+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

105+22 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Поддържането и развитието на Azure експертизата в Адастра: Технологии, кариера, предизвикателства и успехи

© Текстът е предоставен от Адастра

Технологичната сфера е необятна и има много различни и талантливи професионалисти, които са част от развитието на облачните технологии. Адастра е място, където може да ги срещнете. Представяме ви трима изявени лидери от компанията, които заемат ключови позиции в областта на Microsoft Azure, Data Engineering и Power Platform.

Те споделят своя опит, предизвикателствата, с които са се сблъсквали, и съветите, които биха дали на всички, мотивирани да се развиват в тази динамична индустрия. 

Ехаб Абделмонем – Azure Practice Lead

Ехаб, бихте ли ни разказали за опита си?

Ехаб: Вече около 15 години работя и се развивам в различни направления на IT сферата, като съм работил по разнообразни IT проекти в сферата на финансови услуги, автомобилната индустрия и други. През тези години усъвършенствах уменията си в разработването и внедряването на стабилни стратегии за данни и аналитични решения, особено с платформата Microsoft Data Platform. Ръководенето на техническия екип по множество проекти е едно от най-гордите ми постижения, което ми позволи да насочвам и развивам талантливи професионалисти в сферата.

Ехаб Абделмонем, Azure Practice Lead в Адастра

Част съм от екипа на Адастра от 2018 г., като три години след това получих възможността да стана Ръководител на Azure практиката и да имам привилегията да изградя и развия специализиран екип, фокусиран върху облачните технологии (MSFT Azure, Power Platform и D365). Тази роля е изключително удовлетворяваща за мен, дава ми възможности да се справям с предизвикателства, да постигам нови успехи, но и да се уча и развивам непрекъснато. Разбира се, няма как да няма препятствия по пътя, така беше и при мен. 

Имаше предизвикателства и неуспехи, но всяко от тях ми е дало безценни уроци и е допринесло за моето развитие. От този опит съм научил значението на устойчивостта, адаптивността и силата на екипната работа.

Какви са ключовите Azure услуги и решения, които предлагаме на клиентите? 

Ехаб: В Адастра предлагаме набор от Azure услуги и решения, адаптирани да отговарят на нуждите на нашите клиенти. Целта ни е да използваме пълния набор възможности на Azure, за да може да повишаване на ефективността за всички наши клиенти. Ето и няколко примера за услуги, които предлагаме на нашите клиенти, като, разбира се, те са много повече:

  • Azure Analytics и AI услуги;
  • Azure Cloud миграция и модернизация;
  • Автоматизация (CI/CD) и IaC внедряване;
  • Azure инфраструктурни услуги;
  • Внедряване на Power Platform и RPA.

Също така, някои от инструментите, които използваме в различни проекти:

  • Microsoft Fabric;
  • Azure Synapse;
  • Azure DevOps, Terraform, Bicep;
  • Databricks и Azure ML;
  • Power Apps, Power Automate.
Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …

Как гарантирате, че Azure практиката се съобразява с текущите пазарни тенденции и нуждите на клиентите?

Ехаб: Това, което се стараем, е да работим в съответствие с текущите пазарни тенденции и нуждите на клиентите чрез проактивно изследване на индустрията и пряко взаимодействие с клиентите. Редовно наблюдаваме пазарните разработки и активно слушаме обратната връзка от клиентите, което ни позволява бързо да адаптираме нашите решения. Този подход гарантира, че не само отговаряме на изискванията, но и предвиждаме очакванията на нашите клиенти, като им помагаме да постигнат своите бизнес цели ефективно.

Как поддържате необходимите инструменти и експертиза за консултантите, за да поддържате устойчивото им развитие?

Ключът към нашата стратегия е насърчаването на култура на непрекъснато учене чрез персонализирани програми и стабилна вътрешна платформа за споделяне на знания. Oсигуряваме на нашите колеги необходимите инструменти, знание и стратегическа насока за развитие, за да имат необходимите Azure умения, водещи до стойност за клиентите ни, но и за самите тях като консултанти.

Нещо повече – възползвайки се максимално от OpenAI, колеги от нашата практика разработиха няколко вътрешни приложения, едно от които е за проектна ефективност и повишаване на знанията на консултантите ни. Тези иновации водят до оптимизиране на работните процеси и увеличаване на ефективността на Azure направлението.

Explore more

Виж
New Relic обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Microsoft Power Apps обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Kubernetes обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
AWS обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
 

Пенко Василев – Azure Data Engineer Lead

Пенко, бихте ли споделил с няколко думи за кариерния си път до момента?

