, смятам, че има огромен потенциал в българската икономика, стартъпи и утвърдени компании да разберат, че биха могли да намерят алтернативен и голям пазар в космическата индустрия, без да се налага да строят космически кораби или ракетни носители,“ обясни Райчо Райчев.

В презентацията се засегнаха и компаниите в сектора, наносателитите и че няма индустрия, която да не е свързана със сателити. Райчо Райчев и Виктор Данчев разказаха и за бизнес целите на Endurosat и как се стремят да направят космическите услуги достъпни.

В “The Race for AI 2.0: Rethinking the Science of AI” проф. Мартин Вечев се спря на две от предизвикателствата пред AI 2.0 – Data shifts и Fairness, като посочи най-често срещаните проблеми, с които всеки, работещ в сферата на изкуствения интелект, може да се сблъска.

„Много хора са разтревожени, че начинът по който създаваме, обучаваме и разработваме AI системи, е фундаментално погрешен и са необходими изцяло различни техники и модели за преодоляване на тези проблеми,“ сподели той. В първата си част лекцията засегна с нагледни примери distribution shifts и наблегна на важността от определяне на реалистични data shift модели.

Също така обърна внимание и на Fairness и различните видове, индивидуална, групова, както и защо е важна.

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …
д-р Златко Минев
д-р Димитър Жечев

„Quantum computing and its mysteries: a quantum jump“ стартира с обяснението за quantum cloud и развитието на квантовите компютри и по какъв начин те допълват класическите. Д-р Златко Минев сподели детайли и как се случва един квантов скок и новите открития за това, а също и как на този процес може да се влияе.

„Може да ползваме или надградим съществуващ код за разработки с квантови компютри,“ обясни той, като допълни колко е важно програмисти, учени, физици, инженери, професионалисти в индустрията и академичните среди да работят заедно в сферата.
Златко сподели и малко повече за проектa си Qiskit Metal „Проект, от който съм много развълнуван, че скоро започна в IBM Quantum – да направим квантовите компютри лесни и достъпни за всеки. Защо? Защото цялата екосистема зависи от това – това е основно предизвикателство“.

„Криптографски методи и машинно обучение“, една също изцяло техническа тема, която засегна secure data collaboration systems, secure multiparty computation, fully homomorphic encryption и federated machine learning. В лекцията си д-р Димитър Жечев даде примери за secret sharing и сподели повече относно Development and automation tools. Не на последно място, обърна внимание и на предизвикателствата в технологичния процес.

Стефан Добрев и Ивайло Братоев
Филип Филипов

В „Принципи на организациите на бъдещето“ Ивайло Братоев и Стефан Добрев ни разказаха как тяхната организация прилага метода социокрация и кои са най-важните принципи, които следват. „В компанията всеки има свободата да влезе или напусне даден кръг, всеки има фирмена дебитна карта за закупуване на книга или друго нужно за работата, също така всеки сам определя личната си заплата, като първо обаче направихме финансите публични и прозрачни,“ каза Ивайло.

„Социокрацията работеше за нас, когато бяхме 5 човека, но работи и сега, когато сме 20. Познаваме организации, които са по 300-400 човека и тези принципи работят и за тях. Нямаме търпение и след една година, когато пораснем двойно, това да продължава да работи за нас,“ допълни Стефан.

Темата „Защо много продукти се провалят? Заради продуктовите мениджъри“ разгледа какви са причините толкова малко български продукти да достигнат световно ниво. Филип Филипов посочи че един от най-сериозните проблеми за това се крие в продуктовите мениджъри и обясни защо. „Ние, продуктовите мениджъри, имаме объркана дефиниция за това какво определяме като свои задължения. Само 14% от времето си прекарваме в дефиниране на продуктови изисквания и 4% в изучаване на пазара и конкуренцията,“ обобщи Филип.

Той разгледа златната среда при създаване на продукт и обясни защо софтуерните специалисти често имат най-добрите идеи.

Любомила Йорданова
Велина Гетова

Любомила Йорданова говори за „Влиянието и ролята на технологиите върху промените в климата“ като акцентира върху това, че „бизнесите трябва да бъдат най-ключовия актьор в целия този процес“. „Науката е изключително важна и не само държи знанието за това какви проблеми имаме, но също така и за това какви решения могат да бъдат приложени“.

Любомила разказа за пътя до създаването на компания, която адресира тези проблеми и академия, която помага на хората да бъдат запознати с темата. С помощта на свои колеги, тя създава алгоритъм, който подсказва къде и защо ще има промени в климата, а компанията ѝ създава софтуер, който помага на различните компании да калкулират своите емисии.

В „Икономика на “Аз-а” или работата в търсене на себе си“ Велина Гетова открои някои важни послания, които ни дават днес компаниите, послания с които много от нас се сливат и губят идентичността си и това как се опитваме да разрешим кризата на Аз-а с успехите на работа. „Граждани навсякъде, а принадлежни никъде – нашето поколение е такова.“

„Хората се превръщат в ходеща работна маска. А къде е човекът отдолу? Страхуваме се, че когато махнем всички професионални постижения, накрая ще остане един незначителен Аз, разболяваме се, изпадаме в депресия. Можем да работим здраво без да забравяме нашата стойност като хора. Можем да сме хора, които надграждат себе си през работата, а не такива, които работят, за да съществуват,“ сподели Велина.

Георги Брашнаров

Георги Брашнаров ни разказа за „Бъдещето на IT професиите: Време за промени и иновации“. „Роботите могат да заемат над 20 млн. работни места до 2030 г. След 10 години 50% от работните места ще бъдат променени чрез автоматизация. Възможно ли е това и какво можем да очакваме в бъдеще всъщност?,“ ни попита той и открои технологиите с нарастващо значение – Cloud, computing, Big data analytics, AI, cyber security.

Георги сподели и виждането си относно актуалните бъдещи професии в бранша „Ще се развие ролята BizDevOps, хора които познават не само продукта, но и бизнес домейна, за който той ще бъде предназначен“.

Освен всички интересни лекции в почивките на конференцията бяха достъпни виртуалните щандове на нашите партньори, където се организираха срещи с представители от компаниите, имаше активна комуникация в чатовете и различни дискусии.

Можете да слушате всички лекции от DEV.BG All in One 2021 на запис тук, срещу заплащане от 128$. Всеки закупен достъп ще осигури безплатно обучение на 4 ученици за 1 месец, по инициативата на Училищна Телерик Академия да открият 150 безплатни школи по програмиране и дигитални технологии в цяла България за учебната 2022/2023. Кампанията ще бъде в срок от 6 месеца, след което записите няма да бъдат достъпни.

Много от вас ни дадоха и своята обратна връзка за изминалите два дни. Благодарим ви за препоръките, за това че споделихте какво ви е харесало най-много и какво искате да чуете догодина. Отзиви като тези ни вдъхновяват да вървим напред!

„Презентации на изключително високо ниво, браво на организаторите и участниците!“
„Страхотна лекция. Съботата започна ударно.“
„Пореден страхотен подбор на лектори и теми и тази година! Голямо браво за целия Ви екип DEV.BG!!! :)“
„Въпроси, над които да мислим, Браво :)“
“Продължавайте със същата енергия и ентусиазъм, страхотни сте!”
“Останах с много добро впечатление и желание да науча повече неща.”
“DEV.BG вдигат нивото :)”
“Страхотен екип сте DEV.BG! Поздравления за полезната и смислена конференция!!!”
“Толкова записки от двата дни не съм си водила, колкото от тази лекция.”
“Гордея се 🙂 Само докато ви слушам :)”
“Дадохте храна за размисъл, благодаря!”
“Лекция на световно ниво.”
“Наистина чудесен лектор, темата е изключително сложна и интересна.”
“Много силна презентация. Открито, смело и от сърце. Поздравления!”
“Браво на лектора, добре поднесена информация по доста актуална тема.”
“Супер адекватно обяснява! Не съм слушала така в захлас от училище.”
“Страхотно издание на All in One! Благодарности на организаторите и лекторите и успех на всички участници с искрите информация и идеи, които получихме!”

А ето как завърши денят за всички нас от DEV.BG 🙂

Екипът на DEV.BG