Пенко: Занимавам се с Data Engineering вече близо шест години, четири от които са съсредоточени върху Azure Cloud. Основният ми опит е именно в Адастра, където имах възможността да се запозная с различни технологии, да се сблъскам с интересни казуси и да работя с много мотивирани хора. Едно от големите предизвикателства пред мен напоследък е развитието на хора в Azure технологиите. Подкрепям ги, когато имат нужда, и следвам техния кариерен път.

Как осигурявате непрекъснатото развитие на консултантите във Вашето направление?

Пенко: В нашата практика разчитаме на разнообразни начини за учене. Предоставяме достъп до онлайн курсове и сертификационни програми, покриващи дълбочината на Azure услугите. Ресурсите включват платформи като Microsoft Learn и Cloud Academy, които предлагат структурирани учебни пътеки. Имаме и собствена библиотека от обучения, включващи практически лаборатории. Практическите симулации на реални проекти са особено значими за новите специалисти. 

Организираме и регулярни вътрешни уъркшопи, за да повишим експертизата на нашите специалисти. Освен горните формални начини за обучение твърдо подкрепяме споделянето на различни проблеми и нетрадиционни решения в специализираните канали на Azure практиката ни.

Какви са основните изисквания към Azure data engineer ролята?

Пенко: С непрестанното развитие на технологиите прави впечатление, че изискванията към Data Engineer консултантите се повишават. Основните технически умения, които Azure Data Engineer трябва да притежава, несъмнено са SQL, ETL, Data warehousing и познания по инструменти като Azure Data Factory, Azure Synapse, Azure Databricks, Microsoft Fabric. В допълнение силни програмни умения с езици, като Python, Java, Scala стават необходимост за дневната работа.

Azure предоставя нови функционалности на клиентите си всеки ден. Едно от най-вълнуващите неща, които Microsoft представи в Data Engineering света, е Microsoft Fabric. Идеята за Data Analytics платформа за всичко звучи прекрасна. Основен плюс e, че няма да се налага да менижираме куп други услуги от различни доставчици и всичко ще бъде на едно място.

Няма как да не спомена и AI частта, като основна тема в сферата през последните 1-2 години. Microsoft е един от основните играчи, ако не и най-големият играч и със сигурност очакваме интересни услуги в бъдеще.

Какви съвети бихте дал на някого, който се е ориентирал към Azure Data Engineer ролята като кариера?

Пенко: Ако трябваше да започна отначало, бих наблегнал на SQL и някои от основните езици за програмиране, използван в Data Analytics, като Python. Бих изучил Data Modeling и Data Warehousing. Microsoft предлага много безплатни статии и обучения, като например пътят за Azure Data Engineer (DP-203 exam). Важно е човек да черпи опит от по-опитни хора, да задава въпроси и да не се страхува от грешки.

Николай Васев – Power Platform Competency Lead

Николай, разкажете ни за кариерния Ви път до момента.

Николай: Кариерният ми път в сферата на информационните технологии започна преди повече от 10 години, след завършването на Техническия институт Линкълн в САЩ. Първата ми роля в компанията беше като „Инфраструктурен инженер“. Включваше много пътувания из Щатите и изграждане на инфраструктурата в различни центрове за данни. Този поглед от първо лице върху работата в центровете за данни запали интереса ми към облачните услуги и продукти. От 2016 г. се занимавам предимно с облачни услуги и решения на Microsoft – Dynamics 365 CRM, Azure и Power Platform.

Кое е най-голямото Ви предизвикателство в развитието на Power Platform експертизата?

Николай: Най-голямото предизвикателство е експлозивното развитие на Power Platform. Доскоро беше в периферията на продуктовото портфолио, но в последните 2-3 години придоби значителна популярност и се превърна в предпочитан продукт за визуализиране и манипулация на данни. Гъвкавостта на продукта дава почти неограничени възможности при избора на бази данни и персонализиране на потребителския интерфейс. 

Интеграцията с AI модели и възможностите за автоматизация и интеграция с други системи са важни части от продукта. С добри практики за постоянно обучение и надграждане на знанията успяваме да бъдем в крак с нововъведенията и да ги прилагаме практически по време на проекти.

Какъв съвет бихте дал на стартиращите кариера с Power Platform?

Николай: Съветът ми към тези, които се колебаят дали един кариерен път, включващ Power Platform/PowerApps, е правилният избор – да, определено бих казал, че е правилен избор! Платформата се развива динамично, търсенето на решения, конструирани с Power Platform, се увеличава и бизнесите я разпознават като надежден и ефективен избор. 

Това, което бих могъл да препоръчам на хората, поели по този път, е да четат наличните онлайн свободни ресурси, да преминават обучения, сертификати и да разучават продукта. Наличието на такава експертиза, а на по-късно ниво комбинирането ѝ например с Аzure, но и не само, ще даде едно много по-добро позициониране на пазара на труда и ще отвори повече възможности.